Za vikend vakcinacije MMR i HPV vakcinom u Podgorici

Oni su kazali da je MMR vakcinacija primarno namijenjenja djeci rođenoj od 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine koja do sada nijesu primila nijednu dozu te vakcine

5539 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Glavnog grada (DZGG) organizovaće za vikend vakcinaciju MMR i HPV vakcinom.

Kako je saopšteno iz DZGG, vakcinacija će biti organizovana u zdravstvenom objektu Stara Varoš (Pobrežje) od od devet do 17 sati bez pozivanja i zakazivanja.

Oni su kazali da je MMR vakcinacija primarno namijenjenja djeci rođenoj od 1. januara 2017. do 31. decembra 2021. godine koja do sada nijesu primila nijednu dozu te vakcine.

Iz DZGG pozvali su roditelje djece tog uzrasta da dovedu djecu na MMR vakcinaciju.

Kako se navodi, HPV vakcinacija primarno će se sprovoditi kod djevojčica od devet do 14 godina (godišta: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013.), i dio djevojčica rođenih 2014. godine koje su navršile devet godina (rođene od 1. januara do 20. juna 2014. godine).

Iz DZGG rekli su da roditelji mogu dovesti kćerke i zaštititi ih HPV vakcinom tokom vikenda bez prethodnog pozivanja i zakazivanja.

“Dodatni razlog za ovakvu akciju je izuzetno visok odziv za HPV vakcinaciju tokom predhodnih vikend vakcinacija”, kaže se u saopštenju.

Iz DZGG su pozvali roditelje da dovedu svoje kćerke i vakcinišu ih HPV vakcinom i time smanje rizik da tokom života obole od raka grlića materice i drugih sa HPV infekcijama povezanih oboljenja.

“Vakcinacija se u navedenom uzrastu (od devet do 14 godina) prema posljednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, sprovodi sa jednom dozom devetovalentne (HPV9) vakcine, a državni sistem zdravstva pokriva sve troškove te imunizacije”, rekli su iz DZGG.

Oni su kazali da vakcinacija protiv malih boginja/morbila, zauški/mupsa i rubele(MMR) predstavlja jedan od prioriteta zdravstvenog sistema.

Kako se dodaje, to je nastavak akcije iz prethodnih mjeseci, kada je u kratkom roku vakcinisan veliki broj djece MMR vakcinom (januar, februar), ali su obuhvati još uvijek ispod potrebnog nivoa.

“Zato je ovo prilika da roditelji bez zakazivanja na komforan način zaštite svoju djecu vakcinacijom”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: