Stejt department: Vlasti Crne Gore ne ispunjavaju minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ulažu napore

"Napori su podrazumijevali krivično gonjenje više optuženih i identifikovanje žrtava trgovine ljudima"

47639 pregleda 100 reakcija 7 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock

Crna Gora je nazadovala u odnosu na prethodnu godinu, konstatovano je u godišnjem izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu, prenosi Glas Amerike.

Neke od detalja izvještaja u američkoj prijestonici predstavio je državni sekretarSjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken.

Crna Gora je ostala u kategoriji dva ali je kao i u Srbiji - potrebno dodatno pratiti situaciju.

Precizirano je da vlasti Crne Gore ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali i da ulažu značajne napore da to učine.

"Napori su podrazumijevali krivično gonjenje više optuženih i identifikovanje žrtava trgovine ljudima. Vlada je usvojila Nacionalni akcioni plan za 2022. godinu, dok su se koordinaciona tijela dosljedno sastajala. Međutim, vlada nije iskazala veće sveukupne napore u odnosu na prethodni izvještaj", navedeno je u tekstu.

Navedeno je da nije osuđen niti jedan trgovac ljudima, dok je istovremeno reorganizovana policijska kancelarija koja se bavila istragama tih slučajeva, što je umanjilo sposobnosti za njihovo vođenje.

Takođe, istaknuto je i da vlasti nisu reagovale dovoljno brzo i zaštitile žrtve – pošto su stručnjaci objavili vjerodostojne tvrdnje o zlostavljanju koje je počinila osoba koja je bila jedan od rukovodilaca skloništa za žrtve trgovine ljudima, čiji rad finansiraju crnogorske vlasti.

"Nakon optužbi koje su obuhvatale fizičko nasilje nad žrtvom, zastrašivanja i ucjene - civilno društvo i međunarodne organizacije prestale su da upućuju žrtve u to sklonište. Dok je državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv uposlenice skloništa, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije suspendovalo licencu i finansiranje skloništa", navedeno je u izvještaju.

Finasiranje je prekinuto, navedeno je u dokumentu, po isteku ugovora o odobrenju sredstava decembra 2022. Tada je počelo renoviranje pomenutog skloništa za djecu žrtve trgovine ljudima, ali štićenicima nije obezbijeđen alternativni smještaj – niti specijalizovana pomoć – što je direktno uticalo na nazadovanje Crne Gore.

Preporuke za Crnu Goru

  • Uspostaviti i pružiti zaštitu žrtvama, uključujući specijalizovani smještaj, pomoć i podršku djeci i odraslim žrtvama trgovine ljudima
  • Istražiti i krivično goniti krivična djela trgovine ljudima i adekvatno osuditi počinioce u skladu sa zakonom. Obezbijediti adekvatno osoblje i specijalizaciju policijskih skužbenika
  • Obezbijediti dovoljno resursa za zaštitu žrtava, uspostaviti standarde i smjernice za to. Obučiti i zaposliti osoblje za pružanje specijalizovane pomoći žrtvama
  • Povećati napore u identifikovanju žrtava trgovine ljudima, provjeriti da li se ona sprovodi u seks industriji, među migrantskom populacijom, tražiocima azila, izbjeglicama, sezonskim radnicima i drugim rizičnim populacijama
  • Obučiti sudije, tužioce i organe za primjenu zakona u vezi sa istragama i krivičnom gonjenju trgovine ljudima. Tu spada i prikupljanje dokaza o suptilnijim oblicima prinude ili upotreba specijalizovanih istražnih tehnika
  • Obezbijediti dostupnost pravde I na druge načine pomoći žrtvama i svjedocima za žrtve - uključujući tu i advokate sa iskustvom i prevodioce za romski jezik
  • Integrisati romske grupe u procese donošenja odluka u vezi sa zaštitom žrtava
  • Stvoriti i finansirati pristupačan fond za obeštećenje i informisati žrtve o njihovom pravu na odštetu tokom sudskog postupka
  • Regulisati i pratiti agencije za zapošljavanje

U izvještaju je navedeno da su tokom posljednjih pet godina trgovci ljudima eksploatisali domaće i strane žrtve u Crnoj Gori. Takođe, državljani Crne Gore bivaju iskorišćeni u inostranstvu.

"Trgovci ljudima su pretežno muškarci između 25 i 49 godina i članovi organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na Zapadnom Balkanu. Identifikovane žrtve seksualne trgovine u Crnoj Gori su prvenstveno žene i djevojke iz Crne Gore, susjednih balkanskih zemalja i, u manjoj mjeri, drugih zemalja istočne Evrope", precizirano je u tekstu.

Navedeno je da se žrtve eksploatišu u ugostiteljskoj industriji: barovima, restoranima, noćnim klubovima i kafićima. Takođe, ukazano je da se djeca - posebno romska, aškalijska i balkanskih Egipćana, tjeraju na prosjačenje.

"Romske djevojke iz Crne Gore su navodno bile su žrtve prodaje za ugovorene brakove i prisiljavane na ropstvo u romskim zajednicama u Crnoj Gori, Albaniji, Njemačkoj i na Kosovu. Migranti iz susjednih zemalja žrtve su prisilnog rada, posebno tokom ljetnje turističke sezone", piše u izvještaju.

Takođe, navedeno je da transnacionalne organizovane kriminalne grupe iskorišćavaju crnogorske žene i devojke u seksualnoj trgovini širom balkanskih zemalja.

"Trgovci ljudima su 2020. godine regrutovali tajvanske radnike, oduzimali im pasoše i ograničavali im kretanje, osnovali centar za pozive u kom su primoravali tajvanske žrtve na lažne pozive", zaključeno je u izvještaju Stejt departmenta u odjeljku za Crnu Goru.

Bonus video: