Tivatske stranke o budućnosti aerodroma: DPS uz Vladu, SD i HGI reteriraju

Risančić je ustvrdio da je DPS Tivta obmanuo glasače jer u izbornom programu te partije nije bilo ni pomena prodaji ili davanju aerodroma u koncesiju
137 pregleda 2 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.09.2017. 13:34h

Tivatski DPS podržava strategiju Vlade da ovdašnji aerodrom izda u koncesiju, dok će HGI ukoliko „rezultati ekonomske analize“ koju po narudži Vlade radi Svjetska banka preporuče takvo riješenje, „aktivno raditi na uvjeravanju laičke javnosti u to“. Rezultat je to okruglog stola koji je sa tivatskim parlementarnim partijama napravio Radio Tivat.

Iako pozvana, na okrugli sto o budućnosti najvećeg ovdašnjeg privrednog resursa nije došla gradonaćelnica dr Snežana Matijević (DPS), kao ni predstavnici SNP, dok je Dejan Riusančić iz DSS nakon uvodnog izlaganja, napustio skup.

On je prethodno poručio da „nama prodaje aerodroma i tačka“ i organizatorima okruglog stola zamjerio što na njega nisu pozvali predstavnike DF i Demokrata koji nisu učestvovali na posljednjim lokalnim izborima „ali su svakako izuzetno relevantni politički faktori u Tivtu“.

Risančić je ustvrdio da je DPS Tivta obmanuo glasače jer u izbornom programu te partije nije bilo ni pomena prodaji ili davanju aerodroma u koncesiju što je podržao i Mirko Kovačević iz „Tivatske Akcije“.

Risančič se stoga založio za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, što je predsjednik OO DPS i potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac odbacio.

„DPS Tivta proces koncesije nad aerodromom doživljava kao mogućnost za bolje, efikasnije i kvalitetnije upravljanje tim resursom. Nije tačno da se ovdje radi o privatizaciji već država ostaje vlasnik imovine, a stateški partner bi je koristio shodno koncesionom ugovoru najvjerovatnije po sistemu „izgradi-koristi-vrati“. Tivat je izrazita turistička destinacija i ne može se dozoliti da aerodrom bude usko grlo razvoju ovdašnjih velikih turističkih porjkata. Dopustite stručnjacima da kažu koji model aerodroma će biti i za koju vrstu saobraćaja“, kazao je Kusovac dodajući da će izdavanje pod koncesiju donijeti modernizaciju vazdušne luke i nova zapošljavanja.

Uvjeren je da će Elaborat o ekonomskoj opravdanosti takvog modela valorizacije aerodroma „dati rezultate i povratnu spregu u benefitima za Opštinu i Vladu.“

„Nakon 30 godina zakupa, dobićemo opet tada već staru i prevziđenu terminalnu zgradu i sadržaje koje će opet neko morati da obnavlja. Ne vidim razloga zašto tu invsticiju koja je potrebna aerodromu ne bi sada napravilo naše državno preduzeće ACG po modelu koji je već razradilo sa Evopskom bankom za obnovu i razvoj. Zašto Crna Gora ne bi u narednih 10 godina ubrala 300-350 miliona eura profita od aerodroma koliko pokazuju analize EBRD da će se imati, ili preko milijardu za 30 godina na koliko bi Vlada aerodrom dala u koncesiju nekom drugom“, istakao je Zdravko Mitrović (SD) dodajući da je ta partija na lokalnom i državnom nivou „iz čisto ekonomskih razloga, protiv privatizacije ili davanja aerodroma u konesiju“.

On je međutim, izbjegao da direktno odgovori na pitanje da li će SD ako DPS ustraje u tom naumu, oboriti Vladu premijera Duška Markovića koja zavisi od glasova dva poslanika SD u Skupštini. Adrijan Vuksanović (HGI) u najvećoj mjeri je ponovio argumentaciju DPS o lošem stanju i zapuštenosti aerodroma koje treba što prije prevazići za što je indirektno optužio SDP.

„HGI je za riješenje koje podrazumijeva povećanje kapaciteta, kvaliteta i zapošljavanja na aerodromu“, istakao je Vuksanović.

„Sve ovo radi se namjerno da se aerodrom u javnosti prikaže kao loš da bi se lakše prodao ili dao u zakup po modelu koji je već razultirao tragičnim posljedicama po ekonomiju i građane Crne Gore“, istakao je Mirko Kovačevič na čije više puta ponovljeno pitanje zašto je DPS protiv aražmana ACG i EBRD po kome bi aerodrom najmanje još deset godina ostao u državnim rukama, Kusovac nije odgovorio.

„Ni u primisli mi nije da naša Vlada radi protiv nas!“, poručio je Kusovac dodajući da će Opština tražiti da ima predstavnika u proesu donošenja odluke o načinu buduće „valoriacije aerodroma“.

„Treba učiniti sve da ne dođe do novog kreditnog zaduživanja ili do prodaje imovine“, istakao je on dodajući da je, kada je u pitanju prepisivanje skoro pola miliona kvadrata opštinske zemlje u kompleksu vazdušne luke na državu „sve urađeno po Zakonu o državnoj imovini“.

„Sedamnaest godina ste imali da se pobunite i pokušate sačuvati opštinsku imovinu na aerodromu i niko ništa nije uradio“, istakao je Budimir Cupara iz „Arsenala za Tivat“ na što je Mitrović kazao da „nijedan kvadrat Tivćana nije uzet“ već da se nalaze „gdje su uvijek i bili van ograde aerodroma koji je uvijek bio vlasništvo Vlade“.

„Tokom posljednjih 20 godina primijenjeno je nekoliko trikova da se ta zemlja prevede onome kome je bila namijenjena“, istakao je Krsto Bošković (SDP) dodajući da je njegovom djedu svojevremeno Opština Tivat izuzela i platila zemlju za gradnju aerodroma i to „1 dinar za zemlju, a 1,5 za svaki čokot loze“ koja je tamo uzgajana.

On je istakao da SDP insistira na dobijanju podataka o istorijatu svih promjena u katastru za zemlju aerodroma i da gradonačelnica Matijević „već 100 dana ćuti o tome“.

„Nema prepreka da se danas završi ono što se nije uradilo 2003. i 2013. – da Opština Tivat dobije svoj vlasnički udio u aerodromu i da se spriječi njegova privatizacija“, istakao je Mirko Kovačević što je podržao i Cupara. SDP, TA, AZT i BF su se eksplicitno izjasnili za hitno organizovanje lokalnog referenduma o aerodromu, HGI je da se „u krajnjem slučaju to prepusti volji građana“, SD smatra da je „referendum mač sa dvije oštrice jer što ako ne uspije jer DPS ima većinu“, dok je Kusovac poručio da je protiv konsultiovanja građana „jer bi onda trebali organizovati referendum za svaki strateški projekat koji će se raditi u državi.“

Bonus video: