Traže asfalt do vidikovca na Ćehotini

“Pljevlja počinju da se prepoznaju po ovom vidikovcu, koji predstavlja ljepšu stranu i ličnu kartu našeg grada, te zbog toga zahtijeva i veću pažnju lokalne samouprave”, navodi se u inicijativi

3669 pregleda 53 reakcija 4 komentar(a)
Glavna atrakcija: Meandri ćehotine, Foto: shutterstock
Glavna atrakcija: Meandri ćehotine, Foto: shutterstock

Mjesna zajednica “Mataruge”, Turistička organizacija i NVO “Da zaživi selo” i “Legalis” uputili su zahtjev predsjedniku Opštine Pljevlja Dariju Vranešu da asfaltira put do vidikovca Meandri Ćehotine.

Riječ je o prilaznom putu, dugom oko kilometar.

“Obraćamo vam se zahtjevom u cilju asfaltiranja prilaznog puta... s ciljem stvaranja boljih uslova za valorizaciju ove turističke destinacije i života mještana zaseoka Gačevića dolina. Pomenuta trasa prilaznog puta je trenutno makadamska, koja se sporadično održava, ali zbog velike frekvencije automobila, motora i drugih prevoznih sredstava put se oštećuje, podiže se prašina u ljetnjem periodu na obližnje kuće, a u zimskom periodu je teško prohodno za mala vozila. S obzirom na to da je vidikovac Meandri Ćehotine postao popularna turistička destinacija Pljevalja, na koju dolazi veliki broj domaćih i stranih turista, vrlo poželjno bi bilo da se ovaj pristupni put asfaltira, kako zbog pristupa vozila sa organizovanim turističkim turama (kombi, autobus), tako zbog samih mještana zaseoka Gačevića dolina”, navode u zahtjevu potpisnika inicijative.

Podsjećaju da je vidikovac uvršten u prirodni fenomen Crne Gore, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma ga je uvrstilo u panoramsku rutu “Kruna Crne Gore”. Vidikovac je uvršten i u projekat “Sva čuda Crne Gore”.

“Pljevlja počinju da se prepoznaju po ovom vidikovcu, koji predstavlja ljepšu stranu i ličnu kartu našeg grada, te zbog toga zahtijeva i veću pažnju lokalne samouprave”, navodi se u inicijativi.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nedavno je finansiralo izgradnju novog vidikovca sa pogledom na krivudavi tok Ćehotine.

Ranije je na desnoj obali rijeke postavljen još jedan vidikovac, sa koga se pruža predivan pogled na meandre, uklesane u stijene okolnih brda.

Impresivan prizor nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ostaje u sjećanju svih koji posjete mjesto dugo skrivano od očiju javnosti. Do unazad nekoliko godina za njega su znali samo mještani okolnih sela i ribolovci.

Skriveni i raskošni predio “otkrili” su aktivisti NVO “Da zaživi selo”, koji su, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pljevlja promovisali i uredili vidikovac u selu Mataruge, 20 kilometara od grada, na putnom pravcu Pljevlja - Vrulja.

Na samom vidikovcu je postavljen hladnik sa stolom i klupama, kao i zaštitna ograda za bezbjedniji boravak posjetilaca. Sa vidikovca se pruža predivan pogled na meandre koje je Ćehotina godinama urezivala kroz stjenovite predjele. Na samoj litici nalazi se krivi bor koji pogled čini ljepšim i potpunijim.

Za kratko vrijeme menadri Ćehotine postali su jedan od glavnih prirodnih turističkih ponuda grada.

Direktor NVO “Da zaživi selo” Vaso Knežević kaže da su meandri postali vrlo popularni.

“Svakodnevno ovo mjesto posjeti velik broj izletnika. Mještani sela na početku su bili skeptični i nepovjerljivi, ali vremenom su uvidjeli da žive upravo pored velike turističke atrakcije i da sam dolazak turista na to mjesto mogu i da iskoriste i oni sami”.

U međuvremenu, urađen je i prilazni makadamski put sa velikim parkingom.

Opština Pljevlja je početkom 2021. pokrenula proces zaštite gornjeg toga rijeke Ćehotine, gdje se nalaze i meandri, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a na inicijativu grupe NVO.

Tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kovačević povukao je sa dnevnog reda Skupštine opštine odluku o proglašenju gornjeg toka rijeke Ćehotine parkom prirode. Kovačević je naveo da odluku povlači zbog potrebe detaljnog sagledavanja šireg javnog interesa i mogućnosti razvoja drugih privrednih djelatnosti od značaja za lokalno stanovništvo i opštinu, kao i zbog potrebe za daljim sagledavanjem prostorno-planske dokumentacije za navedeno područje.

G. M.

XX

Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rera conecatem illat.

Ga. Bit aborem fugia niendan Infobox Text/Tekst Brojka - Hici omni dolecta cum qui arum re es ilitios invero doluptist quias apiduntibus a quamend untempore rer

Bonus video: