SIDCG: Dopis od Ministarstva stigao nakon roka, traže da predlog modela plaćanja potpišu svi članovi

Navode da je Sindikat, koji je u dopisu Ministarstva nazvan "inicijativom" registrovan po svim zakonskim procedurama, a da su ljekari pozvani da se potišu na "dopis inicijative u cilju transparentnosti"

7062 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Sindikat izabranih doktora
Foto: Sindikat izabranih doktora

Ministarstvo zdravlja tražilo je od Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) da dostavi detaljan predlog modela plaćanja izabranih doktora koji će potpisati svi članovi ovog sindikata, kako bi Ministarstvu bilo jasno da li se radi o reprezentativnom broju ljekara.

Glavni odbor i koordinatori SIDCG saopštili su da je Sindikat za dopis saznao u TV emisiji, a da nije ni isporučen.

"Dana 15. juna dobili smo imejl iz Ministarstva, od strane Radovana Nikolića, a potpisan je Stevan Đurišić. Mejl je stigao nakon Đurišićeve izjave da Ministarstvo ne pregovara sa nereprezentativnim sindikatima. Sada, nakon dva protesta, dobili smo 15. juna mejl da pošaljemo pisani predlog modela za strukturirani način plaćanja do 12. juna", piše u saopštenju.

Navode da je Sindikat, koji je u dopisu Ministarstva nazvan "inicijativom" registrovan po svim zakonskim procedurama, a da su ljekari pozvani da se potišu na "dopis inicijative u cilju transparentnosti".

dopis ministarstva zdravlja
foto: SIDCG

"U Sindikatu smo začuđeni pozivom na javno potpisivanje članova jer do sada nismo upoznati da je u praksi postojao ijedan slučaj da se članovi nekog sindikata moraju javno svi potpisati na neki dopis, pored postojanja organa Sindikata. Uostalom sve se lako može provjeriti u domovima zdravlja", istakli su i dodali da svi članovi uredno plaćaju svoje članarine.

Poručuju da javnost prosudi da li se radi o pokušaju zastrašivanja oko 240 izabranih ljekara, članova Sindikata.

"Smatramo zbog gore navedenih stvari da nas ovaj saziv Ministarstva obmanjuje, kao i cijelu crnogorsku javnost. Pomenuti dopis dajemo na uvid. SIDCG ima želju za iskrenim i konstruktivnim razgovorom na pomenute stručne teme, o čemu je i naše strukovno udruženje, da napomenemo, pisalo Ministarstvu u decembru 2022 godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: