Stare sudske presude mijenjaju kolašinski budžet

Nacrt odluke o izmjenama ima za cilj da “uspostavi ravnotežu između primitaka i izdataka” i biće na javnoj raspravi do 1. jula

3259 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Budžet Opštine Kolašin za ovu godinu iznosiće 7,8 miliona eura, predviđeno je predloženim rebalansom.

Kako su obrazložili iz izvršne vlasti za izmjene postoji više razloga, među kojima je i sudska presuda iz ranijih godina, promjena u troškovima bruto zarada i promjena kreditnih izdataka.

Opština je izgubila sudski spor oko zemljišta u Smailagića Polju protiv fizičkog lica. Spor je vođen nekoliko godina, a tek nedavno u Opštinu je stigla pravoznažna presuda.

Pored toga, dodatni troškovi za lokalni budžet su i pravosnažne presude u sporovima koje je pokrenulo nekoliko lokalnih funkcionera iz perioda od 2014. do 2018. Oni su dobili sporove, nakon što su sudovi ustanovili da ih je lokalna vlast nezakonito razriješila. Vlast je od 2018. do 2022. predvodio DPS...

Nacrt odluke o izmjenama budžeta, koja ima za cilj da “uspostavi ravnotežu između primitaka i izdataka”, biće na javnoj raspravi do 1. jula.

Prema nacrtu rebalansa, Opština će neplanirano ove godine platiti skoro pola miliona po osnovu presude Vrhovnog suda kojim je okončan sudski spor od prije nekoliko godina.

Pored toga, predlagači rebalansa podsjećaju da su troškovi bruto zarada povećani zbog novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kojim su uvećani koeficijenti za obračun zarada.

Među razlozima za rebalans je i činjenica da je povećana referentna kamatna stopa (Euribor), što je uvećalo ratu kredita, koji Opština ima kod Erste banke.

U obrazloženju nacrta rebalansa konstatuje se da su “neke stavke u Odluci o budžetu precijenjene i da dinamika izvršenja ukazuje da do kraja godine neće biti izvršene 100 odsto”.

“Kada je u pitanju prihodna strana, Odlukom o budžetu godinu značajno je potcijenjen iznos prenesenih sredstava iz prethodne godine. Naime, prenesena sredstva u momentu izrade Odluke planirana su na iznos od milion eura, dok je na kraju 2022. godine ostalo nešto više od 1,8 miliona eura, pa je rebalansom neophodno obezbijediti adekvatno korišćenje tih sredstava u tekućoj godini. Kada je riječ o kapitalnom budžetu, prilagodili smo ga na način koji ne ugrožava finansiranje kapitalnih izdataka”, piše u obrazloženju Odluke o izmjenama budžeta.

Uočeno je, kako piše, i da je kapitalni budžet precijenjen. Smanjenje pojedinih stavki kapitalnog budžeta, objašnjavaju predlagači, “znači da će se taj kapitalni projekat finansirati manjim dijelom u tekućoj, a većim dijelom u narednoj godini”.

Iz kapitalnog budžeta je izbrisana stavka koja se odnosila na rekonstrukciju Ulice Boška Rašovića jer je sklopljen ugovor sa Vladom, kojim je predviđeno da se ta investicija realizuje iz kapitalnog budžeta države.

Stavka investiciono održavanje opštinskih puteva povećana je na milion eura. To je učinjeno, objašnjeno je u obrazloženju, “prvenstveno zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile opštinu, gdje je veliki broj lokalnih i seoskih puteva značajno oštećen, a da bi se izvršila njihova sanacija”.

Odluka o budžetu, koja se sada mijenja, usvojena je odmah nakon promjene vlasti u Kolašinu. Predlog odluke je kreirala bivša, u ulozi predlagača našla se nova vlast, a izglasan je jednoglasno na sjednici Skupštine.

Prvobitno, budžet je planiran na 7,58 miliona eura, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na lani.

Bonus video: