Media centar: Politički marketing treba potpuno izmjestiti iz informativnih TV emisija

Iz Media centra su kazali da su monitorovali centralne informativne emisije pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću, od kojih je TVCG javni, a TV Vijesti, Prva TV, TV Nova M i Adria TV komercijalni emiteri

5472 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Media centar saopštio je danas da politički marketing treba potpuno izmjestiti iz informativnih TV emisija.

U saopštenju se navodi da je analiza Media centra pokazala da od 677 informativnih priloga objavljenih u centralnim informativnim emisijama, pet televizijskih emitera sa nacionalnom pokrivenošću tokom izborne kampanje, 533 nijesu rezultat novinarskog rada, već se radi o medijskom sadržaju koji spada u direktni politički marketing i "doturen" je iz izbornih štabova političkih partija i koalicija radi objavljivanja, najčešće u tzv. izbornim blokovima.

"Najveći broj priloga (177) objavila je TV Vijesti, a zatim TVCG (163), TV Adria (142), TV Nova M (105) i Prva TV (86). Prva TV i TV Adria su, prema mišljenju Media centra, favorizovale izbornu listu Za budućnost Crne Gore, kako po broju priloga koji pripadaju političkom marketingu, tako i kroz autorske, novinarske priloge, pri čemu je to kod TV Adria bilo naglašenije. Ostale posmatrane televizije su imale izbalansiran pristup", ističe se u saopštenju.

Iz Media centra su kazali da su monitorovali centralne informativne emisije pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću, od kojih je TVCG javni, a TV Vijesti, Prva TV, TV Nova M i Adria TV komercijalni emiteri.

Poručili su da je monitoring trajao od 19. maja zaključno sa 9. junom 2023, posljednjim danom izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore, održane 11. juna.

"Imajući u vidu da su centralne informativne emisije televizijskih emitera, bilo da su komercijalni ili javni, namijenjene prevenstveno vijestima i drugim novinarskim informativnim formama, takav pristup bi trebalo zadržati i u vrijeme izbornih kampanja i afirmisati novinarsko izvještavanje o kampanji na račun propagandnog sadržaja političkih partija i koalicija", jedna je od preporuka Media centra.

Po mišljenju Media centra, "politički marketing bi trebalo potpuno izmjestiti iz svake, a posebno iz centralnih informativnih emisija, i smjestiti ga u posebne emisije ili ga, makar, mnogo jasnije označiti kao politički marketing nego što se to do sada činilo najavnim špicama posebnih blokova".

Media centar je u analizi poručio da je Kodeks novinara/ki Crne Gore propisao da "prethodno montirani materijal koji dostave političke partije, treba koristiti samo onda kada nema drugog načina da se obezbjedi izvještaj o njihovim konkretnim aktivnostima ili skupovima", kao i da je "korišćenje takvog materijala uvijek (je) potrebno adekvatno označiti", ali da nijedna od monitorovanih televizija to činila, što znači da su kršile profesionalni kodeks.

Bonus video: