Na šta je podgorička "Čistoća" trošila novac građana: Upravi cvijeće i slatkiši, radnicima sendvič

Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović najavio da će dokumentaciju dostaviti Specijalnom državnom tužilaštvu. Čađenović pozvao nove gradske vlasti da protiv njega podnesu prijave

58985 pregleda 375 reakcija 98 komentar(a)
U dva dana za čokolade i štapiće plaćeno skoro hiljadu eura (ilustracija), Foto: Shutterstock
U dva dana za čokolade i štapiće plaćeno skoro hiljadu eura (ilustracija), Foto: Shutterstock

Sa računa podgoričke “Čistoće” samo u aprilu, u dva dana, za čokolade i štapiće plaćeno je skoro hiljadu eura, a to komunalno preduzeće često je trgovalo i cvijetne aranžmane, pa je jedan takav 15. marta plaćen 401,72 eura.

To, pored ostalog, pokazuju analitičke kartice sa konta “troškovi reprezentacije u zemlji” za posljednje četiri godine, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Osnivač tog javnog preduzeća je Glavni grad, a njime je od februara 2019. donedavno rukovodio Andrija Čađenović (DPS).

Sa računa “Čistoće” u 2020. godini cvijetni aranžmani plaćeni su krajem jula, tada u iznosu 150 eura, pa krajem avgusta skoro 100, krajem septembra još 150 eura, mjesec kasnije još oko 100 eura, pa u decembru skoro 200 - ukupno skoro 700 eura.

Godinu kasnije, pokazuje evidencija, skoro 3.000 eura potrošeno je samo na grickalice, bombone i čokolade, pa je krajem januara 2021. za oko 230 eura kupljeno bombona, badema i lješnika, mjesec kasnije 217 eura plaćeni su bomboni, ferero, badem. U martu potom u iznosu 300 eura, sa računa “Čistoće” plaćeni su bomboni, kinder čokolade.

U junu iste godine, za “Milku” i brazilski orah plaćeno je skoro 400 eura, a u avgustu za “lješnik, rafaelo, milka” preko 350. Brazilski i indijski orah, pistaći kupovali su se i u mjesecima nakon...

Ista dokumentacija pokazuje da se za “sendviče za radnike” obično troši 10 do 20 eura.

Dokumentacija koja je dostavljena redakciji pokazuje i da je “Čistoća” plaćala i usluge prevoza za Dubai, tokom posjete događaju Expo Dubai 2020. Na račun Turističke agencije “Grand” krajem januara 2021. plaćeno je 434 eura. Iz analitičkih kartica sa konta “dnevnice za službena putovanja-inostranstvo”, vidi se da je dva dana ranije, za smještaj u Dubaiju plaćeno skoro 700, a krajem februara, na ime troškova “Dubai učešće Expo” još oko 570 eura.

“Vijesti” su juče i u više navrata proteklih dana objavile niz optužbi novog Odbora direktora “Čistoće” i predsjednika Milana Vukadinovića (Demokrate) na račun poslovanja tog Društva u vrijeme mandata Čađenovića.

Pored ostalog, da je “Čistoća” na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila više od 380 hiljada eura, a da je bivše rukovodstvo zaposlenima naredilo da brišu podatke o tome kome se novac daje.

Vukadinović je ranije rekao i da dojučerašnji izvršni direktor “Čistoće” nije za sobom ostavio punu kasu i da se u pitanje dovodi isplata junske plate zaposlenima.

To je juče saopšteno i na konferenciji za medije, gdje je bio prisutan i Vukadinović, a podatke o zloupotrebama na koje sumnjaju, spakovane u tri paketa, prezentovao je Danilo Šaranović (Demokrate), zamjenik gradonačelnice Olivere Injac (Evropa sad).

Sa računa preduzeća kupovani i sendviči na izborni dan: Šaranović i Vukadinović
Sa računa preduzeća kupovani i sendviči na izborni dan: Šaranović i Vukadinovićfoto: Damira Kalač

Šaranović: SDT-u ćemo ustupiti dokumentaciju

Poslovanje “Čistoće” u vrijeme mandata Čađenovića, očekuju u novoj gradskoj upravi, biće predmet Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Svu dokumentaciju uputićemo SDT-u, od kojeg očekujemo da u najskorijem roku preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti. Naša je obaveza da dokumentaciju učinimo dostupnom SDT-u, oni neka dalje preduzimaju obaveze iz svoje nadležnosti... Siguran sam da nadležnim državnim institucijama neće biti problem da u najkraćem roku privedu licu pravde odgovorna lica za vršenje nezakonitosti”, kazao je juče Šaranović.

Prema njegovim riječima, “situacija u preduzeću je alarmantno teška i ozbiljno je ugrožena sposobnost Društva da obavlja svoju osnovnu funkciju”.

“U ‘Čistoći’ od 31 vozila za odvoz otpada, više od pola nije u funkciji, samo 14 vozila je u operativnom stanju. Od 13 autokipera koji se koriste za odvoz tzv. šuta, sedam je u funkciji, a Društvo posjeduje i šest radnih mašina, od kojih su samo dvije u operativnom stanju”, kazao je juče Šaranović, dodajući da to možda pokazuje da jesu opravdane pritužbe sugrađana da se odvoz otpada u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima ne odvija kako bi trebalo.

Kako je rekao, u “Čistoći” su zatekli “groblje mašina”, starih tek nekoliko godina.

Na dan izbora skoro 500 eura za kulen, sudžuk, pršut...

Govoreći o isplatama jednokratnih pomoći i donacija, o čemu su “Vijesti” pisale juče, Šaranović je rekao da su isplate u izbornim godinama za Čađenovića bile prioritet, “čak i odnosu obaveze registracije mehanizacije”.

Rekao je da su najčešće vršene bez validne dokumentacije i bez potpisa lica koja navodno predaju zahtjev za jednokratnu pomoć, uz “direktno kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”.

“Datumi iz dokumentacije potrvrđuju pravilo da stepen tih isplata raste uoči izbora”, kazao je Šaranović i dodao da je na dan održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, iz kase “Čistoće” kupljeno sendviča u vrijednosti 500 eura.

Prema dokumentaciji u koju “Vijesti” imaju uvid, na taj dan, za “sok, kulen, sudžuk, pršut”, plaćeno je 470,23 eura.

Nova izjava iz službe računovodstva

“Vijesti” su ranije objavile izjavu rukovoditeljke službe računovodstva Dragane Vasić da su podaci o tome kome se daju donacije, sponzorstva i pomoć brisane jer su to od 2021. usmeno tražili Čađenović i tadašnja predsjednica Odbora direktora (OD) Stanislava Martinović.

Šaranović je juče novinarima dao na uvid i još jednu izjavu, u kojoj Vasić novom OD tvrdi da je posljednje tri godine imala problem, jer je Društvo poslovalo sa gubitkom, a da rukovodstvo nije dalo da se prikaže negativan rezultat.

“Pošto nisam htjela da knjižim nešto što po meni nije u redu sa računovodstvenim propisima, tražila sam dokument od direktora. U martu 2021, predsjednica OD je u saradnji sa revizorima tražila da se isprave neki nalozi koje smo proknjižili, a taj papir su ona i direktor dali Vojinu Katniću da potpiše. Revizija je za tu godinu dala negativno mišljenje, baš zbog ovih ispravki, međutim, taj izvještaj nikad nismo dobili”, navodi ona.

Za finansijske iskaze za 2021, dodala je, rukovodstvo je u martu 2022. dalo zahtjev da se proknjiže na prihod pripadajući djelovi reciklažnih dvorišta kojima to Društvo upravlja u iznosu od 785.024 eura.

“Morala sam da postupim po naređenju... Što se tiče završnog računa za 2022, naređeno je da se preknjiži oprema sa reciklažnih dvorišta u vrijednosti od 320.331,20 eura”, tvrdi ona.

Da su se pare trošile nedomaćinski, kako je rekao Šaranović, pokazuju i podaci da su zaposleni “Čistoće” morali da pohađaju seminare u Specijalnoj bolnici štitaste žlijezde i bolesti metabolizma Zlatibor...

Čađenović: Nije kršenje ako se kriju podaci

Čađenović ranije nije odgovorio “Vijestima” na pitanja, ali je slao naknadna reagovanja.

Na jučerašnji upit novinarke “Vijesti” poslao je poruku u kojoj navodi: “Ljubazno vas molim da mi se više ne obraćate ni po kom osnovu. Vaše honorare zarađujte preko leđa nekog drugog”.

Na navode nove gradske uprave, juče je reagovanje stiglo sa adrese Službe za odnose sa javnošću DPS-a, u kojem se, pored ostalog, navodi da “Šaranović i Vukadinović nastavljaju da vrše pritisak i mobing nad zaposlenima u ‘Čistoći’”.

“Nisam bilo šta ‘tajio’ ili ‘naređivao’ da se nešto ‘skriva i krivotvori’... Da postoji promil sumnje za nezakonito poslovanje za vrijeme dok sam ja bio izvršni direktor, ni zamjenik gradonačelnice, ni predsjednik Odbora direktora ne bi časom časili da podnesu krivične prijave protiv mene”, navodi se u reagovanju.

Čađenović dodaje i da ima “desetine neospornih i ubjedljivih argumenata, utemeljenih u zakonu”, da je “Čistoća” uspješno privredno društvo...

Kazao je da “ništa nezakonito nije uređano time da se nisu prikazali lični podaci ljudi koji su se obraćali za pomoć”.

“Da ih ne bi Šaranović i njemu slični stavljali na stub srama, jer je tim ljudima dovoljno teško i bez objavljivanja njihovih imena... Očigledno je da nastavljaju da svojim pritiskom i mobingom, koji vrše nad zaposlenima u ‘Čistoći’, uključujući i nad rukovoditeljkom računovodstva koja je potpisala izjavu koja ne odgovara istini, što uostalom samo njoj može štetiti”, naveo je on.

Čađenoviću je mandat istekao 13. juna, a na ponudu da pređe na drugo radno mjesto u “Čistoći” odgovorio je zahtjevom da mu se isplati otpremnina u iznosu 24 neto zarade, što je nešto preko 38,5 hiljada, uz obavezu i da “Čistoća” plati i poreze i doprinose.

Šaranović je juče kazao da je Čađenović sa tadašnjom predsjednicom Odbora direktora krajem jula 2021. potpisao aneks ugovora kako bi za sebe obezbijedio otpremnimu - po završetku mandata.

Bonus video: