Šaranović: SDT-u ćemo ustupiti dokumentaciju o "Čistoći"

Predstavljeni podaci i dio dokumentacije koja, kako je rečeno na pres konferenciji, ukazuje na nedomaćinsko upravljanje "Čistoćom" za vrijeme mandata bivšeg direktora

47769 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Damira Kalač
Sa pres konferencije, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 21.06.2023. 16:13h

Nova uprava Glavnog grada Podgorica neće predati krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora "Čistoće" Andrije Čađenovića (DPS), ali će Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) ustupiti svu dokumentaciji koja, kako navode, ukazuje na zloupotrebe u radu tokom njegovg mandata.

To je danas saopštio Danilo Šaranović, zamjenik gradonačelnice Olivere Injac, na konferenciji na kojoj su prezentovani podaci i dio dokumentacije koja, kako su kazali, ukazuje na nedomaćinsko upravljanje "Čistoćom" za vrijeme mandata Čađenovića.

„Svu dokumentaciju uputićemo SDT-u od kojeg očekujemo da u najskorijem roku preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti. Naša je obaveza da dokumentaciju učinimo dostupnom SDT-u, oni neka dalje preduzimaju obaveze iz svoje nadležnosti. Nisam pravnik, nikada nisam pisao krivične prijave, ali nisam do te mjere pravni laik da ne mogu da prepoznam nezakonitosti. Siguran sam da nadležnim državnim institucijama neće biti problem da u najkraćem roku privedu licu pravde odgovorna lica za vršenje nezakonitosti”, kazao je Šaranović, odgovarajući na pitanje novinara da li će nova gradska uprava podnijeti i krivične prijave.

Danilo Šaranović pres konferencija
foto: Damira Kalač

"Vijesti" su jutos objavile da je “Čistoća” na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila više od 380 hiljada eura, a bivše rukovodstvo zaposlenima je naredilo da brišu podatke o tome kome se novac daje.

Iznos od preko 380 hiljada, kako je “Vijestima” rekao predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milan Vukadinović, odnosi se na period dok je na čelu tog komunalnog preduzeća bio Andrija Čađenović (DPS). Od toga, samo u prošloj i za pet mjeseci ove godine, prema riječima Vukadinovića, “Čistoća” je na donacije, sponzorstva i pomoći dala preko 185 hiljada.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, u karticama analitičkog konta nisu navedene sve informacija o tome na čije račune su vršene uplate, a iz računovodstva “Čistoće” tvrde da je to iz razloga jer se od 2021. godine brišu na zahtjev rukovodstva i bivšeg izvršnog direktora.

Donacije su bile i jedna od tema današnje konferencije.

Šaranović je kazao da je dokumentacija do koje su došli u novom Odboru direktora, čiji je predsjednik Milan Vukadinović, ukazuje „na ogromnu, u produženom trajanju zloupotrebu” u okviru tog javnog preduzeća čiji je osnivač Glavni grad.

„Dokumentacija ukazuje da je situacija u preduzeću je alarmantno teška i ozbiljno je ugrožena sposobnost Društva da obavlja svoju osnovnu funkciju koja je od javnog interesa. U ‚Čistoći’ od 31 vozila koja služe za odvoz komunalnog otpada, više od pola nije u funkciji, samo 14 vozila je u operativnom stanju. Od 13 autokipera koji se koriste za odvoz komunalnog otpada, takozvanog šuta, svega sedam je u funkciji, a Društvo posjeduje i šest radnih mašina, od kojih su samo dvije u operativnom stanju”, kazao je Šaranović, dodajući da to možda pokazuje da jesu opravdane pritužbe sugrađana da se odvoz otpada u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima ne odvija kako bi trebalo.

Kako je rekao, u „Čistoći” su zatekli „groblje mašina” - „iako je većina starosti svega nekoliko godina”.

Saopštio je da je na dan isteka mandata Čađenovića, 13. juna, na računu Društva bila 41.000 eura, a da je na dan kad je stupao na dužnost bilo 13 puta više, odnosno preko 530 hiljada. Kazao je i da su dugovanja prema povjeriocima na dan imenovanja Čađenovića u februaru 2019. godine, bila niža od 100.000, a da sada iznose dva miliona.

Od toga, kako je rekao, polovina su neizmirene obaveze prema drugom gradskom preduzeću „Deponija”, „pa se u pitanje ozbiljno ugrožava poslovanje i tog gradskog preduzeća”. Kompletan iznos obaveza prema „Deponiji”, kako je rekao, nastao je u vrijeme mandata Čađenovića. „Vijesti” su to objavile prije nekoliko dana.

Šaranović je kazao i da je isplata jednokratnih pomoći i donacija u izbornim godinama za Čađenovića bila prioritet „čak i odnosu obaveze registracije mehanizacije”. Rekao je da su najčešće vršene bez validne dokumentacije i bez potpisa lica koja navodno predaju zahtjev za jednokratnu pomoć, te da su vršene uz direktno kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

„Koji zabranjuje isplatu takvih donacija i pomoći u vrijeme izbornih kampanja, a datumi iz dokumentacije potrvrđuju pravilo da stepen tih isplata raste uoču izbora”, kazao je Šaranović, dodajući da je na dan održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, Čađenović iz kase „Čistoće” kupio sendviča u vrijednosti 500 eura.

Uz izjavu rukovoditeljke službe računovodstva Dragane Vasić koju su „Vijesti” objavile, on je danas rekao da je ona Odboru direktora dala i drugu, u kojoj tvrdi da je posljednje tri godine imala problem, jer je Društvo poslovalo sa gubitkom, a da rukovodstvo nije dalo da se prikaže negativan poslovni rezultat.

„Pošto nisam htjela da knjižim nešto što po meni nije u redu sa računovodstvenim propisima, tražila sam dokument od strane direktora. U martu 2021, predsjednik Odbora direktora Stanislava Martinović je u saradnji sa revizorima tražila da se isprave neki nalozi koje smo proknjižili, a taj papir su ona i direktor dali Vojinu Katniću da potpiše. Revizija je za tu godinu dala negativno mišljenje, baš zbog ovih ispravki, međutim, mi taj izvještaj nikad nismo dobili”, navodi ona.

Za finansijske iskaze za 2021, kako je dodala, rukovodstvo je u martu 2022. dalo zahtjev da se proknjiže na prihod pripadajući djelovi reciklažnih dvorišta kojima to Društvo upravlja u iznosu od 785.024 eura.

„Morala sam da postupim po naređenju. Naređeno je bilo od strane direktora Andrije Čađenovića i Stanislave Martinović, tadašnje predsjednice Odbora direktora. Što se tiče završnog računa za 2022. godinu, naređeno je da se preknjiži oprema sa reciklažnih dvorišta u vrijednosti od 320.331,20 eura”, tvrdi ona.

Da su se pare trošile nedomaćinski, kako je rekao Šaranović, pokazuju i podaci da su zaposleni „Čistoće” morali da pohađaju seminare u Specijalnoj bolnici štitaste žlijezde i bolesti metabolizma Zlatibor...

„Vijesti” su nedavno objavile navode aktuelnog predsjednika Odbora direktora da je moguće da „Čistoća” neće imati novca za isplatu junske plate, što je danas rekao i Šaranović.

Bonus video: