Mijović: Šehović me optužuje da bi skrenuo pažnju sa svojih propusta

Bivša vršiteljka dužnosti direktora JPU “Đina Vrbica”, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, povodom, kako je kazala, optužbi ministra prosvjete Damira Šehovića na njen račun
127 pregleda 6 komentar(a)
Milena Mijović, Foto: Privatna arhiva
Milena Mijović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.09.2017. 14:07h

Milena Mijović, bivša vršiteljka dužnosti direktora predškolske ustanove “Đina Vrbica”, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, povodom, kako je kazala, optužbi ministra prosvjete Damira Šehovića na njen račun.

Ona je uz otvoreno pismo dostavila više dokaza - Ugovor o isporuci robe, kao i o zakupu poslovnog prostora, iz kojih se vidi da ona nije potpisivala ugovore za koje je ministar optužuje.

Komentarišući otvoreno pismo 23 NVO i 187 pojedinaca, u kojem su od premijera Duška Markovića tražili da ga smijeni, Šehović je protekle sedmice, između ostalog, kazao da “onaj ko se prema novcu poreskih obveznika odnosi neodgovorno, troši ga za svoj automobil, onaj koga ne cijene zaposleni, onaj ko troši stotine hiljda eura na zakup prostora, dok sam ja ministar neće dobiti mandat da upravlja vaspitno-obrazovnom ustanovom”.

Sadržaj pisma Milene Mijović prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Markoviću,

Nekoliko mjeseci traje moja borba da dokažem da je ministar Šehović zloupotrijebio svoje pravo na izbor direktora JPU „Đina Vrbica“ i odabrao direktora, ne na osnovu referenci i dostavljenih Programa razvoja ustanove, kako je po Zakonu dužan, već na osnovu nekih sasvim drugih kriterijuma, a sad i borbe da odbranim čast i dostojanstvo mene i moje porodice od neistinitih optužbi ministra u Vašoj Vladi, gospodina Damira Šehovića.

Naime, na pitanje da prokomentariše Otvoreno pismo, koje su Vama poslale 23 nevladine organizacije i 187 intelektualaca, nvo aktivista i građana, ministar je rekao da dok je on ministar, onaj direktor, koji se ponaša neodgovorno prema novcu poreskih obveznika, neće dobiti mandat. Takođe, naveo je niz optužbi na moj račun, kao što su „trošenje stotine hiljada eura na iznajmljivanje prostora, ulaganje u svoj auto...“ , čime je jasno insinuirao moju krivicu, i iznio niz neistinitih optužbi na moj račun. Ministru nije prvi put da bezobzirno pokušava da diskredituje mene, ne samo kao profesionalca, već i kao ličnost.

Poštovani predsjedniče Vlade, pitam Vas, da li postoji neko ko može da zaštiti jednog građanina od ovako niskih udaraca od strane jednog ministra? Da li ministar u bilo kojoj, pa i Vašoj Vladi, snosi bilo kakvu odgovornost i trpi sankcije za iznošenje ovakvih neistina?

Ministar je svjesno obmanuo javnost ovakvom izjavom, i to ne prvi put, mene nanovo pokušao da diskredituje, a što je najtužnije, vrlo nevješto je pokušao da skrene pažnju sa svojih propusta, neiskustva, optužbi civilnog sektora i cjelokupne javnosti, očiglednih problema sa kojima se suočava, na teren jedne predškolske ustanove.

Ministar je jako dobro upoznat da za sve ovo što je naveo postoje jasni dokazi, ne u formi rekla-kazala, već dokumenata koji su dostupni svakom građaninu i nalaze se na Portalu Uprave za javne nabavke, a koji dokazuju neistinost ministrovih navoda o mojoj krivici.

Da počnem redom:

Trošenje stotine hiljada eura na iznajmljivanje prostora.

Poštovani gospodine Markoviću, ja nemam nikakve veze sa iznajmljivanjem toga prostora, niti sam ja bila direktor kad je iznajmljen. Kad je taj prostor iznajmljen, ja sam bila vaspitač i sve vrijeme ga je iznajmljivala bivša direktorka. Obavještavam Vas da ja nikad nijesam bila direktorka JPU “Đina Vrbica”. Bila sam vd direktora dva mjeseca, a sve ostalo je manipulacija. A što se tiče držanja riječi mimistra da neće dati mandate onom ko rasipa novac poreskih obveznika, obavještavam Vas da je poslednji ugovor o iznajmljivanju tog prostora je potpisao upravo novi direktor.

A ja sam upravo da se ne bi rasipale pare poreskih obveznika, uputila inicijativu Upravnog odbora Ustanove ministru da otkupimo taj prostor i da bude u svojini vrtića. Ja sam zagovarala otkup prostora u kojem je smješten vrtić „Poletarac 2“, na Krivom mostu, jer taj vrtić pohađa 250-oro djece, i iznajmljuje se već 6 godina. I tačno je da bi do sada bio otplaćen, koliko smo novca dali za rentu. Ustanova je od sopstvenih sredstava, putem otkupa kroz zakup, mogla da u svom vlasništvu ima ne samo taj prostor nego i druge prostore i time da svoj doprinos rasterećenju grupa, u kojima boravi i do 70-oro djece. Na taj moj dopis/inicijativu Upravnog odbora Ministarstvo prosvjete nikad nije odgovorilo.

Ministar navodi trošenje novca na “svoj” automobil što, takođe, nije tačno.

On ovdje vjerovatno misli na službeni automobil, jer ja svoj privatni nemam. I naša ustanova je nabavila dva automobila za potrebe ustanove, od kojih taj koji sada navodi minister vozi novoimenovani direktor. Oba automobila je kupila bivša direktorka. Tako da je i ovo očigledna manipulacija.

Napomenuću da sve optužbe koje ministar iznosi se ne odnose na vrijeme njegovog mandata kao ministra prosvjete. U to vrijeme ni on nije bio minister, a ni ja vd direktora. Ali pošto ministar jako „brine“ o novcu poreskih obveznika, kao i o radu prethodnih ministara i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, ja ga pozivam da vrati vrtiću novac koji je prebačen sa računa vrtića na račun Ministarstva prosvjete, 2012. godine, u iznosu od 230.000,00 €, od uplata roditelja.

Na kraju, ponavljam da sam ja predala tužbu nadležnom sudu, obratila se Delegaciji Evropske unije-sektoru za reformu javne uprave, sa kojima sjutra imam sastanak baš u vezi ovog predmeta, kao i ambasadi SAD u Crnoj Gori.

Pošto je ministar Šehović ministar u Vašoj Vladi, imala sam potrebu da Vas i javnost i sa ovim upoznam, i dopunim dokumentaciju koju su Vam uz Otvoreno pismo predale nevladine organizacije, intelektualci, nvo aktivisti i građani.

U prilogu Vam dostavljam dokumentaciju koja potvrđuje moje navode," zaključuje MIjović u otvorenom pismu.

Bonus video: