Od ponedjeljka online zakazivanje pregleda i kod izabranih ljekara

Pacijenti će od ponedjeljka moći da dobiju šifru za pristup online servisu, preko koga će zakazivati kod svog ljekara
202 pregleda 5 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2017. 16:06h

Pacijenti će od ponedjeljka moći da zakažu posjete svim izabranim doktorima preko posebnog internet sajta ili mobilne aplikacije.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić kazao je "Vijestima" da je napravljen posebni portal te ustanove za elektronsko zakazivanje i da se trenutno testira.

"Planiramo da bude u funkciji, odnosno da počne sa radom kada će osiguranici Fonda moći i ovim putem da zakazuju preglede na primarnom nivou zdravstvene zaštite, kod izabranog doktora, sljedećeg ponedjeljka 11. septembra", rekao je Čirgić.

Pristup portalu eZdravlje biće moguć putem web adrese ili mobilne aplikacije (eZdravlje). Da bi pacijenti mogli da pristupe tom online servisu, biće potrebno da se obrate izabranom ljekaru, kako bi dobili lozinku, odnosno PIN kod.

Za maloljetne osiguranike, kao i one lišene poslovne sposobnosti, lozinku mogu da preuzmu zakonski zastupnik, roditelj, odnosno staralac.

Elektronsko zakazivanje zamišljeno je tako da žene, koje imaju i izabranog doktora i izabranog ginekologa, dobiju jednu lozinku koja će biti jedinstvena za zakazivanje. Građani će, uz lozinku, dobijati i osnovne informacije o tome kako da pristupe portalu.

Elektronsko zakazivanje omogućiće online zakazivanje posjete, ali i provjeru, otkazivanje ili promjenu zakazanih termina.

Elektronski će moći će da se zakažu sve vrste pregleda, osim preventivnih - savjetovališta za djecu i redovnih vakcinacija, ali i kućnih posjeta izabranih doktora.

Čirgić je u maju, u intervjuu "Vijestima", najavio da se za nekoliko mjeseci očekuje zakazivanje pregleda preko interneta.

Najavio je i umrežavanje domova zdravlja i laboratorija, pojasnivši da bi pacijenti do kraja godine trebalo da dobiju mogućnost da na telefonu ili računaru dobiju kompletan uvid u svoje laboratorijske nalaze. Čirgić je tada najavio da bi elektronske zdravstvene knjižice sljedeće godine trebalo da zamijene papirne. Naglasio je i da bi papirni recepti za ljekove od kraja 2017. mogli da postanu prošlost, jer imaju u planu uvođenje elektronskih recepata.

Kako se prijaviti na portal FZO

Pacijenti se na portal FZO prijavljuju tako što ukucaju broj zdravstvene knjižice, odnosno desetocifreni broj koji je upisan na prvoj strani papirne zdravstvene knjižice) i PIN koda.

Mobilna aplikacija za Android se preuzima preko Google Play Store-a, dok će preuzimanje iste za IOS telefone biti uskoro omogućeno preko iTunes App Store-a.

Bonus video: