Opština Budva uvodi red u Stari grad: Ko bude širio terasu, ostaće bez nje

Iz Opštine najavili da neće dozvoliti raniju praksu prekoračenja gabarita ugostiteljskih terasa i uzurpaciju starogradskih ulica mobilijarom, zbog čega su prilazi Starom gradu onemogućeni

32908 pregleda 196 reakcija 35 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović

Ugostitelji čije su terase unutar Staroga grada ili oko njega veće od onoga što je Opština dozvolila, suočiće se sa raskidom ugovora.

To je u pismu vlasnicima ugostiteljskih lokala, a u koje su “Vijesti” imale uvid, naznačio sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

On upozorava da se godinama unazad ne poštuju izdati urbanističko-tehnički uslovi, te da su prekoračenja gabarita ugostiteljskih terasa očigledna, da su uzurpirane starogradske ulice mobilijarom, a prilazi Starom gradu onemogućeni.

“Ovim putem vam se ispred organa koji je dužan da se stara o imovini Opštini, u šta spadaju javne površine, trgovi i ulice, kao i javne površine koje su programom postavljanja privremenih objekata određene kao ugostiteljske terase, obraćam opomenom da javne površine koje su vam ustupljene na korišćenje koristite u skladu sa programom, smjernicama u vezi sa spoljnjim izgledom privremenih objekata unutar Starog grada i oko njega, izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i idejnim rješenjem koje vam je izdato od strane Službe glavnog gradskog arhitekte”, upozorio je Zenović.

Prema njegovim riječima, godinama je na javnim površinama očigledno da se u okviru ugostiteljskih terasa nalazi oprema i mobilijar koji nije dozvoljen izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, kao i velika prekoračenja u površinama terasa u odnosu na površine koje su korisnicima dozvoljene programom.

“Sem toga, postoji i propisana i jasna odredba o širini prilaza i ulaza u Stari grad, koja mora biti najmanje po četiri metra u oba pravca, kao i odmak od bedema od najmanje dva metra, što se uglavnom ne poštuje. Evidentno je i konstatno zakrčenje ulica i trgova stolicama, mimo dozvoljenih površina, čime se značajno otežava, a negdje čak i onemogućava pješačka komunikacija. Podsjećam vas da ste momentom potpisivanja ugovora o zakupu zemljišta sa Opštinom Budva, osim brojnih prava, preuzeli i određene obaveze, koje se, nažalost, ne poštuju u obimu u kom bi trebalo, o čemu grđani konstantno upućuju prijave Komunalnoj policiji i inspekciji i ovom sekretarijatu. Između ostalog, dužni ste da poštujete osnovne uslove koje vam je izdao zakupodavac, a tiču se upravo zauzetosti površine koja vam je ustupljena i oprema i sadržaja koji se mogu naći na terasi”, naveo je Zenović.

Zenović
Zenovićfoto: Privatna arhiva

On je podsjetio da je Stari grad sa bastionima 2017. od Uprave za zaštitu kulturnih dobara proglašen spomenikom kulture od nacionalnog značaja, kao i da je Opština Budva sada u najboljoj poziciji da dobije status evropske prijestonice kulture.

“Upravo je ta dva razloga dodatno neophodno naglasiti u smislu poziva Sekretarijata za zaštitu imovine da svi zajedno počnemo da poštujemo obaveze koje bi trebalo da imamo prema gradu i njegovoj dva i po milenijuma staroj tradiciji i kulturi. U tom smislu, obavješavam vas da je ovaj organ u saradnji sa Komunalnom policijom i inspekcijom započeo akciju kontrolisanja javnih površina i da smo kao nadležan organ već uputili nekoliko opomena nesavjesnim zakupcima pred otkaz ugovora o zakupu, na šta kao zakupodavci imamo apsolutno pravo. Otkaz ugovora o zakupu za ovu godinu nije jedina sankcija koju će nesavjesni zakupci trpjeti, već će Sekretarijat za zaštitu imovine po okončanju turističke sezone, a u susret postupku izrade novog petogodišnjeg programa privremenih obejkata sačiniti presjek i informaciju ka nadležnom sekretarijatu, predsjedniku Opštine i Skupštini opštine”, naglašava Zenović.

Kako je naznačio u informaciji će biti konstatovano, te odvojiti savjesne i nesavjesne zakupce u smislu urednog izmirivanja naknade o zakupu ka Opštini.

“Takođe i u odnosu na način ophođenja prema drugim ugovornim obavezama, odnosno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, prekoračenju zauzetosti površina… a sve na osnovu službenih evidencija Komunalne policije i komunalne inspekcije. U odnosu na taj presjek insistiraćemo da se iz narednog petogodišnjeg programa obrišu sve one lokacije koje su bile predmet nelegalne okupacije i nesavjesnog poslovanja. Zbog svega navedenog, ispred Sekretarijata vam upućujemo molbu da u najskorijem mogućem periodu prilagodite javne površine predviđenim opštinskim propisima, na šta ste se obavezali potpisivanjem ugovora o zakupu zemljišta. Nadam se da ćemo svi zajedno doprinjeti ljepšem izgledu i ugodnijem boravku turista i posjetilaca Starog grada”, zaključio je Zenović.

Sekretarijat za zaštitu imovine je početkom maja dostavio Komunalnoj policiji i inspekciji spisak dugovanja zakupaca javnih površina po osnovu programa postavljanja privremenih objekata za teritoriju opštine Budva, kao i o statusu zaključenih aneksa ugovora, te tada pozvao sve ugostitelje da zaključe anekse ugovore i izmire dugovanja prema Opštini.

Bonus video: