Smanjuju gužve u Kolašinu, planiran i heliodrom

Nacrtom Prostorno-urbanističkog plana predviđena brojna rješenja za unapređenje saobraćajne infrastrukture u Kolašinu

7168 pregleda 15 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašina, predviđena su brojna rješenja koja bi trebalo da unaprijede saobraćajnu infrastrukturu u Kolašinu.

Kada je riječ o uličnoj mreži, kako piše u dokumentu o kojem je u toku javna rasprava, slijedi kategorizacija, rekonstrukcija i uređenje postojećih saobraćnica, ali i izgradnja novih “u skladu sa potrebama i razvojem naselja”. Planom je predviđena izgradnja obilaznice gradskog jezgra, čija bi dužina bila 3,8 kilometara.

“Obilaznica predstavlja nastavak regionalnog puta Mateševo-Kolašin ka Jezerinama, odnosno nastavak veze magistralnog i regionalnog puta. S obzirom na položaj tih saobraćajnica, za njihovo ukrštanje je predviđena raskrsnica sa kružnim tokom… Na poziciji ukrštanja sa prugom, obilaznica se ukršta i sa lokalnom saobraćajnicom. Ukrštanje sa prugom je van nivoa, dok je ukrštanje sa lokalnom saobraćajnicom riješeno raskrsnicom sa kružnim tokom. Obilaznica se zatim uglavnom pruža paralelno sa prugom i spaja sa saobraćajncom koja vodi ka Jezerinama opet raskrsnicom sa kružnim tokom”, piše u nacrtu PUP-a.

Na takozvanim sekundarnim saobraćajnicama predviđeni su obostrano trotoari, minimalne širine od 1,5 metara.

Preporučuje se da su koridori ulica oplemenjeni drvoredima, ukoliko za to postoje prostorne mogućnosti.

Pješački saobraćaj, kako je predviđeno, trebalo bi da ima značajnu ulogu, a date su osnovne smjernice i za panoramske staze, što će biti, objašnjavaju, razrađeno odgovarajućim planskim dokumentom i tehničkom dokumentacijom.

Planom su predviđeni biciklistički koridori, koji povezuju djelove grada sa rijekom Tarom.

U nacrtu PUP-a konstatuje se da je “trenutno veliki problem parkiranja u centralnom dijelu grada”.

“Pored urbanističko-prostornih mjera, problem parkiranja putničkih vozila u centralnom dijelu naselja mora se rješavati regulacionim i tehničkim mjerama. Nadležni organi mogu, kao jedno od rješenja da donesu odluku da dio ulica u centru bude sa jednosmjernim saobraćajem da bi se ostatak kolovoza koristio za parkiranje. Nove parking prostore bi trebalo organizovati na odgovarajućim slobodnim površinama i duž pristupnih saobraćajnica u gradskom centru (ivično parkiranje), gdje god za to ima mogućnosti”, preporučuje se u planskom dokumentu.

Uočeno je i da je jedan od velikih saobraćajnih problema nepostojanje autobuske stanice, te da “trenutni način prijema i otpreme putnika nije zadovoljavajući”.

Za optimalniji razvoj opštine, konstatovano je u nacrtu, potrebno je javnim gradskim saobraćajem povezati naselja, prvenstveno centre mjesnih zajednica sa gradskim dijelom.

Preporučen je čitav niz mjera za usporavanje saobraćaja i rješavanje “konflikt saobraćajnih tokova sa pješačkim saobraćajem”.

Za potrebe turizma, hitnih intervencija i za obavljanje ostalih aktivnosti, preporučuje se i mogućnost gradnje heliodroma.

Bonus video: