Zbog kamenoloma nova blokada magistralnog puta Bijelo Polje-Prijepolje

Nećemo odustati i nastavićemo sa borbom za normalan život i svoja prava branićemo i životima, kazali su iz Građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće"

3777 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Sa prethodne blokade magistrale, Foto: Jadranka Ćetković
Sa prethodne blokade magistrale, Foto: Jadranka Ćetković

Mještani Bijedića kod BIjelog Polja, u kojem se nalazi arheološko nalazište iz neolita, najavili su novi protest i blokadu magistralnog puta Bijelo Polje-Prijepolje za nedelju 18. jun u 12 sati, koja će trajati sat vremena.

"I pored dosadašnjih blokada i obraćanja državnim institucijama, tražeći da se raskine koncesioni ugovor koji je Vlada i ministarstvo kapitalnih investicija potpisalo sa preduzećem 'Elas', kojim je predviđena devastacija Bijedića, Voljavca i Podbreža, nadležni su ostali nijemi", saopšteno je iz Građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće".

Do sada je, kako su naveli, jedino reagovala Uprava za zaštitu kulturnih dobara koja je taj lokalitet stavila pod zaštitu i prinudila resorno ministarstvo da reaguje i stopira devastaciju do kraja arheoloških istraživanja.

"Obraćali smo se i lokalnim institucijama i predsjedniku opštine Petru Smoloviću, još nam se niko nije obratio. Obraćali smo se i Upravi za šume i Upravi za vode, jer se na tom prostoru nalaze šume, vodoizvorišta i kaptaže vodovoda koje koriste mještani Bijedića, Voljavca, Podbreža i Gubavča, takođe su ostali nijemi na naše obraćanje. Zbog svega navedenog pitamo se da li su jači privatni interesi pojedinaca, od interesa mještana koji tu žive vjekovima, od Ustava koji svima garantuje pravo na normalan život. Poručujemo lokalnim i državnim institucijama da nećemo dozvoliti devastaciju i uništavanje svojih imanja, kuća, prirode i prava na normalan život. Nećemo odustati i nastavićemo sa borbom za normalan život i svoja prava branićemo i životima", kazao je predstavnik GI "Zaštitimo Bijediće" Krsto Tvrdišić.

J. Ć.

Bonus video: