Traže da VDT i inspekcija ispitaju postupak ocjenjivanja maturskih i stručnih ispita

Iz Prosvjetne zajednice i Udruženja Roditelji ističu da je posebno potrebno ispitati postupak ocjenjivanja za predmet CSBH jezik i književnost, "zbog sumnji u nepravilnosti koje su ga pratile"

9401 pregleda 401 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica i Udruženje Roditelji dostavili su dopis vršiteljki dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Tatjani Begović, kao i Ministarstvu javne uprave - Glavnom upravnom inspektoru, u kojem traže da se hitno ispita postupak ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita organizovanih u toku školske 2022/23. godine, posebno za predmet CSBH jezik i književnost, "zbog sumnji u nepravilnosti koje su ga pratile".

"S tim u vezi Vas molimo da se utvrdi odgovornost Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora, direktora srednjih škola čiji su učenici dobili 0 na testu, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača. Osim toga, pozivamo Vas da preispitate i ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnovne škole iz predmeta Matematika, koja je trebalo da bude održana 20. aprila. U vezi sa ovim slučajem Osnovno državno tužilaštvo Rožaje je formiralo predmet prije skoro dva mjeseca", navodi se u dopisu koji potpisuju Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji i Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

Ukazuju na to da su se, neposredno nakon polaganja testa za CSBH jezik i književnost, u javnosti "pojavili dokazi o prepisivanju" unutar Vajber grupe “Druženje”, o čemu su odmah obaviješteni predstavnici uprave Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete.

"Osim njima, direktor SMŠ 'Danilo Kiš' iz Budve, Krsto Vuković ove infomacije i dokaze (screenshotove iz grupe) je dostavio i medijima, koji su zatim o tome obavijestili javnost. Članovi Komisije za ocjenjivanje su tokom vrednovanja testova utvrdili da je više stotina maturanata imalo odgovore koji su ukazivali na prepisivanje, na osnovu čega su tražili dodatne instrukcije od Državne maturske komisije, Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra kako da postupaju u ovom slučaju. Oni tvrde da su nakon više neuspjelih pokušaja traženja instrukcija putem maila, dobili odgovor na sastanku kojem je prisustvovala glavna ocjenjivačica da testove tih učenika posebno obilježe, odnosno da na svakom evidentiraju šta su zapazili. Te informacije su dostavili Komisiji za maturski/stručni ispit", dodaje se.

Podsjećaju da, prema pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskih i stručnih ispita, svako korišćenje nedozvoljenih sredstava vodi u diskvalifikaciju, o čemu su učenici usmeno obaviješteni prije početka ispita, kao i pisanim upozorenjem na početnim stranicama testa.

"Kada su rezultati objavljeni sporni testovi su imali bodove 0, zbog čega su maturanti i njihovi roditelji došli u Ispitni centar i insistirali da ostvare uvid u testove. Svi smo svjedočili nemilim scenama gdje je dozvoljeno da više stotina maturanata i njihovih roditelja uđu u zgradu Ispitnog centra. Tog dana ih je primio i ministar prosvjete koji je na čelu Državne maturske komisije. Ubrzo potom javnost je obaviještena saopštenjem Ministarstva prosvjete da je odlukom Državne maturske komsije preporučeno Ispitnom centru da ocjenjivači ponovo vrednuju testove učenika koji nijesu položili ispit iz ovog nastavnog predmeta. Prema navodima ocjenjivača, oni su kontaktirani da opet vrednuju testove što su odbili", piše u dopisu.

Nekoliko dana kasnije, podsjećaju, Vlada je razriješila direktoricu i Upravni odbor Ispitnog centra, kao i glavnu ocjenivačicu zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza i odluka nadležnih državnih organa.

"Vlada je nakon toga naložila novom vršiocu dužnosti direktora Ispitnog centra da angažuje novu Komisiju tj. ocjenjivače, što je i urađeno, a zatim je ta Komisija u roku od dva dana ponovo pregledala i ocijenila sporne testove. Prema pisanju medija, što je potvrdila i majka jednog od učenika koji je prvenstveno dobio 0, maturanti su bili zadovoljni novim ocjenama. Mediji su objavili da su neki od njih dobili i četvorke i petice umjesto nula. Članovi Komisije tj. ocjenjivači koji su utvrdili nepravilnosti ukazuju da Ispitni centar nije ispoštovao zakonske procedure i da su angažovani novi ocjenivači koji nijesu obučeni za taj posao", piše u dopisu.

U isto vrijeme, dodaju, objavljeni su u preliminarni rezultati testa iz engleskog, za koji je "takođe bilo dokaza o prepisivanju, ali niko od učenika nije diskvalifikovan".

Mihailović i Leković apeluju u dopisu da se ispitaju procedure organizacije maturskog/stručnog ispita i da nadležni pomognu da se zaustavi "obesmišljavanje kompletnog postupka koje je ove školske godine bilo naočigled cjelokupne javnosti".

"Ukoliko udruženje Roditelji i Prosvjetna zajednica, prema Vašim procjenama mogu da doprinesu postupku, molimo Vas da nas kontaktirate, a važno nam je da znate da su Vam na raspolaganju i ocjenjivači koji su utvrdili nepravilnosti i predstavnici uprava škola i strukovnih i nevladinih organizacija koje su podržale ovaj zahtjev", navodi se.

U dopisu Glavnom upravnom inspektoru su upućena i četiri apela.

"U skladu sa navedenim Vas molimo da: Preispitate rad i nadležnost Maturske državne komisije u junskom ispitnom roku (zapisnici i zaključci, neodgovaranje na četiri maila od Komisije za ocjenjivanje, a koju su oni imenovali, rad u nepotpunom sastavu); Utvrdite kako su se pojavile nule na sajtu Ispitnog centra kao konačne ocjene (Pravilnik o ocjenjivanju ne predviđa tu ocjenu); Utvrdite da li je jedina validna Komisija dobila bila kakvo obavještenje da im se raskida Ugovor o djelu koji važi do 30.juna; Utvrdite jesu li nove ocjene utemeljene u znanju i Zakonu (Ocjenjivali su i ljudi koji nijesu prošli obuku a morali su, testovi se isključivo moraju bodovati u prostoriji koja je za to namjenska u Ispitnom centru i ima video nadzor, da li mogu dokazati da nijesu prepisali naše bodovanje s obzirom na brzinu obavljenog posla jer je nemoguće za 48h ispravno bodovati toliki broj testova s obzirom da nije vršeno usaglašavanje koje mora trajati jedan dan uz obavezno prisustvo glavnog ocjenjivača)", navodi se u dokumentu.

Bonus video: