Bjeković: Nadležni da procesuiraju napadače na Markovića i utvrde da li su bili motivisani predrasudom i mržnjom

On se oglasio povodom toga što je nevladina organizacija Kvir Montenegro saopštila da su se u Podgorici i Baru dogodila dva nova napada na psihloga Petra Markovića

6645 pregleda 4 komentar(a)
Bjeković, Foto: ombudsman.co.me
Bjeković, Foto: ombudsman.co.me

Bilo koja vrsta diskriminacije, ugrožavanja psihičkog i fizičkog integriteta i stvaranja nesigurnog okruženja na osnovu bilo kog ličnog svojstva i karakteristike, nedopustiva je, kažnjiva i zahtijeva pravovremen i efikasan odgovor nadležnih organa, saopštio je Zaštitinik ljudskih prava i sloboda (Ombudsman), Siniša Bjeković.

On se oglasio povodom toga što je nevladina organizacija Kvir Montenegro saopštila da su se u Podgorici i Baru dogodila dva nova napada na psihloga Petra Markovića.

"Informacija o ponovljenim napadima na psihologa P.Markovića, koji su iz online prostora eskalirali fizičkim napadom na javnom mjestu, podsjetnik je da je netrpeljivost prema različitosti, nekonvencionalnosti i pretpostavljenoj seksualnoj orijentaciji i dalje prisutna među mladim ljudima, koji smatraju da je nasilje legitiman način da iskažu stav i kritičan odnos prema određenoj pojavi", istakao je Bjeković, objavljeno je zvaničnom sajtu Zaštitinika.

On je dodao da "inkluzija i tolerancija predstavljaju temeljne vrijednosti građanskog društva i osnov za miran suživot svih bez obzira na karakteristike koje nas razlikuju."

"I ovog puta podsjećamo da svi akteri društva moraju dati doprinos u borbi protiv predrasuda, stigme i diskriminacije. Naglašavamo da efikasna borba mora biti praćena sistemskim odgovorom države radi stvaranja inkluzivnog i bezbjednog okruženja za sve njene građane. Pozivano nadležne organe da procesuiraju napadače i sa dužnom pažnjom utvrde da li su počinioci bili motivisani predrasudom i mržnjom što bi se moralo cijeniti kao otežavajuća okolnost pri izricanju sankcije", zaključio je Bjeković.

Bonus video: