EPCG: Radnike nagrađujemo za dobre rezultate kompanije

Iz Elektroprivrede naveli da su novčane nagrade isplaćivala i bivša rukovodstva 2018. i 2019. godine

3328 pregleda 13 komentar(a)
EPCG: Nagradu će u julu dobiti 1.108 zaposlenih, Foto: Svetlana Mandić
EPCG: Nagradu će u julu dobiti 1.108 zaposlenih, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će, prema odluci Odbora direktora od 24. maja tekuće godine, a na inicijativu Sindikalne organizacije zaposlenih (SOZ), radnicima te kompanije isplatiti novčani iznos po osnovu dobrog poslovnog rezultata u 2022. godini.

Iz te kompanije, kazali su “Vijestima”, da nije riječ o tzv. trinaestoj plati nego o “isplati fiksnog novčanog iznosa te da je osnov za isplatu dobar poslovni rezultat, potvrđen i revidovanim finansijskim izvještajem”, a da će sredstva dobiti 1.108 zaposlenih, od čega 1.008 na neodređeno, 86 na određeno i 14 preko agencije.

“U samoj odluci je naznačeno da će zaposlenima, koji su radni odnos zasnovali do 31. 12. 2021. godine biti isplaćen iznos u visini od jedne prosječne zarade, a da zaposlene koji su radni odnos zasnovali u periodu od 1. 1. do 31. 12. 2022. godine biti isplaćen iznos srazmjerno broju dana provedenih u radnom odnosu u toj godini”, stoji u odgovoru EPCG ne precizirajući o kojoj sumi je riječ.

Novac će, kako tvrde, biti isplaćen nakon izmjene budžeta za 2023. godinu, što to nije moguće sprovesti prije 1. jula, a pomenuta odluka nije “u bilo kakvoj vezi sa minulom predizbornom kampanjom”.

“Građani Crne Gore su svjedoci činjenice da se, u posljednje vrijeme, svako malo organizuju neki izbori, kojima, po logici stvari, prethode kampanje. EPCG, kao odgovorna kompanija, dužna da poštuje zakone, propisno se pridržava i odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, gdje se, u čl. 38, st. 1 i 2, jasno napominje da je zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora. Posljedično, isplate nije ni moglo biti u junu - tim prije što je odluka vezana za izmjenu poslovnog plana koja, ponavljamo, može biti sprovedena u drugoj polovini godine”, naveli su iz kompanije.

I ranijih godina je, kako ističu iz Elektroprivrede, ta kompanija isplaćivala fiksne novčane iznose.

“Tako je, odlukom Odbora direktora od 24. 7. 2018. godine odobrena isplata fiksnog novčanog iznosa, koja je i realizovana u septembru iste godine, a 8. 11. 2019. je, takođe, donesena slična odluka, realizovana u istom mjesecu te godine”.

Podsjećaju da je u 2021. godini ostvaren rekordni neto rezultat od skoro 47,5 miliona eura, kao i da su dobri poslovni trendovi nastavljeni u prvom kvartalu ove godine, blizu 114 miliona neto.

“U periodu od 1. 4. 2021. do 31. 3. 2023. godine, dakle za 24 mjeseca, neto rezultat kompanije je 142.094.727 eura, a da je, za 123 mjeseca koji prethode tom vremenu (1. 1. 2011 – 31. 3. 2021), neto rezultat 127.855.956 eura. SOZ je, pozivanjem na ovako dobre rezultate, istrajavao u iniciranju posebnog uvažavanja doprinosa zaposlenih”, piše u odgovoru Elektroprivrede.

Ističu da zaposleni rade u odličnim uslovima, za vrlo lijepe plate, “tako da je i sama pomisao na to da bi neko želio ili mogao da - isplatom fiksnog novčanog iznosa - utiče na njihovu političku orijentaciju ne samo nerealna, nego i uvredljiva, kako po zaposlene, tako i po rukovodstvo kompanije”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nedavno je objavila da će EPCG u junu zaposlenima isplatiti tzv. 13. platu.

“Vrlo smo uspješni i ponosni na to”

“O nama, više od riječi, govore rezultati. Ostvarujemo rekordne neto rezultate, sami snosimo teret energetske krize, građane smo, u vremenu inflacije, sačuvali od uvećanja računa za električnu energiju, a uporedo sa tim otvaramo i nove proizvodne objekte. Sumarno, vrlo smo uspješni i ponosni na to. Jasno nam je da smo među rijetkim subjektima u Crnoj Gori koji se mogu pohvaliti ovakvim rezultatima i, s tim u vezi, jasno nam je da oni koji nijesu tako uspješni i ne mogu da imaju vizuru sličnu našoj, ali naglašavamo da u ovako respektabilnoj i uspješnoj firmi, usuđujemo se reći, najvažnijoj u Crnoj Gori, rade ljudi od znanja i ugleda, pa nam je vrlo problematična i sama pomisao na to da bilo ko, bez ikakvog realnog osnova, dovodi u pitanje lični i profesionalni integritet našeg poslovodstva i zaposlenih”, zaključuju iz Elektroprivrede.

Bonus video: