Mještani Bijedića opet blokirali magistralni put, traže raskid ugovora o izgradnji kamenoloma

Mještani poručuju da koncesionar ne može da se nada da nastavi posao, kao ni oni koji su mu dali odobrenje

2216 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadrankla Ćetković
Foto: Jadrankla Ćetković

Mještani BIjedića i okolnih mjesta i danas su blokirali magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje, u mjestu Konatari, tražeći raskid ugovora o izgradnji kamenoloma u tom poznatom arheološkom nalazištu.

Predstavnik građanske inicijative "Zaštitimo Bijediće" Krsto Tvdišić je kazao da su mještani odlučni da sačuvaju životnu sredinu, nalazište i ono što su dobili od predaka, za buduće generacije.

"Institucije su i dalje nijeme na naše apele i zahtjeve. U ovom poslu ništa nije odrađeno transparentno, kako je to tvrdio ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Koncesionar firma 'Elas' je napravila nemjerljivu štetu, ali Ibrahimović devastaciju prirode i nalazišta naziva transparentnim, dok za štetu niko nije odgovarao. Institucije koje su dale dozvole nisu posao odradile kako treba. Mašina jos uvijek stoji na mjestu na kojem ne treba da stoji", kazao je Tvrdišić.

Mještani poručuju da koncesionar ne može da se nada da nastavi posao, kao ni oni koji su mu dali odobrenje.

"Poručujemo im da im nade uzaludne. Mi, mještani Bijedića, Voljavca, Podbreža i okolnih mjesta nećemo dozvoliti više nikakve devastacije, uništavanje prirode, voda i imanja na kojim živimo generacijama. Nikakve ucjene, prijetnje pojedincima iz GI 'Zaštitimo Bijediće', kod nas ne prolaze. Nećemo odustati od svojih zahtjeva i branićemo svoje ako treba i životima”, kazao je Tvrdišić.

Mještani podsjećaju da su godinama čekali na izgradnju puteva, mostova, struje u ovim zapostavljenim mjestima. Traže pod hitnu sanaciju puta koji je, kako su kazali, koncesionar Šućro Omerović uništio, kao i povlačenje mašina.

Bonus video: