Vučković: Za odlaganje intervjua saznala sam poslije novinara, neka svako radi svoj dio posla

"Potpuno sam saglasna da se ispitaju navodi Agencije za sprečavanje korupcije, da se izvrši inspekcijski nadzor i da se utvrdi da li je bilo nekakvih nepravilnosti ili ne", navela je ona

16219 pregleda 35 reakcija 11 komentar(a)
Vučković, Foto: Boris Pejović
Vučković, Foto: Boris Pejović

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda i kandidatkinja za tu funkciju Vesna Vučković kazala je nakon sjednice da je za "odlaganje intervjua saznala poslije novinara".

Sa Vučkovićevom je danas trebalo da bude odrađen intervju na sjednici Sudskog savjeta, ali je sjednica odložena za 3. jul zbog toga što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) uputila tom tijelu dopis da su pokrenuli postupak u vezi sa tim da li ima elemenata korupcije prilikom donošenja odluke Upravnog suda.

Vučkovićeva je jedina prijavljena kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

"Znam šta je razlog, svaki organ bi trebalo da radi svoj dio posla. Potpuno sam saglasna da se ispitaju navodi Agencije za sprečavanje korupcije, da se izvrši inspekcijski nadzor i da se utvrdi da li je bilo nekakvih nepravilnosti ili ne", navela je ona.

Ponovila je da svi treba da rade svoj dio posla...

"Da se ne shvatimo pogrešno i da ne bude nešto prejudicirano, neka svako radi svoj dio posla. Što se tiče najnovijeg pisanja Agencije za sprečavanja korupcije rekla bih da se radi o postupku koji je vođen 2021. godine i obustavljen zbog zastarjelosti prekršajnog postupka u martu ove godine, zbog toga što se Agencija nije odazivala po pozivima suda. Htjela sam da budu neposredno saslušani u kontradiktornom postupku, da neke stvari vidimo. Poštujem što su oni napisali i donijeli, ja imam pravo na odluku kojom su utvrdili povredu zbog navodnog neprijavljivanja 703 eura svoje plate, svog djela i suprugovih 403 eura. Ali, neka svaki organ odradi svoj dio posla. Mislim da je to najčistije i doći ćemo do istine", naglasila je.

Ona je kazala da je u septembru 2021. godine u najtežem momentu za pravosuđe njoj, kako je navela, dat "vruć krompir" iako to ona nije tražila već je Sudski savjet odabrao.

"Mislim da sam za polovinu mandata predsjednika Vrhovnog suda veoma uspješno obavljala pa je to bio i jedan od razloga što sam se kandidovala i ja od toga ne odustajem", odlučna je Vučković.

Na pitanje da li je na prevaran način u januaru ove godine onemogućena da glasa na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, Vučković je navela: "Na Opštoj sjednici sam izložila program rada, a onda je došlo do glasanja i njih 8 kolega je smatralo da ja nemam pravo da glasam, dok je sedmoro imalo stav da imam pravo glasa kao kandidat. To je bio i razlog mog obraćanja Upravnom sudu za poništaj takve odluke jer nisam mogla da dozvolim sebi da smatra da je to u redu. Sudija - kandidat glasa i takvog ograničenja nema u Poslovniku o rado Opšte sjednice. Da mi je mogućeno da glasam to bi bio taj 13. glas i dovoljan za donošenje dvotrećinske većine", kazala je Vesna Vučković.

Bonus video: