Vlada bira novog agenta .me domena, "Domen" će pred sud

Rok za podnošenje prijava na javni poziv za novog agenta je 10. jul do 14 sati, a javno otvaranje ponuda predviđeno je sjutradan, 11. jula u 10 časova

6079 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je javni poziv i dokumentaciju za izbor agenta registracije nacionalnog internet domena .me.

Iz kompanije "Domen", koja je od 2007. bila agent, saopštili su, međutim, da je time prekršen postojeći ugovor.

Saopštili su i da će "Domen, "iako su preduzete sve aktivnosti da se nastala situacija riješi mirnim putem, morati sudskim putem da traži zabranu sprovođenja izbora novog agenta registracije".

Rok za podnošenje prijava na javni poziv za novog agenta je 10. jul do 14 sati, a javno otvaranje ponuda predviđeno je sjutradan, 11. jula u 10 časova.

Kako se navodi, konačna odluka o agentu registracije biće donijeta u roku od 20 dana nakon javnog otvaranja ponuda.

Agent se bira na period od pet godina, uz mogućnost produženja za isti period. Kako se navodi u javnom pozivu, pravo učešća ima svako pravno lice ili konzorcijum koji zadovolji uslove poziva i iz prateće dokumentacije.

Definisani su i minimalni uslovi za učešće po javnom pozivu, pa tako procenat Vlade Crne Gore u ukupnim prihodima od registracije premium domena treba biti u visini od najmanje 60 odsto, procenat od registracije domena koji nisu premium ili rezervisani, u visini od najmanje 35 odsto.

Agent mora biti i akreditovani registar sa najmanje pet miliona prodatih domena na dan podnošenja prijave, najmanje pet godina iskustva u registraciji domena, mrežom od najmanje 10.000 prodajnih kanala koji pokrivaju tri različita svjetska jezika...

Zainteresovani su u obavezi da otkupe dokumentaciju, za koju je potrebno uplatiti 5.000 eura na račun resora ministra u tehničkom mandatu Gorana Đurovića, ako je uplata iz Crne Gore, odnosno na račun Ministarstva finansija, za uplate iz inostranstva.

Internet oznaka .me Crnoj Gori dodijeljena je nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Od 2007. glavni registar, odnosno agent registracije te internet oznake je firma "Domen".

Povezani članci

11. Maj 2023.

Do jula poziv za novog agenta "me" oznake

Bonus video: