Nastavničko vijeće podgoričke Gimnazije: Naši maturanti pribjegli radnjama koje su vidjeli na najvišim instancama

Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović" reagovalo je na dešavanja u vezi sa maturskim ispitom iz CSBH-a

14324 pregleda 359 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović" reagovalo je na dešavanja u vezi sa maturskim ispitom iz CSBH-a.

Između ostalog su kazali da su maturanti pribjegli radnjama koje su vidjeli na najvišim instancama.

"Na maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti praktično je dekretom izmijenjeno skoro 600 ocjena. Diskvalifikacija zbog neupitnog korišćenja onoga što nije dozvoljeno pretvorila se u svoju suprotnost − nagradu za čin. Prethodili su joj unaprijed dati testovi iz matematike za eksternu provjeru znanja za osnovce, ali i javnosti dostavljeni kilometarski transkripti s viber grupa koje su, sada to znamo, bile aktivne tokom i tih i svih ostalih eksternih provjera znanja.

I to nije sve. Onima koji su svoj posao odradili prema svim profesionalnim standardima i vodeći se legislativom skandirano je „lopovi“, „miševi“, ali i „izađite napolje“ dok su sjedjeli zaključani u podrumskim prostorijama i čekali policiju" rekli su u saopštenju.

"Ovo čemu svjedočimo je očekivani i opasni epilog: petice koje su same po sebi svrha, „Luča“ kao roditeljski statusni simbol, a ne potvrda i priznanje izvrsnosti, neupitna funkcionalna nepismenost i gotovo groteskni pokušaj da se popravi plasman na PISA ljestvici, tek radi plasmana, ali ne i radi suštine na koju on ukazuje. Čega god bismo se sada dotakli naišli bismo na krater. Od popuštanja pod pritiscima roditelja i sredine koje zanima (samo i isključivo) ocjena, preko nepoštovanja školskog kalendara iz razloga koji vrijeđaju inteligenciju, pa sve do opskurnih prozivki potpuno neupućenih u vezi s dužinom našeg godišnjeg odmora i gotovo smiješnih prijetnji istih takvih osmočasovnim radnim vremenom u uslovima kad ni virtuoz ne može uraditi valjani raspored časova"

"Nemojmo se čuditi učenicima − prepisuju već dugo, uglavnom od kreatora ovakvih rješenja (i razrješenja), prepisuju od neke novoformirane komisije koja je prihvatila da zgazi na struku i koja je za dva dana obavila posao za koji su nekome drugome bili potrebni mjeseci, prepisuju od onih koji do beskonačnosti raspravljaju o tome kako izvući dvojku od učenika kojemu ne poznaju boju glasa, ali ne i o onima najboljima, na kojima se štedi novac za odlazak na prestižna takmičenja. Dakle, to su naši maturanti pribjegli radnjama koje su vidjeli na najvišim instancama" zaključilo je nastavničko vijeće.

Bonus video: