Ministarstvo: Timu iz Turske prva nagrada na konkursu za idejno rješenje objekta bolnice u Pljevljima

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je saopšteno da je na Konkurs, pristiglo 49 konkursnih radova

1962 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Na Međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Opšte bolnice u Pljevljima, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prvu nagradu je osvojilo konkursno rješenje tima autora iz Turske.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na na Konkurs, pristiglo 49 konkursnih radova.

Pljevlja bolnica
foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

"Prva nagrada, u iznosu od 37.000 eura pripala je autorima Burak Pelenk, Eda Yazkurt Pelenk, İlayda Karaca, Ecem Bengisu Üncü. Druga nagrada od 18.000e pripala je timu iz Crne Gore u sastavu: Miloš Gačević, Gavrilo Vuković, Ivana Tasić. Dok je treća nagrada u vrijednosti 10.000e, dodijeljena za idejno arhitektonsko rješenje tima iz Paname", istakli su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U saopštenju se dodaje da je Odluku donio žiri kojeg su činili predsjednik Vladan Stevović, glavni državni arhitekta u Ministarstvu, i članovi dr Ognjen Marina, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ iz Skoplja, dr Ema Alihodžić Jašarović, docent na Arhitektonskom fakultetu UCG, Maurizio Meossi, pomoćnik direktora u Zaha Hadid Architects, arhitekta Mladen Krekić, Mira Čolović, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Pljevlja i dr Slađana Ćorić, specijalista interne medicine – državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

Pljevlja bolnica
foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

"Opšta bolnica Pljevlja planirana je u zahvatu DUP-a "Mali Logor", površine 15.390 m². U obrazloženju žirija stoji da je programski pristup koncipiran na separaciji funkcionalnih cjelina, i njihovoj međusobnoj povezanosti sa ostalim zajedničkim prostorima koji su locirani u suterenskim i prizemnim etažama. Na taj način ostvaruje se kvalitetan tretman svih pojedinačnih zona na etaži +1, što korisniku omogućava jednostavno kretanje i funkcionisanje. Suterenska i prizemna etaža, namijenjene su servisnim funkcijama i funkcijama opšteg karaktera koje opslužuju sve druge sadržaje, te su kao takve dostupne podjednako svim zonama, ali i korisnicima, koji nisu vezani za stacionar i specijalizovane funckionalne sadržaje", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su rekli da rješenje nudi dobar odgovor na specifičnu morfologiju terena.

"Zeleni fond sa predmetne lokacije je inkorporiran između funkcionalnih zona, u vidu manjih bašta – atrijuma i poluatrijuma, i kao takav omogućava udoban boravak u prostoru, ali i prirodnu ventilaciju sadržaja. Upravo to obezbjeđuje čovjekomjeran ambijent, neophodan za ovu vrstu korisnika, a čije kretanje kroz prostor na taj način nije iscrpno i opterećujuće, već je kontinuiranom kontaktu sa prirodom. Kao jedan od kvaliteta rješenja, ističe se prilazni natkriveni pasaž, kuda posjetioci pristupaju glavnom ulazu" zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: