Prepisivanje na eksternom maturskom ispitu još nije stiglo do tužioca

Iz ODT Podgorica odgovorili da po službenoj dužnosti nije formiran predmet, prosvjetari i roditelji traže odgovornost

7756 pregleda 6 komentar(a)
Na protestu zatražena odgovornost nadležnih, Foto: Jovan Mrdak
Na protestu zatražena odgovornost nadležnih, Foto: Jovan Mrdak

Podgoričko osnovno državno tužilaštvo nije preduzimalo po službenoj dužnosti mjere i radnje protiv učenika, test administratora i nadležnih u Ispitnom centru i Ministarstvu prosvjete, a u vezi sa prepisivanjem na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti (CSBH).

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom nije formiran predmet”, odgovoro je “Vijestima” rukovodilac tog tužilaštva Duško Milanović.

Reakcija tužilaštva zatražena je juče na protestu ispred Ministarstva prosvjete, koji je podržalo oko 30 organizacija. I prethodnih dana dio javnosti pozivao je tužilaštvo da preispita odgovornost Ministarstva prosvjete, Ispitnog centra, nove Komisije za ocjenjivanje koja je ponovo bodovala sporne testove između 200 i 300 učenika, a koji su prethodno zbog prepisivanja dobili nula bodova na eksternom maturskom ispitu iz CSBH.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović poručila je na jučerašnjem protestu da, osim tužilaštva, odgovornost u tom slučaju treba da preispita i glavni upravni inspektor.

“Ne želim da pristajem da živim u društvu koje nagrađuje prepisivanje, ne želim da prihvatim da naša djeca i roditelji ne dobiju poruku da će se znanje vrednovati, odnosno da prepisivanje neće biti dozvoljeno. Ovo što se desilo pokazuje u malom sve ono sa čim se sistem obrazovanja suočava. Tražimo da se nešto slično nikada više ne ponovi. Poručujemo da dugo čekamo na odgovor ko je odgovaran za curenje testa iz matematike, koji su djeca imala priliku da vide prije samog testiranja”, poručila je Mihailović.

Direktor SMŠ “Danilo Kiš” iz Budve Krsto Vuković poručio je da je posljednji čas da se donesu prave odluke, kako bi se krenulo sa ozdravljenjem obrazovnog sistema. On je istakao da su nastavnici te škole izričiti da neće biti test administratori.

Vuković
Vukovićfoto: Jovan Mrdak

Vuković je istakao i da bi bilo pošteno da se javnosti saopšti ko su članovi nove komisije za ocjenjivanje koji su ponovo pregledali testove, a da nadležni kažu čime su ih ubijedili na nekolegijalan odnos prema onima koji su profesionalno obavljali svoj posao.

“Čudno je da su roditelji na neprimjeren i agresivan način vršili pritisak na prosvjetne radnike”, poručio je Vuković.

Više stotina đaka, prema ocjeni prve Komisije za vrednovanje zadataka iz CSBH i književnosti, dalo je istovjetne, netačne odgovore na testu, a neki od njih su navodno prepisali i cijele eseje.

Nakon što su saznali da su dobili nula bodova, učenici su sa roditeljima protestovali ispred Ministarstva prosvjete koje je odlučilo da testove treba pregledati ponovo. Komisija je to odbila da uradi, pa je Vlada smijenila čelnike Ispitnog centra, ali i formirala novu komisiju koja je ponovo ocijenila radove. Većina đaka je položila ispit, a neki od njih i sa visokim ocjenama.

Bonus video: