"Kad nama Đukanović da novac, mi ćemo tebi": Uzeli 250.000 robe, sad neće da plate

Osnivač kompanije “WinX” podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg šefa kabineta Mila Đukanovića. Tvrdi da su mu iz okruženja bivšeg predsjednika države govorili da su im najsavremenija kompjuterska oprema i telefoni nužni za kampanju. Iz kancelarije bivšeg predsjednika odbacuju navode da je bilo ko u ime i za potrebe Đukanovića naručivao i dobijao tehničku opremu o kojoj je riječ

59739 pregleda 74 reakcija 53 komentar(a)
Vučinić tvrdi da mu je Radović kazao da "neće da plati nešto što neko nosi na Konik": sjedište predsjednika države (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Vučinić tvrdi da mu je Radović kazao da "neće da plati nešto što neko nosi na Konik": sjedište predsjednika države (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Saradnici bivšeg predsjednika države za potrebe predsjedničke kampanje, ali i Mila Đukanovića lično, naručili su od firme “WinX” nešto više od četvrt miliona eura vrijednu opremu, koju sada odbijaju da plate.

To tvrdi osnivač te kompanije Aleksandar Vučinič, zbog čega je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg šefa kabineta predsjednika Crne Gore Miodraga Radovića.

Rukovoditeljka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica, juče je “Vijestima” odgovorila da će odluku o prijavi podnijetoj 8. juna, donijeti nakon njene svestrane analize.

Iz kabineta bivšeg predsjednika navode da sa "indignacijom odbacuju navode da je bilo ko u ime i za potrebe doskorašnjeg predsjednika naručivao i dobijao tehničku opremu o kojoj se govori".

Vučinić je “Vijestima” kazao da je Radovića prijavio zbog toga što je, kako tvrdi, od 15. novembra 2022. godine do 12. aprila 2023. godine, više puta zloupotrijebio službeni položaj, pričinio njemu štetu, a sebi i drugima korist.

Objasnio je da je Radović naručivao najsavremeniju opremu, da je sam preuzimao, a u nekoliko slučajava i da su to činila treća lica, i govorio da će mu platiti kada Đukanović njemu da novac.

“Radović je govorio da Milo Đukanović treba da mu da novac kako bi platio najsavremeniju kompjutersku opremu i telefone koji su preuzeli od mene, a koja im je, kako je govorio, bila nužna za kampanju. U više navrata odbijao je da potpiše otpremnicu, a nekoliko puta porudžbinu su, umjesto njega, preuzeli iz firme ‘H...’ (ime poznato redakciji). Nakon više obećanja, sada odbija da prizna i da je poručivao opremu”, kazao je Vučinić.

Radović
Radovićfoto: Boris Pejović

U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, precizno su opisani pokušaji Vučinića da naplati opremu koju je, kako tvrdi, isporučio, a o čemu je tužilaštvu predao mnoštvo dokaza - 154 priloga i pet video-zapisa.

Tužilaštvu je napisao da ga je Radović kontaktirao 15. novembra prošle godine, kada je porukom, preko apliakcije Signal, za tadašnjeg predsjednika države naručio najsavremenije telefone proizvođača Apple i Samsung.

“Sjutradan je poručio kompjutersku opremu sa jasno navedenim karakteristikama i svojstvima. Jedan od traženih modela je ‘apple 14 pro max’ sa ‘što više memorije’, jer je, po riječima Radovića, ‘za njegovog šefa i on je najbitniji’. Takođe, naručen je ‘samsung S22 ultra’, dva smart ručna sata - ‘samsung galaxy watch 5 pro’ i ‘apple watch starligt aluminium case’...dva para slušalica ‘apple airpods pro’ i ‘samsung galaxy buds pro 2’. Paralelno sa ugovaranjem isporuke telefona, upućen je zahtjev za isporuku novog seta opreme”, piše u prijavi.

Vučinić objašnjava da su tada poručeni stoni i laptop računari, štampač, eksterni hard disk, smart TV...

“Prenio mi je informaciju da je TV uređaj za potrebe kancelarije predsjednika Crne Gore, a računar i računarska oprema za kancelarijske poslove i potrebe... Kasnije je naručio opremu za tehničku zaštitu, od čega dvije spoljnje kamere, unutrašnju, karticu za skladištenje snimljenog materijala, jednu GoPro akcionu kameru sa adekvatnim dodacima koji omogučavaju kačenje na vozilo i na tijelo osobe, dodatne baterije... Rekao je da je oprema za video’nadzor i akciona kamera neophodna za momke iz predsjednikovog obezbjeđenje”, piše u prijavi.

Vlasnik firme “WinX” to je sve potvrdio “Vijestima”, navodeći da mu je Radović tada rekao kako će neko drugi preuzeti opremu jer je namjenjena za Predsjedništvo i “mora prvo da prođe provjeru”.

Iako ništa od dostavljene robe nije platio, Radović je, tvrdi sagovornik “Vijesti”, u januaru napravio novu porudžbinu. Tada je tražio 3D štampače, NAS storage server, četiri hard diska za njega, tri UPS uređaja, kamere za video-nadzor, kartice, propratni materijal za 3D štampač...

Vučinić objašnjava da je tu opremu Radović preuzeo 13. februara, a destak dana kasnije tražio je opremu za digitalnu video-produkciju.

“Rekao je da je neohodno da se što prije obezbijedi, jer je potrebna za snimanje video-spotova za predsjedničku kampanju i buduće parlamentarne izbore... Paralelno su naručivani i isporučeni razni modeli mobilnih telefona... Ukupan broj isporučenih telefona je 82 i svi su modela ‘apple Iphone 14 pro’ i ‘14 pro max’, ‘samsung S23 ultra’ i nekoliko ‘samsunga 23’. Dana 11. marta tražio je dodatnu opremu za video produkciju - Ready rid GS standard (vrsta prsluka koji služi za nošenje kamere), tri kofera, stativ i Sachlter FSB 10 mark II fluid head - roto glavu koja služi za tečno pomjeranje kamere pri snimanju kadrova”, piše u prijavi.

Radović je tražio i da “šef” pogleda cijene, a naručivao je i 20. i 26. marta...

Od tada, do 6. juna, Radović je, tvrdi Vučinić, obećavao da će platiti dug od 252.755,14 eura duga za preuzetu robu, stalno pomjerajući rok za pet ili deset dana.

82 mobilna telefona, uglavnom modele “iphone 14 pro” i “14 pro max”, “samsung S23” ultra i nekoliko “samsunga 23”, Radović je naručio za bivšeg predsjednika države i nije ih platio nabavljaču

Objašnjava i da ga je Radović ombanjivao pozivajući se na Đukanovića.

Tog dana, međutim, rekao je da neće da plati ništa i da ne želi da bude “kolateralna šteta”.

“Odbio je da potpiše otpremnicu, navodeći da on ‘neće da plati nešto što neko nosi na Konik’, aludirajući na mobilne telefone koji su preuzeti”, piše u prijavi.

“Strkao je na kratak put”

Prema dokazima koje je Vučinić predao tužilaštvu, Radović je tražio da se fakture zavedu drugačije, kako bi se platile, a tvrdio je i da Đukanović “ne konta” kako je teško “manjima” kad im neko duguje.

Nakon što je 23. februara Vučinić pitao Radovića je li provjerio za plaćanje, ovaj mu objašnjava da je Đukanović “strkao na jedan kratak put”.

Đukanović
Đukanovićfoto: BORIS PEJOVIC

“To sa njim mogu samo. Ne konta nekad ni on kako je teško nama manjima funkcionisati kad ti neko duguje toliko. On mi je doduše rekao kad se uzme sve najedno, ali ne konta koji je to užas za tebe”, napisao je Radović u poruci.

Deset dana kasnije, nakon što je Vučinić obavijestio šefa kabineta bivšeg predsjednika države da prodavac robe traži 50 odsto avansa, Radović mu odgovara: “Neka ne kenja”.

Tvrde da za Đukanovića nije naručivano, pozivaju nadležne na istraže slučaj

Iz kancelarije bivšeg predsjednika Đukanovića su naveli da "sa indignacijom" odbacuju navode da je bilo ko u ime i za potrebe doskorašnjeg predsjednika naručivao i dobijao tehničku opremu o kojoj se govori.

"Sve što je naručivano za potrebe Službe Predsjednika Crne Gore u vrijeme dok je doskorašnji predsjednik Đukanović obavljao funkciju Predsjednika države, rađeno je transparentno, u skladu sa procedurom i sve uredno izmireno, o čemu postoji dokumentacija. Dodatno, ništa za potrebe predsjedničke kampanje ni za Predsjednika lično nije niti naručeno, niti plaćeno iz Službe Predsjednika Crne Gore. Takođe, niko nije mogao dobiti ni pisani, a kamoli usmeni nalog iz tadašnjeg Kabineta predsjednika Đukanovića za porudžbu bilo kakve opreme u te svrhe", navode iz kabineta.

Rekli su kako se nadaju se da će nadležni državni organ sprovesti efikasnu istragu i utvrditi sve činjenice, kako bi se izbjegla "dalja tendenciozna i potpuno neutemeljena politizacija ove teme".

Bonus video: