U Tivtu održana tradicionalna gastro fešta "Pjat od žućenice"

"Žućenica fest" je priredila Organizacija žena Tivta uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat, te više lokalnih NVO i sportskih klubovA

9122 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

"Pjat od žućenice" - najpopularniji i najmasovniji segment "Žučenica festa" koji je ove godine u Tivtu priređen 19. put, održan je sinoć na gradskoj rivi Pine.

Feštu sa puno domaćeg autentičlog primorskog "šuga i šesta", otvorio je nastup Gradske muzike Tivat sa nizom popularnih primorskih i dalmatinskih melodija, nakon čega je okupljene brojne domaće i furešte, pozdravila predsjednica Organizacije žena Tivta, Blaženka Vučurović koja je sa novinarom i gastronomom Mašom Čekićem, bila i idejni tvorac "Žućenica festa" prije skoro dvije decenije.

"Izuzetno mi je drago da ovoliko dugo trajemo i privlačimo veliku pažnju domaćih ljudi i turista iz sbih krajeva, a što potvrđuje i podatak da nam je evo danas tu i ekipa posjetilaca iz Makarske koji su posebno i samo na žućenicu, došli u Tivat. Organizacija žena Tivta koja stoji iza ovog festivala, kroz njegove programe, a posebno kroz ovaj gastro-šou, nastoji najširoj javnosti približii žućenicu, kako na onaj stari, autohtoni način njenogn pripremanja, tako i kroz brojne nove i maštovite kreacije jela koje izmišljaju i prave učesnici ovog šoua", istakla je Vučurović.

Dodala je da je i ovogodišniji "Pjat od žučenice" zadržao internacionalni karakter, jer su se domaćim ekipama, opet pridružili i kuvari iz Poljske, iz grada Skočova.

Žućenica fest
foto: Siniša Luković

Međutim, poseban internacionalni karakter dala je i originalna inicijativa Crvenog krsta Tivat koji je za ovu autentičnu tivatsku feštu okpio i u nju uključio i žene iz Ukrajine koje borave u Boki.

Žućenica fest
foto: Siniša Luković

Pored nijih, i članica Organizacije žena Tivta, na maštovito dekorisanim štandovima na gradskoj rivi Pine, raznovrsna slana ali i slatka jela na bazi autohtone primorske divlje samonikle jestive trave žućenice, izložile su i ekipe Udruženja žena Grblja, Kola srpskih sestara Tivat, NVO "Harlekin" iz Donje Lastve, ali i lokalni ugostitelji iz restorana "Anagastum", "Big Ben" i "Theodorus", te mladi ugostitelji i kuvari iz Srednje mješovite škole "Mladost".

Žućenica fest
foto: Siniša Luković

Svi oni kreirali su na desetiune maštovitih jela na bazi žućenice u kombinaciji sa mesom, ribom, školjkama lignjama, tejsteninom, rižom, sirom ili brojnim drugim sastojcima.

Učesnike i organiozuatore fešte pozdravio je i "Pjat žućenice" zvanično otvorio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović koji je posebno naglasio trud i vještinu koju tivatske domaćice, ali i profesionalni kuvari ulažu u pripremu jela od žućenice i na taj način daju nemjerljiv doprinos originalnosti ovdašnje turističke ponude i očuvanju autentičnosti bokeljske kužine.

Žućenica fest
foto: Siniša Luković

"Pjat od žućenice" uvijek okupi veliki broj posjetica a najviše Tivćana koji uvijek imaju posebno mjesto u srcu za ovaj festival što nas već godinama ovako u lijepom raspoloženju iz dosta druženja, pjesme i zadovoljstva, uvodi u špic glavne ljetnje sezone", istakao je Komnenović.

Dodao je da će Tivat ostati privržen svojim feštama i pričama iz lokalne baštine i tradicije.

Uživanje u autentičnoj primorskoj gastronomiji, posjetiocima fešte uljepšao je i nastup sastava "Exodusi" iz Herceg Novog. "Žućenica fest" je priredila Organizacija žena Tivta uz podršku Opštine i Turističke organizacije Tivat, te više lokalnih NVO i sportskih klubova.

Bonus video: