Gorčina zbog urušavanja obrazovanja

Tim za CSBH Zavoda za školstvo, Sindikat prosvjete i nastavnička vijeća iskazali nezadovoljstvo uoči sjutrašnjeg protesta zbog ovogodišnjeg maturskog ispita

18978 pregleda 8 komentar(a)
Za danas zakazan protest ispred Ministarstva prosvjete (ilustracija, Foto: Shutterstock
Za danas zakazan protest ispred Ministarstva prosvjete (ilustracija, Foto: Shutterstock

Više srednjih škola, Sindikat prosvjete, kao i tim za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost (CSBH) Zavoda za školstvo izrazili su nezadovoljstvo zbog načina rješavanja spornih situacija u vezi sa ocjenjivanjem eksternog maturskog/stručnog ispita iz tog predmeta.

Prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, danas će protestovati ispred Ministarstva prosvjete zbog ovogodišnjeg postupka ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole. Kako je saopšteno iz Udruženja Roditelji, pridružiće im se i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSBH jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti i odbila da ponovo pregleda testove.

Tim za CSBH Zavoda za školstvo juče je saopštio da su neregularnosti u eksternim ispitima dovele do narušavanja vrijednosti na kojima se temelji svaki kvalitetan obrazovni sistem.

“Posljedice svih neregularnosti i nelogičnosti u ovim dešavanjima u direktnoj su suprotnosti sa vaspitnom ulogom škole. Nema svestranog razvoja ličnosti bez razvoja socio-emocionalnih vještina učenika, a one nemaju baš nikakve veze sa prepisivanjem, ali imaju sa upornošću i poštenjem. Interes učenika i interes društva, izgleda, svi u sistemu ne razumijemo na isti način. Nakon svih dešavanja dijelimo osjećaj gorčine sa učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima koji su posvećeni istim, pravim vrijednostima”, saopšteno je.

Nastavničko vijeće Srednje građevinsko-geodetske škole “Marko Radević” iz Podgorice pružilo je juče podršku svim učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na svoje znanje i poštujući uobičajena pravila o dozvoljenom/nedozvoljenom ponašanju tokom ispita koji podrazumijeva pisanu provjeru znanja.

Istakli su da ne podržavaju uprave škola koje nijesu reagovale na neregularnosti tokom ispita, način na koji su krovne prosvjetne institucije reagovale na situaciju, neprincipijelnost Državne komisije za maturski ispit, ali i Odluku Vlade da je javni interes podržati nedozvoljeno ponašanje.

Između 200 i 300 učenika dobilo je nula bodova na ispitu iz CSBH jezika i književnosti, jer su dali istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak. Komisija za ocjenjivanje maturskog ispita tada je saopštila još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo.

Državna ispitna komisija insistirala je na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani, a zatim je na telefonskoj sjednici Vlade smijenjen vrh Ispitnog centra i imenovan privremeni Upravni odbor. Nova komisija je shodno odluci Vlade ponovno pregledala testove, pa je veliki dio učenika položio taj dio maturskoj ispita, a pojedini dobili i visoke ocjene.

Protest su zbog toga prethodno iskazali i kolektivi Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve, kotorske Gimnazije, Nastavničko vijeće nikšićke Gimnazije “Stojan Cerović” i podgoričke “Slobodan Škerović”...

Iz Sindikata prosvjete juče su pozvali predsjednike sindikalnih organizacija i članove da na sjednici nastavničkog vijeća stave na dnevni red temu “Eksterna matura-kako dalje” i poručili da ne smiju dozvoliti da se ova situacija ponovi.

Bonus video: