I vrh države spreman da podrži obnovu crkve Svetog Ilije u Gornjem Stolivu

U Boki se priprema velika akcija prikupljanja prihoda za obovu jedne od najljepših ovdašnjih seoskih crkava

10564 pregleda 68 reakcija 6 komentar(a)
Unutrašnjost crkve Svetog Ilije, Foto: Siniša Luković
Unutrašnjost crkve Svetog Ilije, Foto: Siniša Luković

Stara župna crkva Svetog Ilije u Gornjem Stolivu uskoro bi mogla biti obnovljena jer je pokrenuta velika akcija prikupljanja sredstava za taj nimalo jeftin i lak poduhvat. Crkva Svetog Ilije posvećena zaštitniku tog sela, sagrađena je 1556.godine na uzvisini na najprominentnijem mjestu u Gornjem Stolivu, na oko 250 metara nadmorske visine na obroncima brda Vrmac.

Spada u red nekih od najljepših crkava u selima Boke Kotorske. Njen zvonik sagrađen je 1883. godine, a ispred ove bogomolje je staro stolivsko groblje sa kapelom Svetog Antuna, i crkvicom Svete Ane koja datira iz 12. ili 13. stoljeća.

Sa ovog mjesta inače, pruža se jedan od najljepših pogleda na unutrašnji dio Kotorskog zaliva, posebno na Perast, Dražin vrt i Orahovac, stoga crkvu Svetog Ilije u Gornjem Stolivu pohode brojni turisti koji uživaju u netaknutoj prirodi i šetnji kroz jednu od najgušćih šuma kestenova na Crnogorskom primorju, do ovog atraktivog starog bokeljlog sela i vidikovca ispred crkve.

Crkva Svetog Ilije
Crkva Svetog Ilijefoto: Siniša Luković

Posebna atrakcija crkve Svetog Ilije su njene tri oltarske slike čiji je autor slovenački umjetnik Josipa Tominc. Međutim, zub vremena, na primorju česti veći ili manji potresi, oluje i nevremena, učinili su da je crkva Svetog Ilije danas u prilično lošem stanju, pod je izložen podzemnim vodama, krov prokišnjava, zvonik je u lošem stanju, a slike, umjetnine i sakralni predmeti propadaju, jer su konstantno izloženi vlazi.

Stoga su mještani Stoliva, vjernici i župnik ovdašnje župe Rošenja Blažene Djevice Marije, don Željko Pasković koji su i u proteklih nekoliko godina u granicama svojih skromnih mogućnosti, nastojali da popravljaju najteža i najurgentnija oštećenja na crkvi, odlučili da organizuju veliku donatorsku akciju prikupljanja sredstava za detaljnu obnovu crkve Svetog Ilije u Gornjem Stolivu.

Ovu akciju je načelno, već podržao i sam vrh države Crne Gore u liku kabineta predsjednika Jakova Milatovića. Tako će veliko donatorsko veče za prikupljanje sredstava za obnovu crkve Svetoga Ilije biti održano u nedjelju 25. juna od 19 sati, u đardinu crkve Imena Marijinog u Donjem Stolivu. Večeri će, kako je već potrvđeno, prisustvovati i čelnici Opštine Kotor i Opštine Tivat koje su takođe najavile da će podržati ovu akciju.

Gornji Stoliv i crkva Svetog Ilije na najvišoj tački
Gornji Stoliv i crkva Svetog Ilije na najvišoj tačkifoto: Siniša Luković

Članovi Društva prijatelja Stoliva, mještani Mjesne zajednice, predstavnici lokalne NVO “Kamelija”, vjernici i župnik, don Željko Pasković, pozvali su sve poštovaoce kulturnog i sakralnog naslijeđa, potomke nekadašnjih slavnih pomoraca - Stolivljana, preduzetnike, zvaničnike i sve ljude dobre volje iz Boke Kotorske, da svojim prisustvom uveličaju ovo veče.

Organizatori najavljuju prigodno čašćenje uz stolivske delicije i mediteranske zvuke klapske pjesme. Osim za obnovu same cvrkve, organizatiori računaju da će ovom prilikom dobiti i podršku za sanaciju prošle godine probijenog makadamskog kolskog puta od Donjeg do Gornjeg Stoliva, koji je napravljen upravo sa namjerom da se olakša donošenje potrebnog materijala i opreme za renoviranje crkve. Međutim, i putu je sada potrebna sanacija usljed oštećenja zadobijenih od obilnih kiša i erozije tla.

Bonus video: