"Ovo nije priča o novcu, već o kvalitetu pružanja zdravstvene usluge"

U Nikšiću je organizovan tzv. edukativni performans i pružena podrška izabranim ljekarima

3366 pregleda 86 reakcija 8 komentar(a)
Performans u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Performans u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nevladine organizacije iz Nikšića, "Humanošću do srca", "Romsko srce" i "Neka život živi", organizovali su na gradskom Trgu slobode edukativni performans, kako su ga nazvali, kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme u zdravstvu, ali i dali doprinos da se smanji "jaz nepovjerenja" pacijenata prema ljekarima, kao i da pruže podršku izabranim ljekarima da se izbore za položaj kakav zaslužuju.

Ksenija Krivokapić, ispred Fondacije "humanošću do srca", pozvala je građane da potpišu peticiju za kvalitetnije zdravstvo. Istakla je da su Ministarstvu zdravlja poslali pismo namjere da podržavaju ljekare i medicinsko osoblje "jer se oni bore za dobro građana".

Natalija Popović Petrić, ispred strukovnog Udruženja ljekara, kazala je da novim izmjenama Granskog kolektivnog ugovora moraju da rade brže i kvalitet da zamijene kvantitetom.

Popović Petrić
Popović Petrićfoto: Svetlana Mandić

"Smatramo da ni jedan pacijent ne zaslužuje takvu vrstu zdravstvene zaštite. Predsjednik Sindikata koji je potpisao izmjene Granskog kolektivnog ugovora prije dva dana dobio je svoju nagradu – članstvo u Upravnom odboru Fonda za zdravstvo. To svima može da ponese jasnu poruku zašto je najbrojniji esnaf u Crnoj Gori izdat i prodat", kazala je Popović Petrić.

Istakla je da svaki treći izabrani ljekar u Nikšiću ima više od 58 godina, pa je postavila pitanje ko će da liječi građane Nikšića kada oni odu u penziju. Kako je kazala, slična je situacija i u drugim opštinama u Crnoj Gori, jer mlade ljekare teško je animirati da rade u primarnom nivou kada je "sve bez pravila i obesmišljeno".

"Na kraju radnog dana ljekari su iscrpljeni, a pacijenti su nezadovoljni. To je ono što mi ne želimo, što vi ne zaslužujete. Vi zaslužujete i toplu riječ i kvalitetan pregleda, a mi zaslužujemo da planiramo naš radni dan i organizujemo pregleda, jer mi treba da rješavamo 80 odsto problema na nivou primarne zaštite, promociju zdravlja, preventivne preglede u kojima smo potpuno podbacili još prije pandemije, a pogotovo sada", kazala je Popović Petrić.

Istakla je da ogromna nametnuta administracija, neumrežavanje sistema primarnog i sekundarnog nivoa i apoteka dovela je do toga su gužve u ambulantama i da je 50 odsto pacijenta iz administrativnih razloga i da sve manje imaju vremene za kvalitetne i po pravilima struke preglede.

"To je ono što mi ne želimo. Povjerenje ljekara i pacijenta nikako ne smije da bude poljuljano. Ovo nije priča o novcu, već o kvalitetu pružanja zdravstvene usluge", poručila je.

Lidija Ognjenović, ljekarka iz nikšićkog Doma zdravlja, istakla je da je resorno ministarstvo „dovelo do propasti“ kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Kako je rekla, zdravlje pacijenata i dostojanstvo profesije je prioritet svih ljekara, a to je, prema njenim riječima, novom reformom zdravstvenog sistema urušeno.

Ognjenović
Ognjenovićfoto: Svetlana Mandić

"Vi ste dovedeni na ivicu propasti zbog toga što mi nemamo vremena da vam se posvetimo. U nametima koji nam se svakodnevno nameću vi nemate pravo da se pregledate kao što zaslužujete. Svi mi ljekari smo ispit humanosti položili u borbi protiv Covida kada nijesmo gledali ni mjesto ni vrijeme, niti su se brojali sati, dani, sedmice, već nam je prioritet bio život pacijenata", kazala je Ognjenović i izrazila žaljenje što se sve to brzo zaboravilo.

Kurti i Krivokapić
Kurti i Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Ismet Kurti, predsjednik NVO „Romskosrce“, podsjetio je da nevladine organizacije koje su organizovale performans sarađuju od Nove godine, kao i da im je cilj da svim građanima skrenu pažnju na prevenciju i na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Bonus video: