Branje i sakupljanje ljekovitog bilja prilika za posao osoba sa mentalnim invaliditetom

Projekat se u Crnoj Gori realizuje u opštinama Nikšić, Plužine i Šavnik, a u Srbiji u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, a pomenute opštine su odabrane jer je njihovo okruženje bogato lokalitetima pogodnim za branje i sakupljanje ljekovitog bilja

3489 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nevladino udruženje (NVU) "Impuls" i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom iz Nikšića, zajedno sa humanitarnom organizacijom (HO) "Dečje srce" iz Priboja, udružili su snage, riješili da granice budu mjesto spajanja i da kroz projekat socijalne inkluzije i socijalne agrikulture obezbijede posao za 30 osoba sa mentalnim invaliditetom, po 15 iz Crne Gore i iz Srbije.

Projekat je počeo da se realizuje u februaru, traje dvije godine, a na konferenciji u Nikšiću su predstavljeni dosadašnji rezultati.

"Ukoliko težimo da postanemo punopravna članica EU, potrebno je na svim poljima podizati svijest o značaju ljudskih prava, a time i osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući projektu 'Granice koje spajaju' obučićemo osobe sa mentalnim invaliditetom za poslove branja ljekovitog bilja, pakovanja i izlaganja na sajmovima. Poslodavce ćemo tokom trajanja projekta upoznati sa mogućnostima osoba sa mentalnim invaliditetom i motivisati ih da prepoznaju obostrani interes ukoliko angažuju nekog od njih“, kazala je menadžerka projekta iz NVU „Impuls“ Sonja Nikčević.

Kako je objasnila, tokom projekta će organizovati dvije sedmodnevne obuke za 30 osoba za sticanje vještina i znanja za socijalnu poljoprivredu, a biće obučen i jedan broj mentora za program podrške u socijalnoj agrikulturi.

"Prvu fazu smo uspješno realizovali i krajem prošlog mjeseca smo organizovali obuku korisnika na Zlatiboru, a obezbijeđena su i dva kombija – jedan za Dnevni centar i drugi za 'Dečje srce'. Sada se počelo sa fazom branja ljekovitog bilja. Obukom osoba sa mentalnim invaliditetom za poslove vezane za ljekovito bilje, djelujemo ljekovito i na njihovo opšte stanje“, kazala je Nikčević.

r
foto: Svetlana Mandić

Projekat se u Crnoj Gori realizuje u opštinama Nikšić, Plužine i Šavnik, a u Srbiji u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši, a pomenute opštine su odabrane jer je njihovo okruženje bogato lokalitetima pogodnim za branje i sakupljanje ljekovitog bilja.

Julka Rojević Pešić iz HO „ Dečje srce“, kazala je da bi njihova humana misija bila uspješno realizovana potrebno je da svi ključni akteri prepoznaju potrebu zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom.

Prema riječima Radovana Dragnića, direktora Dnevnog centra, pomenuti projekat je nadogradnja njihovog rada u socijalnoj inkluziji i zacrtanom cilju da korisnike izvedu iz Dnevnog centra.

"Ovo je samo jedan korak više. Pored edukacije i osposobljavanja osoba sa invaliditetom i socijalnih mentora, puno nam znači i nabavka kombi vozila. Stvaranjem mogućnosti da se određeni broj osoba sa invaliditetom zaposli, pomažemo i u smanjenju njihove diskriminacije i širimo svijest šire društvene zajednice“, kazao je Dragnić.

r
foto: Svetlana Mandić

Konferenciju je otvorio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je istakao značaj "plemenitog projekta" koji će imati više pozitivnih efekata po društvo za smanjenje diskriminacije i razbijanje predrasuda o osobama sa invaliditetom.

"Svi mi kao ljudi možemo zbog nečega nekome da smetamo i predstavljamo problem nekome, ali na nama kao ljudima je da to što misimo da je teret pretvaramo u našu prednost. To nije samo kada su osobe sa invaliditetom u pitanju, već kada su svi međuljudski odnosi u pitanju. Nadam se da ćemo i ovim projektom pokazati i dokazati da su osobe sa mentalnim invaliditetom jednaki i ravnopravni članovi društva i da mogu jednako da doprinesu kao što to možemo mi koji jedni drugima stvaramo neke druge probleme“, poručio je Kovačević.

Projekat "Granice koje spajaju" se sufinansira sredstvima iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

Bonus video: