Raspisivanjem javnog poziva prekršen ugovor o agentu registracije domena „ME“

Nakon što smo u korektnom i profesionalnom odnosu kao dugogodišni partneri Vlade Crne Gore, iscrpili sve mogućnosti da, u duhu dobre saradnje, dogovorimo nastavak partnerstva u okviru postojećeg Ugovora o Agentu registracije .ME, kompanija doMEn doo informiše javnost da je Vlada Crne Gore jučerašnjim raspisivanjem javnog poziva, prekršila postojeći Ugovor o Agentu registracije .ME domena.

15767 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DOMEN
Foto: DOMEN

Podsjećamo da je Članom 8.1 Ugovora o Agentu registracije .ME domena propisano da, ukoliko Agent za registraciju namjerava da zatraži produženje Ugovora, dužan je da o ovoj namjeri obavijesti Vladu Crne Gore najranije 12 meseci, a najkasnije 6 mjeseci prije isteka roka važenja Ugovora. Kako je datum isticanja Ugovora bio 31. mart 2023, našu namjeru iskazali smo u maju 2022. godine predsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću preko AmCham-a u sklopu događaja „Otvoreno sa premijerom“. Na taj zahtjev nismo dobili odgovor.

Kako je članom 8.1. Ugovora o agentu propisano da, ukoliko Vlada Crne Gore u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja obavještenja od strane agenta registracije o namjeri produženja roka trajanja ugovora ne dostavi Agentu izjašnjenje o mogućnosti i uslovima produženja ugovora o agentu registracije, Ugovor se produžava pod istim uslovima. Jasno da je pravno neupitno da Ugovor smatramo obnovljenim, što smo i predočili radnom timu Vlade.

Vlada Crne Gore i doMEn su, tokom petnaestogodišnje primjene ugovora komunikaciju vršili kako elektronskim putem, tako i putem štampane korespodencije, bez ikakvih primjedbi. U izostanku odredbe kojom je propisan način obavještavanja Vlade Crne Gore o namjeri zahtijevanja produženja roka trajanja ugovora, jedino je relevantno to da li je Vlada Crne Gore zaista obaviještena o takvoj namjeri, odnosno da li je primila takvo obavještenje. Iz pozitivnih propisa Crne Gore, ali i držanja Vlade Crne Gore nakon obavještenja iz maja mjeseca 2022. godine, nedvosmisleno je da Vlada jeste primila obavještenje kompanije doMEn o namjeri da zahtijeva produženje roka trajanja ugovora. Naime, shodno članu 102 Ustava Crne Gore, predsjednik Vlade predstavlja Vladu i rukovodi njenim radom, te je svakako ovlašćen i da, u ime Vlade Crne Gore, prima izjave koje imaju pravno dejstvo saopštavanjem Vladi Crne Gore.

Na događaju "Otvoreno sa premijerom" koji je održan dana 06.06.2022. godine u organizaciji Američke privredne komore, predsjednik Vlade je usmeno odgovorio na pitanje upućeno e-mailom sa predmetnim obavještenjem i rekao da nije donijeta odluka da li će se produžiti postojeći ugovor, već da će biti formirana radna grupa koja će uraditi analizu i predložiti dalje korake, odnosno pripremiti pozicioni dokument.

U narednom periodu Vlada Crne Gore je to i učinila, odnosno formirala je radnu grupu, međutim, rezultati rada te radne grupe su došli tek u novembru mjesecu 2022. godine, dakle više od 5 mjeseci od prijema obavještenja o namjeri kompanije doMEn da zahtijeva produženje ugovora, i to u vidu Analize rada agenta registracije kojom je konstatovano da se način registracije „ME“ domena obavlja shodno ugovorenim obavezama i u skladu sa dogovorenim procedurama, da se redovno vrši uplata dijela fakturisanih prihoda Vladi prema ugovorenim procentima, da broj registrovanih domena bilježi rast, što rezultuje evidentnim porastom finansijskih prihoda Vlade Crne Gore, kao i da je agent registracije uspješno obezbijedio globalnu prepoznatljivost domena „ME“ i odgovarajuću finansijsku korist Vladi.

U Informaciji o rezultatima pregovora između Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Agenta registracije domena „ME“, koja je razmatrana na sjednici Vlade od 26.4.2023., navodi se da je to obavještenje stiglo.

Sve ovo govori da je Vlada blagovremeno obaviještena o namjeri kompanije doMEn da zahtijeva produženje ugovora, da je kompanija doMEn postupala u duhu dugodišnje, uspješne partnerske saradnje tokom perioda primjene ugovora, kao i da je ugovor produžen usljed izostanka odgovora Vlade na rečeno obavještenje.

Nakon što je krajem aprila 2023. godine iz medija saznala da Vlada smatra da je ugovor istekao, te da planira novi javni poziv za izbor agenta registracije, kompanija doMEn je Vladi uputila izjašnjenje u vezi sa važenjem i primjenom ugovora. Osim toga, kompanija doMEn je, u još jednom pokušaju da riješi spor, 7. juna 2023. godine uputila Vladi obavještenje o spornom pitanju u vezi sa ugovorom, na koji način je aktivirala postupak mirnog rješenja spora, koji, prema odredbama članova 27, 28 i 29 ugovora, prethodi sudskom rešavanju spornih pitanja. Do danas ni na ovaj dopis nije odgovoreno.

U izostanku odgovora na upućene dopise, uključujući i obavještenje o namjeri produženja ugovora, kompanija doMEn će nastaviti da izvršava sve svoje obaveze iz ugovora. Svako drugo pravno tumačenje, a naročito novi javni poziv za izbor agenta registracije domena u okviru nacionalnog internet domena Crne Gore, predstavlja grubo kršenje vladavine prava i mogu prouzrokovati ogromnu finansijsku štetu i značajno ugroziti sistem registracije domena „me“, koji je dio infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru.

Iz toga razloga će doMEn, iako su preduzete sve aktivnosti da se nastala situacija riješi mirnim putem, morati sudskim putem da traži zabranu sprovođenja izbora novog agenta registracije domena u okviru nacionalnog Internet domena Crne Gore.

Kompanija doMEn, i njeni američki osnivački, renomirane svjetske IT kompanije GoDaddy.com LLC i Identity Digital, sa Vladom Crne Gore žele da nastave višegodišnju uspješnu saradnju, uz puno poštovanje ugovornih odnosa i vladavine prava. Sa pravnog aspekta, kompanija doMEn je preuzela sve što je bilo u njenoj moći da preduprijedi spor, ali i da ga riješi nakon što je postalo očigledno da je do spora došlo.