Protest u Tivtu zbog lošeg stanja u školstvu, Komnenović: Vlada nas deklarativno podrži, pa u praksi sve poreknu

U septembru bi ukupno preko 1.900 učenika trebalo da pohađa nastavu u OŠ "Drago Milović" čiji je centralni objekat sagrađen početkom osamdesetih, sa kapacitetom dovoljnjim za samo 600 učenika.

19300 pregleda 36 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Stotinjak građana Tivta okupilo se u dvorištu OŠ "Drago Milović" na skupu koji je priredio Savjet roditelja te škole, u znak podrške protestima "Za društvo znanja" koji su u Podgorici organizovali Udruženje "Roditelji" i Prosvjetna zajednica Crne Gore.

Osim generalnog nezadovoljstva stanjem prosvjete u Crnoj Gori, učesnici skupa u Tivtu su izrazli i protest zbog višedecenijske nebrige države prema ovdašnjim obrazovnim ustanovama jer u toj opštini već više od 40 godine, nije sagrađena nijedna nova osnovna škola.

U septembru bi, kako se čulo, ukupno preko 1.900 učenika trebalo da pohađa nastavu u OŠ "Drago Milović" čiji je centralni objekat sagrađen početkom osamdesetih, sa kapacitetom dovoljnjim za samo 600 učenika.

Među okupljenim građanima bio je i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović koji je kazao da je na skup došao ne kao političar, već kao roditelj djece koja danas pohađaju istu školsku zgradu u kojoj je on kao dijete ušao kao prva generacija njenih učenika koji su tada uživali u prostranoj modernoj i dobro opremljenoj školi, dok njegova i ostala tivatska djeca sada nastavu pohađaju u neuslovnoj, maloj i dotrajaloj zgradi u kojoj postoje brojni tehnički problemi.

Skupu su u svojstvu zainteresovanih građana i roditeljak prisustvovali i predstavnici gotovo svih političkih partija u Tivtu i time neformalno poslali poruku da problemi sa lošom školskom infrastrukturom i nebrigom koju Vlada i Ministarstvo prosvjete decenijama demonstriuraju prema Tivtu, jednako tište sve njegove žitelje.

"Izražavamo podrku učesinicima protesta koji se danas održavaju u Podgorici. Svi znamo što se desilo na maturksim ispitima. Naš cilj je da učenici budu djeca, a da profesori budu profesori. U Tivtu gdje naredne školske godine imamo upisanih preko 1.900 osnovaca, želimo novu, veliku školu. Želimo školu u kojoj će sva djeca Tivta imati dovoljno mjesta, bez obzira na različitosti, bez obzira na bilo što drugo", kazala je Tamara Milenković, predsjendica Savjeta roditelja OŠ "Drago Milović".

Na njen poziv okupljeni su uz povike "Hoćemo školu" prošetali dvorištem između zgrada OŠ "Drago Milović" i Srednje škole "Mladost".

Komnenović je novinarima kazao da je kao roditelj i građanin Tivta rezigniran odnosom koji Vlada, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokazuju prema Tivtu i njegovim potrebama u obrazovnoj infrastrukturi.

Naglasio je da skoro trogodišnji napori lokalne administracije da se konačno, krene u gradnju nove osnovne škole u Tvtu do sada nisu urodili plodom iako je Opština kojoj to nije zakonska obaveza da radi, obezbijedila zemljište i lokaciju za gradnju nove škole u blizini sportske dvorane na Župi i našla investirora u kompaniji Porto Montenegro koja je izrazila spremnost da o svom trošku napravi taj objekat.

Da bi se to desilo, država treba da izmijeni aktuelnu Državnu studiju lokacije (DSL) "Župa-Bonići" i ucrta novi školski objekat, ali se to nije dogodilo jer je savjet za reviziju nacrta izmjena i dopuna DSL, nedavo, po četvrti put dao negativno mišljenje na taj dokument.

"To je zaista nečuveno obzirom da smo do sada održali na destine sastanaka sa predstavnicima obrađivača DSL, savjet za reviziju i Vlade i našli rješenja za koja nam je rečeno da će rezultirati pozitivnim mišljenjem savjeta. To je čak javno i obećala ministarka uređenja prostora Ana Novaković Đurović prilikom svoje nedavne zvanične posjete Tivtu. Najtragičnije u cijeloj ovoj priči je to što je član savjeta za reviziju koji odbija da da pozitivno mišljenje Tivćanka i ja prosto ne mogu da vjerujem da se to dešava", kazao je Komnenović objašnjavajući da je jedna od primjedbi zašto se nova škola navodno ne može ucrtati na lokaciji kod sportske dvorane, blizina saobraćajnice.

"Nađite mi jednu školu u Tivtu ili jednu školu u Podgorici a da one nisu u blizini neke saobraćajnice. Ja neću da kritikujem urbanističku struku, ali oni moraju da znaju da Tivat nema prostora niti Opština velikih zemljišnih kompleksa u svom vlasništvu na kojima možemo da gradimo sve nedostajuće velike infrastrukturne objekte poput škola", istakao je Komnenović dodajući da je kao gradonačenik zatražio da se zbog ovoga raspusti aktuelni savjet za reviziju nacrta izmjena i dopuna DSL Župa-Bonići i formira novi koji će objektivno sagledati problematiku i potrebe grada.

Tivat, protest
foto: Siniša Luković

"Nečuveno je ovo što država radi Tivtu. Da je neko u Podgorici kazao da će neki investitor da donira pare da se napravi nova škola, garantujem vam da bi se za 15 minuta sve riješilo oko lokacije i administracije, a nas u Tivtu ovako opstruiraju evo već godinama. Ove godine, sa srećom bi konačno, trebalo da počne gradnja nove osnovne škole u Ktrtolima ali možete li da vjerujete da je izvođač koga je odabrala Uprava za javne radove, i koji treba da krene u posao, prije neki dan došao kod mene i najavio da će odustati od toga jer ga niko ni iz Ministarstvva prosvjete, ni iz Uprave javnih radova još nije ni kontaktirao. Molio sam ga i kumio da to ne radi i sada smo u situaciji da Opština uvijek izlazi u susret i podržava koliko može ovu priču sa školskim objektima u Tivtu, iako to nije apripori njena obaveza ali su djeca koja idu u te škole naša djeca i zato to radimo. Međutim, to bi trebao da bude posao i obaveza Vlade i Ministarstva prosvjete jer su to njihovi objekti, a Tivćani su najurednije platiše poreza u Crnoj Gori. Sredstva koja država ubira iz ovoga grada treba da idu na razvoj infrastrukture a ja vas pitam što Tivat od toga dobija ili što bih ja trebao da odgovorim ljudima kada me sa pravom pitaju zaštio su im loše i tijesne škole, nikakva putna infrastruktura i ostalo. Stvarno je došlo vrijeme kada jednostavno nadležnima u državi moramo da kažemo dosta", poručio je Komnenović podsjećajući da je Tivat jedna od dest crnogorskih opština koje imaju pozitivan priraštaj, da sve više ljudi dolazi da živi u Tivtu, te da će naredne školske godine ovaj grad imati rekordan broj đaka-prvaka.

"Gdje će ta djeca da pohađaju nasavu, u kakve škole će da uđu? Ja znam sa kakvim problemima se suočavaju prosvjetni radnici i žao mi je zbog toga, ali Opština to ne može da riješi sama. Drago mi je stoga da se cijeli grad okupio oko ovog problema i da pošaljemo poruku i premijeru i ministru prosvjete i ministarki urbanizma da je dara prevršila mjeru. Oni retorički podržavaju naše zahtjeve, ali kada to treba realizovati, dobijemo negativan ishod. Oni konačno moraju da razumiju prost narod, obične građane i njihove potrebe i da shvate da visoka politika sa ovim nema nikakve veze, već samo urgentna potreba da grad konačno dobije objekat koji mu je prijeko potreban", zakjučio je Komnenović.

Bonus video: