Nastavničko vijeće škole "Inž. Marko Radević": Podrška učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na znanje

U saopštenju nastavničkog vijeća Srednje građevinsko-geodetske škole "Inž. Marko Radević" iz Podgorice je saopšteno da ne podržavaju "uprave onih škola koje nijesu po zakonu reagovale na neregularnosti tokom ispita"...

4239 pregleda 352 reakcija 1 komentar(a)
Srednja građevinsko-geodetske škola "Inž. Marko Radević" iz Podgorice, Foto: Mediabiro
Srednja građevinsko-geodetske škola "Inž. Marko Radević" iz Podgorice, Foto: Mediabiro

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa polaganjem maturskih i stručnih ispita, Nastavničko vijeće Srednje građevinsko-geodetske škole "Inž. Marko Radević" iz Podgorice iskazuje javnu podršku svim učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na svoje znanje i poštujući uobičajena pravila o dozvoljenom/nedozvoljenom ponašanju tokom ispita koji podrazumijeva pisanu provjeru znanja, saopšteno je iz tog vijeća.

Podršku pružaju i, kako se navodi u saopštenju, komisiji za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita iz predmeta C-s, b, h jezik i književnost koja je savjesno i u potpunosti obavila svoj posao, ukazala na pojavu masovnog prepisivanja u ovom ispitnom roku i pokušavala da od nadležnih iz Državne maturske komisije dobije smjernice o radu kojima bi se ispoštovale procedure propisane zakonom i pravilnicima i kojima ne bi bio narušen princip objektivnog i pravednog vrednovanja odgovora unijetih u test–knjižice.

Takođe, podršku ukazuju i "test–administratorima koji su odgovorno i profesionalno obavili zadatak koji im je bio povjeren tom prilikom i školskim koordinatorima i upravama onih škola koju su revnosno pristupili sprovođenju maturskih/stručnih ispita u svojim ustanovama".

U nastavku saopštenju je saopšteno da ne podržavaju:

"Učenike koji su evidentno i dokazano prepisivali tačne i netačne odgovore koji su im proslijeđeni na Viber grupi, želeći da na taj način prevarom dođu do boljih ocjena, i one koji su, u pratnji svojih roditelja, termin određen za uvid u testove iskoristili da svojim neprimjerenim i bahatim ponašanjem izvrše pritisak na prosvjetne vlasti da se zažmuri na njihovo očigledno prepisivanje; Ugrožavanje dostojanstva, integriteta i bezbijednosti prosvjetnih radnika".

Dodali su i da ne podržavaju "neobjašnjivu odluku naših kolega po profesiji koji su prihvatili da obave zadatak ponovnog pregledanja spornih testova koje je prvobitna Komisija ocjenjivača već pregledala u redovnom toku bodovanja i ukazala da je ,,preporuka“ o ponovnom pregledanju neprofesionalna, da nema uporišta u pozitivnoj pedagoškoj praksi a, uz to, i ponižavajuća je za struku", kao i test-administratore koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem učestvovali u obesmišljavanju ovogodišnjeg polaganja.

U saopštenju nastavničkog vijeća Srednje građevinsko-geodetske škole "Inž. Marko Radević" iz Podgorice je saopšteno da ne podržavaju ni:

"Uprave onih škola koje nijesu po zakonu reagovale na neregularnosti tokom ispita;

Način na koji su krovne prosvjetne institucije (Ministarstvo prosvjete, Ispitni centar, Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje) reagovale na datu situaciju;

Neprincipijelnost Državne komisije za maturski/stručni ispit u čijoj je nadležnosti razmatranje izvještaja Ispitnog centra o rezultatima postignutim na ispitu, kao i o svim pitanjima od značaja za sprovođenje maturskog/stručnog ispita;

Odsustvo dvosmjerne komunikacije između Ministarstva prosvjete i prosvjetnih radnika i

Odluku Vlade Crne Gore da je javni interes podržati nedozvoljeno ponašanje".

Kako je dalje saopšteno, pozivaju nadležne da javnosti daju odgovore, jer je to, kako su kazali, u javnom interesu.

"Ko je u hijerarhiji odgovornosti kriv za pomenuta dešavanja?; Ko je prekršio član 24 Pravilnika o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji i član 27 Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje?; Zašto je preporuka o ponovnom pregledanju već pregledanih testova proglašena zakonskim rješenjem, a prijedlog Komisije za ocjenjivanje o mogućnosti ponovnog ispita u već postojećem junskom roku, nezakonitim?; Da li je postojanje dvije paralelne Komisije za ocjenjivanje zakonito?; Da li zakon predviđa sankcije za nesavjestan rad svih učesnika u sprovođenju ovakvih ispita: test-administratora, ocjenjivača, članova Državne maturske komisije?", dodaje se iz ovog nastavničkog vijeća.

S obzirom na to da su smijenjeni Upravni odbor i direktorica Ispitnog centra, kazali su iz vijeća, a neformalno i ocjenjivači prve Komisije – postoje nedoumice, kako je saopšteno, jesu li oni, zaista, jedini i pravi krivci za ovu apsurdnu situaciju u kojoj smo se našli.

"Moralna posrnuća i profesionalne greške jasno vidi svaki savjesni prosvjetni radnik. Stoga, vrijeme je da konačno počnemo da branimo našu profesiju, dostojanstvo i integritet", navodi se u saopštenju.

Bonus video: