Građani Nikšića će blokirati saobraćaj za spas Gračanice

U nedjelju će građani na sat zaustaviti saobraćaj između Pošte i Nikšićkog pozorišta

4629 pregleda 5 komentar(a)
Gračanica zatrpana smećem, Foto: Svetlana Mandić
Gračanica zatrpana smećem, Foto: Svetlana Mandić

Građani Nikšića će u nedjelju, 18. juna u 18 časova na sat blokirati saobraćaj u blizini kružnog toka, između Pošte i Nikšićkog pozorišta, kako bi skrenuli pažnju na rijeku Gračanicu koja je posljednjih 40 godina pretrpjela ozbiljnu devastaciju i za koju ekolozi godinama upozoravaju da je riječ o jednoj od najzagađenijih rijeka u Crnoj Gori koja je odavno postala “plutajuća deponija”.

To je drugi protest koji se održava pod sloganom “Imamo pravo da bude čisto”.

Prvi je, u organizaciji Nikšićanina Boška Pavićevića, koji je spriječio vozača kamiona da istovari otpad na obalu Gračanice, održan 20. maja kada su građani blokirali put na jednom od sedam gračaničkih mostova. Podržali su ih aktivisti “Ecopatriotizma” i “Eko bontona”.

Podsjetili su da su na prvi protest došli “čelnici komunalnih službi i da su im građani ukazali na veličinu problema, koje su i oni svjesni”.

“Ukazali su i na ilegalnu praksu Komunalnog preduzeća koje deponuje biootpad u neposrednoj blizini korita Gračanice, kao i u samoj rijeci. Građane je zanimalo zašto se takva nedjela dešavaju i ne kažnjavaju, i zašto se ne implementira kaznena politka na svim nivoma”, navodi se u saopštenju.

Nakon prvog protesta, građani su komunalnim službama podnijeli tri zahtjeva koji su se odnosili na to da komunalna inspekcija, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši procjenu buke koju proizvodi asfaltna baza, kao i da se pošalje zahtjev o procjeni zagađenosti životne sredine ekološkoj inspekciji i Agenciji za zaštitu životne sredine, da komunalna inspekcija patrolira, kako bi počinioci koji ilegalno deponuju otpad, ne samo u regionu rijeke Gračanice već i šire, bili kažnjeni i da Komunalno počne sa aktivnim kupljenjem otpada širom nikšićke teritorije.

“Upućeni zahtjevi nijesu ostali izignorisani od strane lokalne uprave, te su dobijeni odgovori na dva zahtjeva - da će se službe aktivirati i vršiti nadzor tokom dana, ali i u kasnim večernjim satima, kao i da će se ove aktivnosti sprovoditi sve do postavljanja video-nadzora na kritičnim lokacijama. Naglasili su i da će implementirati kaznenu politiku nad svim uhvaćenim počiniocima, kao i da će se rad Komunalnog preduzeća podići na viši nivo”, ističu u saopštenju.

Aktivisti “Eko bontona” i “Ecopatriotizma” su u nekoliko navrata vršili nadzor korita rijeke Gračanice i kod Carevog mosta, i, kako tvrde, nijesu se uvjerili da su data obećanja lokalne uprave sprovedena u djelo.

Bonus video: