Obilježeno 80 godina od Bitke na Sutjesci: "Borba slobodarske mladosti protiv fašističkih zločinaca"

Događaju prisustvovala delegacija SOBNOR-a Crne Gore

5138 pregleda 25 reakcija 5 komentar(a)
Foto: SOBNOR Crne Gore
Foto: SOBNOR Crne Gore

Polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu u Nacionalnom parku „Sutjeska“, juče je u Dolini heroja na Tjentištu obilježeno 80 godina od Bitke na Sutjesci.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević kazao je da je bila čast i ponos prisustvovati "tradicionalnoj slobodarskoj svečanosti".

Obeležavanju je, kako je saopštio, prisustvovao veći broj građana i poštovalaca antifašističkog pokreta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.

"Ponovo su se u velikom broju vijorile trobojke sa zvijezdom petikrakom i druga obelježja i znamenja iz naše slavne NOB-e, nošena od strane mladih a i starijih učesnika ovog slobodarskog skupa iz raznih krajeva bivše SFRJ. Lijepo i ponosito je bilo prisustvovati ovoj manifestaciji, gdje su se ponovo susreli naši borci i antifašisti iz raznih krajeva nekadašnje Jugoslavije, gdje je po koji borac na svojim grudima nosio značajna odlikovanja dobijena za zasluge iz NOB-e", naveo je Radojević.

SOBNOR Bitka na Sutjesci
foto: SOBNOR Crne Gore

Kazao je da su, na poziv Vlade RS i SUBNOR-a RS, svečanosti prisustvovale delegacije SUBNOR-a Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, kao i prestavnici i brojne delegacije gradova bivše SFRJ i delegacije ambasada.

Vijence je položila delegacija SOBNOR-a CrnE Gore na čelu sa Radojevićem i potpredsjednicima Mirkom Stanićem i Ljubenkom Borovićem.

"Na ovom veličanstvenom skupu časti i slobode prisustvovale su brojne delegacije SOBNOR-a Crne Gore i to - OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Kotora, Cetinja, Danilovgrada, Plužina i Zete, koji baštine jugoslovensku ideju i koji su položili ruže na spomenik", navodi se u saopštenju.

SOBNOR Bitka na Sutjesci
foto: SOBNOR Crne Gore

Radojević se obratio i prisutnima na skupu.

"Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja, ovdje na slobodarskom Tjentištu, danas smo se okupili da i ove godine odamo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima, slobodarima i junacima velike Bitke na Sutjesci, koja je bila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. To je bila herojska borba slobodarske mladosti protiv nacističko - fašističkih zločinaca i fašističke ideologije, koja je imala za cilj uništiti sve one koji ne misle kao oni. Ovdje na ovim prostorima od 15. maja do 15. juna 1943. godine rađala se sloboda krvlju natopljena, jačalo bratstvo i jedinstvo, stvarali uslovi za život dostojan čovjeka", kazao je on.

SOBNOR Bitka na Sutjesci
foto: SOBNOR Crne Gore

Rekao je da je Bitka na Sutjesci "najslavnija epopeja Drugog svjetskog rata": "Simbol herojstva, junaštva, čojstva i zajedničke borbe jugoslovenskih naroda nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprotstave sedmostruko jačem neprijatelju, koji vođeni slobodarskom idejom nijesu prezali da za njeno ostvarenje daju ono što je najvažnije - svoje živote. Ovdje u dolini heroja u miru i tišini leži poginulo pokoljenje partizana izginulih uz neviđeni heroizam, koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote, kada je u pitanju domovina i njena sloboda, koji su se svjesno žrtvovali za spas svojih ranjenih drugova, za slobodu svog naroda i pokazali svijetu da su dostojni sljedbenici svojih slavnih predaka".

SOBNOR Bitka na Sutjesci
foto: SOBNOR Crne Gore

Na Sutjesci je, kako je kazao Radojević, cijeli svijet vidio "kakvi su bili Titovi partizani": "Nepobjedivi i nezadrživi, ma koliko se trudili fašisti da ih unište. Sutjeska su naši Termopili Treće divizije i komandanta Save Kovačevića za spas ranjenika, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda. Obelježavajući danas godišnjicu legendarne bitke na Sutjesci, prilika je i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost", dodao je on.

"Danas smo u prilici da sa ovog časnog i ponositog mjesta pošaljemo poruku mladim pokoljenjima da vide, da znaju koliko vrijedi sloboda – kolika je cijena za nju plaćena, da čuvaju i sačuvaju ideju antifašizma i borimo se za svijetle tekovine NOB-e. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje. Neka je slava herojima i vitezovima Sutjeske i klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti", zaključio je Radojević.

SOBNOR Bitka na Sutjesci
foto: SOBNOR Crne Gore

Kazao je da su SOBNOR Crne Gore i njegove opštinske organizacije učešćem na događaju dokazali da gaje "izvornu ideju naše slavne" Narodnooslobodilačke borbe, za koju su se" borili i živote dali najbolji sinovi i kćeri naše zemlje".

"Pored toga što djelujemo u Crnoj Gori koju volimo i koja nam je prirodno domovina, naši pravci djelovanja ogledaju se i na poštovanju i slijeđenju značajnih događaja iz naše slavne NOB-e iz bivše zajedničke države Jugoslavije i država učesnika antifašističke borbe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: