Veza Nikšića i Priboja preko vjerskog turizma i "Staza Holmije"

Dojić je kazao da se privode kraju radovi na adaptaciji istorijske vile u Nikšiću, zadužbine prote Milana Ćukovića, koja će biti hodočasničko-razvojni centar, i Centra za posjetioce u Pribojskoj banji

5193 pregleda 83 reakcija 14 komentar(a)
Dobitnici sertifikata, Foto: Svetlana Mandić
Dobitnici sertifikata, Foto: Svetlana Mandić

Uručivanjem sertifikata polaznicima koji su uspješno završili program obuke za rad u sektoru ugostiteljstva predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta "Čudni su putevi vjere od Lima do Zete" koji privode kraju Eparhija budimljansko-nikšićka u Crnoj Gori i Turistička organizacija (TO) Priboj i Eparhija mileševska u Srbiji.

Saradnja opština Priboj i Nikšić započeta je s ciljem stvaranja preduslova za zajedničku ponudu iz oblasti vjerskog i kulturnog turizma koji je prepoznat kao važan potencijal za razvoj pomenutih opština.

Čudni su putevi vjere
Čudni su putevi vjerefoto: Svetlana Mandić

Tako se, kako je na konferenciji za novinare kazao koordinator projekta u Crnoj Gori, protođakon Konstantin Dojić, privode kraju radovi na adaptaciji istorijske vile u Nikšiću, zadužbine prote Milana Ćukovića, koja će biti hodočasničko-razvojni centar, i Centra za posjetioce u Pribojskoj banji.

Prema njegovim riječima, u sklopu projekta je na sajmovima u Beogradu i Budvi promovisana ruta nazvana „Stazama Holmije (Huma)“, urađen je priručnik o vjerskom turizmu, a realizovana je i obuka za 12 polaznika za rad u oblasti ugostiteljstva.

Hodočasničko kulturni centar
Hodočasničko kulturni centarfoto: Svetlana Mandić

Do kraja ljeta biće završeni radovi na kući koju je Ćuković podigao 1921. godine, a njegov praunuk ostavio Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Kuća će biti hodočasničko-razvojni centar, imaće četiri apartmana, a Dojić je istakao da im je cilj da do početka naredne godine kroz Centar prođe oko 2.500 posjetilaca koji nijesu iz Nikšića, kao i da zabilježe stotinjak noćenja. Kako je istakao, u toku trajanja projekta organizovali su promotivne ture kako bi turistima približili manastire i crkve koje se nalaze u prekograničnoj regiji.

"Projekat nam pokazuje da onda kada na moderan način afirmišemo naše istorijske autentičnosti i tradicije, mi smo tada dio Evrope. Nijesmo nikako dio Evrope ako mijenjamo sebe na način da budemo neprepoznatljivi u svemu tome“, istakao je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Svetlana Mandić

Kazao je da je projekat „Čudni su putevi vjere od Lima do Zete“ još jedan resurs Opštine Nikšić, jer je njegovom realizacijom adaptirana kuća koja je bila u jako lošem stanju, biće otvorena nova radna mjesta, a od vjerskog turizma imaće ekonomsku računicu i opštine Nikšić i Priboj.

Projektni menadžer TO Priboj, Vidoje Didanović, istakao je da su zbog „poremećaja cijena na tržištu“ na samom početku projekta bili suočeni sa strahom da isti neće realizovati, ali da su zajedničkim snagama i to uspjeli da prebrode. Sada im, kako je kazao, slijedi što veća promocija ture „Stazama Holije“, kao i otvaranje centara u Nikšiću i Priboju. Pozvao je Nikšićane da „probaju blagodeti Pribojske banje“.

Vjerski turizam, prema riječima Mitra Baraća, direktora TO Nikšić, nudi velike mogućnosti i potencijale koji nijesu do sada u dovoljnoj mjeri iskorišćeni.

"Vjerski turizam i kulturno-istorijsko nasleđe, kao turistički proizvodi, mogu da daju značajan doprinos ekonomskoj revitalizaciji opština. To je i prava suština turističkog poslovanja, bez obzira o kom turizmu je riječ. Suština je u umrežavanju i samo ukoliko zajedno radimo na formiranju zajedničkih turističkih proizvoda, možemo da očekujemo benefite kada su i turizam i privreda u pitanju“, kazao je Barać.

Čudni su putevi vjere
Čudni su putevi vjerefoto: Svetlana Mandić

Istakao je da se nada da će turistička privreda na pravi način promovisati priču koja ima sve predispozicije da bude uspješna i interesantna turistima iz Evrope.

Projekat „Čudni su putevi vjere od Lima do Zete“ finansirala je Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 410 hiljada eura, od čega je EU kofinansirala 336,5 hiljada.

Bonus video: