POKLON ZA LJUBITELJE PRIRODE I REKREATIVCE

Besplatan ulaz za obilježavanje Dana NP "Durmitor"

Zaposleni u NP Durmitor će obilježiti ovaj dan organizovanjem radne akcije na čišćenju lokaliteta Crno i Zminje jezero, postavljanjem novog mobilijara, kao i popravkom postojećeg
94 pregleda 0 komentar(a)
Durmitor, NP Durmitor, NP "Durmitor", Foto: Obrad Pješivac
Durmitor, NP Durmitor, NP "Durmitor", Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 05.09.2017. 16:07h

Povodom 6. septembra, Dana Nacionalnog parka „Durmitor“, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore odobrilo je u srijedu besplatan ulaz u ovo zaštićeno prirodno područje, pa se pozivaju ljubitelji prirode i boravka u zdravoj životnoj sredini, biciklisti i rekreativce da posjete ovo Uneskovo zaštićeno prirodno dobro. Pozivaju sve građane da u cilju očuvanja prirodnih vrijednosti, ličnim primjerom i odgovornim odnosom prema zaštićenim prirodnim područjima, i životnoj sredini uopšte, doprinose podizanju svijesti o značaju njihove zaštite, navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Zaposleni u NP Durmitor će obilježiti ovaj dan organizovanjem radne akcije na čišćenju lokaliteta Crno i Zminje jezero, postavljanjem novog mobilijara, kao i popravkom postojećeg, a sve u cilju da izuzetno posjećene lokacije bude što bolje uređene i očišćene.

"Od početka godine do danas Nacionalne parkove Crne Gore je na ukupnom nivou posjetilo oko 265.000 posjetilaca, a zahvaljujući sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekujemo da će se trend povećanja nastaviti i tokom septembra i oktobra. Takođe ističemo da broj posjeta NP „Durmitor“, tokom posljednje decenije, pokazuje kontinuirani trend povećanja, a struktura posjetilaca, da je ovo Uneskovo zaštićeno područje zajedno sa svojim sjedištem, gradom Žabljakom, omiljena destinacija posjetilaca iz skoro svih krajeva svijeta," kazao je direktor JP NPCG, Elvir Klica.

Ova godina će biti ubjedljivo najuspješnija do sad, kako po broju turista koji su posjetili ovaj NP, tako i po ukupno ostvarenim prihodima, kaže direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

U saopštenju podsjećaju da je Nacionalni park „Durmitor“ jedinstven i specifičan po svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor je 1980. godine upisan na Unesko Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere od 1977. godine.