Abazović: Istorija nas je naučila da imamo specifičan odnos prema izbjeglicama

"U teškim vremenima bili smo najsolidarniji", kazao je premijer na događaju organizovanom povodom Svjetskog dana izbjeglica

4673 pregleda 4 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Sa događaja, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Dritan Abazović govorio je danas na događaju koji je organizovala Kancelarija UNHCR-a povodom Svjetskog dana izbjeglica i tom prilikom, osvrnuvši se na aktuelne prilike na globalnom planu koje utiču na rast broja izbjeglica širom svijeta, istakao da solidarnost i poštovanje međunarodnih propisa moraju ostati ključna vodilja svim zemaljama koje odgovorno doprinose poštovanju ljudskih prava kao temelju demokratije.

On je zahvalio UNHCR-u i svim međunarodnim partnerima na podršci u prepoznavanju napora koje Crna Gora čini u pogledu zbrinjavanja izbjeglica.

„Istorija nas je naučila da imamo specifičan odnos prema izbjeglicama. U teškim vremenima bili smo najsolidarniji”, kazao je premijer, kako je saopšteno iz Vlade.

Abazović je govorio o potrebi zajedničkog djelovanja na planu stvaranja održivog mira i potrebi globalne solidarnosti kako bi se ovakve pojave svele na najmanju moguću mjeru. „Crna Gora kroz NATO može dati širi doprinos. Cilj je pronaći put ka miru, to je najmanje što možemo da uradimo”, kazao je Abazović.

Predsjednik Vlade je najavio podršku obnovi Ukrajine u skladu sa, kako je istakao, raspoloživim kapacitetima i mogućnostima Crne Gore.

Na konferenciji su govorili i šef UNHCR-a u Crnoj Gori Žan Iv Bušardi, šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa i ambasador Ukrajine Oleh Herašimenko koji je, kako se navodi, zahvalio premijeru na podršci Vlade ukrajinskom narodu.

Bonus video: