Lazarević i Kinđi o unapređenju vojne saradnje Crne Gore i Albanije

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su tokom radnog susreta u Baru Lazarević i Kinđi razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj, regionalnoj i multilateralnoj saradnji

3438 pregleda 4 komentar(a)
Lazarević i Kinđi, Foto: Ministarstvo odbrane
Lazarević i Kinđi, Foto: Ministarstvo odbrane

NATO ciljevi i nacionalne potrebe Albanije i Crne Gore upućuju na blisku saradnju u mnogim oblastima za koje su nadležne oružane snage dvije države, poručeno je na sastanku načelnika generalštabova Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga Albanije, Zorana Lazarevića i Arbena Kinđija.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su tokom radnog susreta u Baru Lazarević i Kinđi razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj, regionalnoj i multilateralnoj saradnji.

Kako su naveli, razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u VCG i Oružanim snagama Albanije, kao i nastavku i unapređenju saradnje oružanih snaga dvije prijateljske i savezničke zemlje.

„Potvrđeno je da NATO ciljevi i nacionalne potrebe Albanije i Crne Gore upućuju na blisku saradnju u mnogim oblastima za koje su nadležne oružane snage dvije države, posebno kada je u pitanju kreiranje adekvatnih zajedničkih odgovora na prijetnje koje često prelaze granice i dobijaju regionalni karakter“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se sagovornici, shvatajući da se uloga oružanih snaga ubrzano mijenja i da je izvršavanje vojničkih zadataka dodatno opterećeno potrebom donošenja odluka u kratkom vremenu, saglasili da zajedničko djelovanje mora podrazumijevati kraće procedure i bolju povezanost na svim nivoima komandovanja dvije vojske.

„Takođe, saglasili su se da raspolaganje sa istim NATO standardima, učešće u istim misijama i aktivnostima Alijanse i na istim vježbama treba da usmjeri donosioce i vojnih i političkih odluka dvije države na uklanjanje svih barijera koje usporavaju komunikaciju i funkcionisanje tih bezbjednosnih sistema“, rekli su iz Ministarstva.

Navodi se da su Lazarević i Kinđi razgovarali o jačanju saradnje vazduhoplovnih jedinica, koja bi uključivala prekogranične aktivnosti iz oblasti medicinskog transporta, pretrage i spašavanja i uvježbavanja procedura slijetanja na aerodrome u Podgorici i Tirani.

Kako su naglasili, na taj način bi se otvorio prostor za zajedničko reagovanje i u ekstremnim situacijama kakve su elementarne nepogode, gašenje požara, pomoć kod vještački izazvanih katastrofa, ili drugih sličnih rizika i prijetnji.

„Granica između dvije prijateljske države treba da zbližava narode i njihove bezbjednosne sisteme, i prelazak sa jedne na drugu stranu ne smije biti opterećen bilo kakvim procedurama koje usporavaju kretanje i reagovanje tih sistema u svrhu podrške građanima obje države“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su Lazarević i Kinđi istakli spremnost i otvorenost za zajedničku obuku pripadnika kontingenata crnogorske Vojske i Oružanih snaga Albanije prije upućivanja u NATO aktivnosti pojačane budnosti (eVA) u Bugarskoj.

„Združeno izvršavanje misije na istoku Alijanse otvorilo je brojne mogućnosti za usklađeno zajedničko djelovanje, što za posljedicu može imati manje troškove i bolje uslove za vojnike obje države“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da su Lazarević i Kinđi razmatrali mogućnosti za potpisivanje sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji između dvije zemlje.

Lazarević i Kinđi su istakli da bi realizacija takve inicijative dodatno otvorila prostor za unapređenje saradnje u oblastima zajedničkih nabavki i modernizacije, logističke podrške, opitovanja i održavanja sve složenijih sistema i sredstava.

„Izrazili su spremnost za razmjenu inžinjerijskih jedinica za saniranje lokalnih puteva i poboljšanje uslova života za građane u slabije dostupnim ruralnim područjima“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su Lazarević i Kinđi razgovarali i o zajedničkoj alpinističkoj obuci u ljetnjim i zimskim uslovima na sjeveru Crne Gore, kao i izvođenju artiljerijskih bojevih gađanja na poligonima u Albaniji.

Na sastanku je, kako su dodali, bilo riječi i o snaženju saradnje mornarica dvije zemlje.

Lazarević je upoznao albanskog kolegu sa planom nabavke dva nova patrolna broda za potrebe Mornarice, a razgovaralo se i o eventualnom angažovanju crnogorskih pomorskih oficira i podoficira na brodovima Mornarice Albanije koji učestvuju u NATO operacijama u Mediteranu.

Iz Ministarstva su rekli da saradnja pripadnika VCG i Oružnih snaga Albanije pravni okvir ima u nedavno potpisanom Memorandumu o saradnji dviju zemalja u oblasti odbrane.

Memorandum su, kako su podsjetili, potpisali rukovodilac radom Ministarstva odbrane Filip Adžić i ministar odbrane Albanije Niko Peleši u Podgorici, tokom Zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Albanije, 27. februara ove godine.

Bonus video: