Raičević: Delegiranjem tužioca osumnjičenog za porodično nasilje, Tužilaštvo omalovažava dosadašnje napore

"Izražavam oštar protest zbog ove pojave, koja ne samo da negira sve napore koje preduzimamo u cilju obezbjeđivanja sigurnosti i zaštite žrtava nasilja, već i šalje pogrešnu poruku javnosti“, navela je Raičević

3323 pregleda 138 reakcija 3 komentar(a)
Raičević, Foto: Boris Pejović
Raičević, Foto: Boris Pejović

Delegiranjem državnog tužioca osumnjičenog za porodično nasilje u radnu grupu za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Tužilaštvo omalovažava dosadašnje napore na suzbijanju te pojave, smatra izvršna direktorica Centra za ženska prava (CŽP) Maje Raičević.

Ona je rekla da je na sastanku Radne grupe Ministarstva pravde za izradu Nacrta izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čija je članica, prije tri dana učestvovao državni tužilac koji se sumnjiči za nasilje u porodici.

"Izražavam oštar protest zbog ove pojave, koja ne samo da negira sve napore koje preduzimamo u cilju obezbjeđivanja sigurnosti i zaštite žrtava nasilja, već i šalje pogrešnu poruku javnosti“, navela je Raičević u reagovanju koje su podržale i druge nevladine organizacije.

Protiv pomenutog tužioca, kako je kazala, Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću duže od mjesec sprovodi izviđaj zbog osnova sumnje da je 3. maja bio nasilan prema supruzi, kojoj je, kako navode mediji, nanio i fizičke povrede.

Raičević je, u reagovanju koje je uputila Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), Tužilačkom savjetu (TS), Ministarstvu pravde i Savjetu Evrope, navela da zabrinjava činjenica da državno tužilaštvo za rad na zakonu kojim se sankcioniše nasilje u porodici delegira kao svog predstavnika tužioca koji se za takvo djelo sumnjiči.

Ona je rekla da ni tužilaštvo ni Ministarstvo pravde, a ni prisutni predstavnici pravosuđa, u tome nijesu vidjeli konflikt interesa, već su nastavili sa radom i nakon što je ukazala na problem i napustila sastanak radne grupe na kojem je učestvovao pomenuti tužilac.

„Dakle, samo je meni, predstavnici NVO koja zastupa žrtve, sporno to što prekršajni Zakon o zaštiti od nasilja u porodici mijenja i unapređuje osumnjičeni za porodično nasilje“, kaže se u reagovanju.

Raičević je rekla da su mediji, pozivajući se na izvore u policiji, navodili da je nasilje na štetu iste osobe državni tužilac izvršio i 2021. godine, ali tužilaštvo nije procesuiralo taj predmet.

„Smatram da tužilaštvo, delegiranjem osumnjičenog za porodično nasilje u pomenutu radnu grupu, omalovažava dosadašnje napore na suzbijanju nasilja u porodici, čiji su krhki rezultati dodatno poljuljani takvim postupkom“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je, u ranijim obraćanjima VDT-u i TS-u, CŽP istakao primjedbe da postupanje državnog tužilaštva nije u skladu sa međunarodnim standardima i Uputstvom VDT-a o postupanju u slučajevima nasilja u porodici.

Raičević je rekla da Istanbulska konvencija obavezuje Crnu Goru da se uzdrži od učešća u bilo kakvom činu nasilja nad ženama i obezbijedi da državni organi, zvaničnici, službenici, ustanove i drugi akteri koji nastupaju u ime države postupaju u skladu sa tom obavezom.

„Osim toga, Uputstvo o postupanju tužilaštva jasno propisuje hitnost u postupanju u slučajevima nasilja u porodici, a Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se u skraćenom postupku odluka o krivičnoj prijavi mora donijeti najkasnije u roku od mjesec“, kaže se u reagovanju.

Taj rok je, kako se navodi, uveliko istekao, a tužilaštvo još nije donijelo odluku.

Raičević je naglasila da posebno zabrinjava odsustvo zaštite žrtava, čak i u situaciji kada je jedna od njih državna tužiteljka.

Prema njenim riječima, takvi dvostruki aršini prema muškarcima i ženama, osim što predstavljaju institucionalnu diskriminaciju, ometaju pristup žrtava pravdi i šalju lošu poruku svima onima koji/e trpe bilo koji oblik nasilja i očekuju nepristrasno i djelotvorno postupanje tužilaštva.

„Ponavljam ranije zahtjeve koje je CŽP 30. maja ove godine uputio VDT-u i TS-u, kojim tražimo hitnu, nepristrasnu i djelotvornu istragu u predmetu porodičnog nasilja za koje se državni tužilac sumnjiči“, navela je Raičević.

Ona je kazala da očekuje da se VDT i TS jasno odrede prema ovom reagovanju.

Bonus video: