Inspektorka tražila od nadzornika da vrati čamac krivolovcu, razlog bizaran: "Na muci sam, začepiće mi kanalizaciju"

Prema snimku telefonskog razgovora, Dragana Kandić Perović traži od nadzornika da pusti “dvojicu što je uvatio sa ostima” jer joj brat od tetke jednog od njih renovira kupatilo...

59819 pregleda 628 reakcija 63 komentar(a)
I čamac vraćali preko protekcije (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
I čamac vraćali preko protekcije (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Krivolovcima koje su nadzornici uhvatili na Skadarskom jezeru čamci i oprema vraćani su po nalogu inspektorke za poljoprivredu i ribarstvo Dragane Kandić Perović, kako joj majstor, rođak jednog od njih, ne bi začepio kanalizaciju krpom. To potvrđuje snimak telefonskog razgovora koji je Kandić Perović vodila sa sad već bivšim nadzornikom, a u kom od njega traži da pusti “dvojicu što je uvatio sa ostima”.

Iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, međutim, “Vijestima” su odgovorili da ne posjeduju informacije o tome, ali da će reagovati ukoliko se utvrdi da je došlo do prekoračenja ili zloupotrebe službenog položaja.

Na mejl upućen Ministarstvu, sa naznakon da su potrebni odgovori inspektorke Kandić Perović, nije odgovoreno od 15. maja.

Ona je “Vijestima” u subotu kazala da pitanja nikada nije vidjela. Nakon razgovora, novinarka joj je poslala pitanja, Kandić Perović obećala da će odgovoriti, ali to do sinoć nije učinjela.

“Vijestima” je dostavljen snimak razgovora vođenog krajem maja 2019. godine, tokom ribolovnog zabrana na Skadarskom jezeru, a u kome se čuje da inspektorka od nadzornika traži da vrati opremu krivolovcima.

Nakon što joj je odgovorio na telefonski poziv, inspektorka mu govori da je “na muci jednoj”, a potom i objašnjava na kakvoj.

“Ova dvojica koju si ufatio sa ostima, bez ribe, prije neku noć... Toliko mi je intervencija stiglo za njih, a ispostavilo se da majstor koji mi kući radi, da mu je to brat od tetke... Ovaj jedan (ime poznato redakciji)”, govori inspektorka nadzorniku.

Nakon odgovora nadzornika da ne zna ko je ta osoba, Kandić Perović objašnjava da je to čovjek koji joj renovira kupatilo, a potom traži od njega da krivolovci prođu bez kazne, a da im ona naredi da izvade dozvolu.

“Renovira mi kupatilo... Pa ne znam, života mi. Može li da ja njima napišem ukazivanje, ako se sljedeći put uhvate sa ostima da ću da ih kaznim za sva tri prekršaja”, pita ona nadzornika.

On joj odgovara: “Dragana, ja se ne miješam u tvoj posao”.

Nakon toga, inspektorka ga pita: “Znaš li kako mi je”?

Dobija odgovor: “Znaš li ti kako je meni”?

Spisak rođaka, krpa u kanalizaciji

“Ja nikad u životu... Ja u životu nisam ovo, razumeš? A šta sad treba, da mi baci krpu u kanalizaciju, da mi začepi to, o jadu da me zabavi ako mu kaznim rođaka”, čuje se na snimku, uz psovke koje izgovara inspektorka.

“Što će meni da rade onda, ako će tebi krpu da bače? Ja sam lice priveo, odradio sve što se mene tiče. Znaš da si nadležna za sve nas. Radi kako misliš da treba. Što ja da radim sad”, odgovara joj nadzornik.

Nakon njenih psovki, nadzornik koji pokušava da prekine razgovor, govori joj da mu javi što je uradila, uz objašnjenje da ih je priveo iako zna ko su:

“Ne znam ih toliko, ali znam ko su, pa sam ih priveo, tako da ja abera nemam što ih znam”, govorio joj on, ali se inspektorka, koja mu je ujedno i šefica, pravda da joj se “potrefilo”.

“Ovaj majstor, znaš. Pa to mi je brat od tetke, to ovo, to ono. Rekoh - slušaj, daj mi taj spisak ko ti je familija i ko ti je rodbina i vodi računa, neću za svakog da... da... Što ne čuvaš, rekoh, tu vezu sa sebe? I ti si Zećanin, ako tebe uhvate, što ćeš onda”, prepričava Kandić Perović razgovor nadzorniku.

On joj odgovara da je na sastanku, pokušavajući opet da završi razgovor, ali ga prekida saopštivši mu što će uraditi:

“Ja ne znam. Možda ću ovoga (ime poznato redakciji) da uputim da izvadi dozvolu, jer vama opet lepše zvuči da ste izdali pet stotina dozvola, nego da sam ja naplatila pet stotina kazni. Lepše zvuči”.

“I što ćeš sad? Dozvola je 400 eura, a ta kazna mu je 340”, kaže on, a inspektorka odgovara: “Ne, ne, ne, ne. Za sportsko-rekreativni, sto eura neka kupi”.

“Da kupi tu dozvolu i to je to”, zaključuje inspektorka, a nakon što joj nadzornik kaže da ga obavijesti što da radi zbog povraćaja sredstava, ona mu objašnjava da vrati uhvaćenom krivolovcu čamac čim kupi dozvolu.

“Nadam se zbog te ‘kazne’ da nikad više neće izać’”, odgovara joj službenik Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, a inspektorka dodaje da i ona isto misli.

Prema saznanjima “Vijesti”, ona je i učinila onako kako je u razgovoru rekla nadzorniku.

Ministarstvo će reagovati ako se utvrde nepravilnosti

“Vijesti” su ministra Vladimira Jokovića pitale da li je Kandić Perović ikada zvala službenike Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore kako bi uticala na njih da bez kazne puste uhvaćene u krivolovu i vrate im zaplijenjena sredstva, ali i ako jeste zbog čega, kada i koga je zvala.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne posjeduje informacije u vezi sa postavljenim pitanjima, ali ono što možemo reći s tim u vezi jeste da je ministar Vladimir Joković iskazao punu podršku svim nadležnim državnim organima u sprovođenju zakonom utvrđenih nadležnosti i propisa prema utvrđenoj proceduri. Ukoliko se utvrdi da je došlo do eventualnih prekoračenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će shodno tome i reagovati, sa ciljem zaštite Ustavom zagarantovanih demokratskih vrijednosti Crne Gore”, odgovorili su “Vijestima” iz Jokovićevog resora.

Tako su odgovorili i na pitanje da li su zbog toga pokretali bilo kakav postupak protiv inspektorke Kandić Perović, i ako nisu, da li će, ukoliko im se dostave dokazi, protiv nje podnijeti prijavu.

Bonus video: