NVO Green Home: Nelegalna gradnja u Grebaji kad nadzornici odu kući

Vuković navodi da je porazna činjenica da je objekat koji je u fazi izgradnje već bio „zapečaćen“ u momentu kada su ga obišli

4684 pregleda 4 komentar(a)
Foto: NVO Green Home
Foto: NVO Green Home

Izvršna direktorica nevladine organizacije Green home Azra Vuković kazala je da nakon što nadzornici koji su angažovani u parku završe sa smjenom i odu svojim kućama, u dolini Grebaja ulaze traktori sa materijalom nelegalnih graditelja i počinje nelegalna gradnja.

"Kako to izgleda, imali smo prilike da se uvjerimo nedavno, kada su predstavnici NVO Green Home, zajedno sa studentima iz Crne Gore, Kosova i Albanije bili na sedmodnevnom kampu i u ovoj dolini provodili dane i noći", rekla je Vuković.

Navodi da je porazna činjenica da je objekat koji je u fazi izgradnje već bio „zapečaćen“ u momentu kada su ga obišli.

zapečaćeno gradilište
foto: NVO Green Home

"Ovo ukazuje da su predstavnici nacionalnog parka isti prijavili nadležnoj inspekciji, nadležna građevinsko-urbanistička inspekcija objekat obišla i zabranila dalju gradnju, ali da je i pored svega ovoga gradnja nastavljena. Kako bi se objekat izgradio, prethodno su morala biti uklonjena stabla a na fotografija se vide polazne osnove za još objekata koji se planiraju izgraditi pored već izgrađenih", kaže Vuković.

Ističe da imajući na umu da se nadležnosti JP za nacionalne parkove Crne Gore u smislu nelegalne gradnje završavaju kod prijavljivanja istih nadležnim inspekcijama, ovim putem apeluju na JP za nacionalne parkove da uvede treću smjenu za ovaj dio parka kako bi se fizički spriječilo unošenje građevinskog materijala u dolinu a samim tim i nelegalna gradnja.

"Pozivamo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da urgentno reaguje i ukloni objekte koji su nelegalno izgrađeni u dolini Grebaja te da zaustavi svaku dalju nelegalnu gradnju u ovom prostoru. U dolini Grebaja se već nalazi veliki broj nelegalno izgrađenih objekata a ubrzani pritisak na ovo područje ovakvim polovičnim reakcijama nadležnih inspekcija ne smije biti dozvoljen", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: