Skrenuli pažnju na devastaciju korita Gračanice, deponije i ekološko stanje u Nikšiću

Protest grupe građana i aktivista iz pokreta Ecopatriotizam

8216 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta, Foto: Svetlana Mandić

Polučasovnom blokadom saobraćaja u blizini kružnog toka, u Ulici Vuka Mićunovića u Nikšiću, grupa građana i nevladinih aktivista iz pokreta Ecopatriotizam, koji je i organizovao protest, još jednom je skrenuta pažnja na devastiranje korita Gračanice, divlje deponije, kao i na ekološko stanje u gradu pod Trebjesom.

Kako se na protestu moglo čuti, nezadovoljni su kako se lokalna uprava bori sa problemom nelegalnih deponija, kao i da više neće da trpe nemar institucija koje, kako su poručili, ne obavljaju svoj posao kako treba.

Ivana Čogurić iz Ecoptriotizma podsjetila je da su nakon protesta koji je održan 20. maja na jednom od sedam mostova rijeke Gračanice poslali tri zahtjeva lokalnoj upravi i da je situacija nepromijenjena.

Nikšić protest
foto: Svetlana Mandić

Zahtjevi su se odnosili na to da Komunalna inspekcija, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši procjenu buke koju proizvodi asfaltna baza, kao i da se pošalje zahtjev o procjeni zagađenosti životne sredine ekološkoj inspekciji i Agenciji za zaštitu životne sredine, da službenici Komunalne inspekcije patroliraju kako bi nesavjesni građani koji nelegalno odlažu otpad bili uhvaćeni na djelu, kao i da Komunalno preduzeće bude aktivnije u odvoženju otpada.

Prema njenim riječima dobili su odgovor od lokalne uprave u kome je prvi zahtjev ignorisan, a na naredna dva zahtjeva su pozitivno odgovorili.

"Nijesmo bili lijeni, pa su aktivistkinje Ecopatriotizma i aktivisti Ekobontona stražarili u par navrata u kasnim večernjim satima u dijelu gračaničkog kraja i nijesmo zabilježili patroliranje Komunalne inspekcije", kazala je Čogurić i dodala da su nadležne ponovo kontaktirali.

"Budući da je naš prvi zahtjev bio ignorisan, nijesmo ni tu bili lijeni pa smo kontaktirali Upravu za inspekcijske poslove i tražili da se izvrši procjena buke na lokalitetu Gračanice i da se izvrši procjena zaštite sredine. Rekli su nam da Gračanica po zakonu nije od nacionalnog značaja nego od lokalnog i da su naš zahtjev proslijedili Komunalnoj inspekciji u Nikšiću“, kazala je Čogurić.

Nikšić protest
foto: Svetlana Mandić

Najavila je da će lokalnoj upravi sada poslati još jedan zahtjev koji se odnosi na prestanak rada tzv buvljaka i ilegalne preprodaje stvari.

Kako je poručila, lokalnoj upravi daće rok od mjesec dana da njihove zahtjeve ispune i urade konkretne poteze.

„Želim da naglasim da sa tim rokovima kojima im dajemo, dajemo im priliku da završe posao, da ne kaljaju svoju reputaciju, jer su oni građani Nikšića, kao i svi mi. Bez obzira šta će da se desi u budućnosti, oni treba da ostanu da žive sa nama u ovom gradu. Makar da krenu da se late posla za koji su plaćeni“, poručila je Čogurić.

Istakla je da prema informacijama koje Komunalno "ilegalno deponuje otpad u Gračanici i da su oni glavni problem zato što ostali nesavjesni građani i kompanije samo idu njihovim tragom.“

Bonus video: