Međunarodno iskustvo Jelićevu vodi u Strazbur?

Savić u biografiji nije naveo da li govori francuski i engleski jezik,kao ni iskustvo u zaštiti ljudskih prava
531 pregleda 5 komentar(a)
Ivana Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivana Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2017. 06:22h

Najveće izglede da bude sudija Evropskog suda za ljudska prava ima profesorica Pravnog fakulteta i potpredsjednica Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ivana Jelić, saznaju "Vijesti".

Komisija, koju je imenovala Vlada, juče je izabrala profesoricu Jelić, predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića i sudiju Višeg suda u Podgorici Mirjanu Popović kao kandidate koje će predložiti parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PS SE), saopštilo je Ministarstvo pravde. PS SE daje konačnu riječ o tome ko će zamijeniti sudiju Nebojšu Vučinića, kome je 26. avgusta istekao mandat.

Ivana Jelić je tri godine bila članica Komiteta UN, nakon čega je izabrana za potpredsjednicu. Ona je bila članica Glavnog komiteta za ljudska prava SE, članica Savjetodavnog komiteta za nacionalne manjine SE Evrope, učestvovala je u izradi zakona u Crnoj Gori u vezi sa ljudskim pravima. S obzirom na iskustvo u tim međunarodnim organima, od Jelićeve se očekuje da tečno govori engleski jezik.

Komisija je troje kandidata izabrala juče, nakon razgovora sa devetoro prijavljenih, među kojima su i advokat Vladan Đuranović, profesorica i članica Tužilačkog savjeta Vesna Ratković, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, osnovna tužiteljka u Kotoru Danka Živković, sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudija Osnovnog suda u Nikšiću Jelena Ružičić.

U obrazloženju Komisije navodi se da predloženi kandidati ispunjavaju uslove Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava - “uživaju visoki moralni ugled i posjeduju kvalifikacije potrebne za obavljanje visokih sudskih funkcija, odnosno su priznati pravni stručnjaci“.

Za to mjesto, kako piše u konkursu Ministarstva pravde, mogli su da se prijave oni koji imaju diplomu pravnog fakulteta, pravosudni ispit ili odgovarajuće akademsko zvanje, najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su mlađe od 65 godina, da imaju iskustvo u oblasti ljudskih prava, uživaju ugled i da dostojne su sudijske funkcije. Takođe i aktivno znanje engleskog ili francuskog jezika, a navodi se da je znanje oba jezika prednost.

U biografiji Borisa Savića ne piše da li govori jedan od ta dva jezika, da li ima iskustvo ili sertifikat da se bavio zaštitom ljudskih prava. On je bio sudija, pa osnovni tužilac u Kotoru, a karijeru je počeo kao pripravnik i “Bokeljki Kotor”.

Sudija Mirjana Popović navela je u biografiji da govori i piše engleski jezik, dok francuski nije pomenula. Ona, piše na sajtu sudova, ima svojstvo trenera iz oblasti međunarodnog prava i prava na slobodu izražavanja, kao i sertifikate o završenoj obuci iz oblasti: prava EU, evropskih standarda i sudske prakse kada je u pitanju zaštita prava ličnosti.

U Komisiji su bili ministar pravde Zoran Pažin, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda Vesna Medenica i Dragoljub Drašković, predsjednik CANU Dragan Vukčević i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović.

Bonus video: