Edukativno-rekreativni kamp “Svi na Sinjajevinu” od 12. do 16. jula

Učesnici kampa će imati priliku da uče o planini, životu na katunima, aktivizmu i ekologiji

3471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: Sačuvajmo Sinjajevinu

Od 12. do 16. jula na Margiti, Sinjajevina, biće održan edukativno-rekreativni kamp pod sloganom “Svi na Sinjajevinu”. Kamp, po treći put, organizuje građanska inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“, a učesnici će imati priliku da uče o planini, životu na katunima, aktivizmu i ekologiji.

Kamp počinje 12. jula u podne tradicionalnom proslavom Petrovdana uz bogat folklorni program i tradicionalnu trpezu. U popodnevnim satima oni koji prvi put kampuju, ili ne znaju da postave, šator dobiće obuku.

„U nastavku očekuju ih reportaže o Sinjajevini, dok će se u kasnijim satima održati igranka. Već narednog dana biće upriličene radionice koje će prisutne podsjetiti na tradiciju, ali i bolje upoznati sa blagodetima Sinjajevine, pa ćemo imati tradicionalno pravljenje i pečenje hljeba, upoznavanje sa biljkama naše planine i čajanku, pravljenje kačamaka...Za sve one koji vole da prošetaju slijedi obilazak Savinog jezera. Ova tura spada u laku. O našoj ljepotici snimaju se i filmovi te će Sinjajevinu kao filmsku zvijezdu predstaviti autori filma“, stoji u najavi.

Treći dan kampa je rezervisan za edukacije iz oblasti planinske orjentacije i pravila planinarenja, a praktičnu primjenu naučenog imaće priliku da pokažu usponom na Jablanov vrh (2203mnv).

„Teme kojima ćemo se takođe baviti kroz edukativni dio jesu: Crna Gora - realna ekološka priča ili populistička zabluda, Sinjajevina iz vašeg ugla, Zašto moramo sačuvati Sinjajevinu i Komarnicu, Ekološki pokreti u Crnoj Gori i na Balkanu. I ovaj dan kampa završićemo tradicionalnom igrankom“, najavljuju organizatori.

Dan pred odlazak učesnici kampa imaće priliku da prave vijenčiće od cvijeća, ali i da u večernjim satima učestvuju u karaokama.

„Poučeni dobrim prethodnim iskustvom, ove godine povećavamo broj mjesta za učesnike, kojih može biti do 50. I ovogodišnji kamp će imati reginalnu i globalnu dimenziju, pa će nam se na Sinjajevini pridružiti kolege i prijatelji iz regiona i svijeta“, stoji u saopštenju za javnost.

Prijavljivanje za kamp je obavezno, a može se izvršiti slanjem prijave na mejl adresu sinjajevina.kamp@gmail.com do 5. jula, a po prijavi učesnici dobijaju sve neophodne informacije i instrukcije.

Bonus video: