CEGAS: Izražavamo duboku zabrinutost povodom dugotrajne diskriminacije filozofije

"Ova nepravedna praksa ne samo da marginalizuje filozofiju, već i ponižava naše filozofske nastavnike i učenike koji su postigli izvanredne rezultate na međunarodnom nivou. Ova situacija je skandalozna i zahtijeva hitno rješavanje kako bismo osigurali ravnopravnost i poštovanje svih predmeta u našem obrazovnom sistemu", kazali su iz Centra za građanske slobode (CEGAS)

2188 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEGAS
Ilustracija, Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) izražava duboku zabrinutost povodom dugotrajne diskriminacije koju filozofija kao predmet susreće u obrazovnom sistemu, navodi se u saopštenju CEGAS-a

Iz te NVO su pojasnili da je ta situacija dovela do ozbiljnog zanemarivanja filozofije kao discipline u Crnoj Gori, čime se, kako kažu, nanosi šteta budućim generacijama i društvu u cjelini

"Filozofija, kao važan dio šireg obrazovnog spektra, pruža učenicima jedinstvene alate i vještine koje su ključne za razumijevanje svijeta oko nas, kritičko razmišljanje, analizu i argumentaciju. Međunarodna filozofska olimpijada (IPO) je podržana od strane UNESCO-a i uz matematičku se smatra za najprestižnije i najstrožije takmičenje za srednjoškolce na međunarodnom nivou. Od 2012. godine, crnogorski srednjoškolci ostvaruju značajan uspjeh na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, osvajajući nagrade i postavljajući našu zemlju na mapu filozofskih dostignuća", kazali su u saopštenju.

Oni su napomenuli da Ministarstvo prosvjete Crne Gore i Ispitni centar odbijaju da priznaju Filozofsko državno takmičenje u obrazovnom sistemu.

"Ova nepravedna praksa ne samo da marginalizuje filozofiju, već i ponižava naše filozofske nastavnike i učenike koji su postigli izvanredne rezultate na međunarodnom nivou. Ova situacija je skandalozna i zahtijeva hitno rješavanje kako bismo osigurali ravnopravnost i poštovanje svih predmeta u našem obrazovnom sistemu", dodali su iz CEGAS-a

Državne institucija ne mogu da obezbijede ni avionske karte za takmičare, a kamo li ozbiljniju podršku, pa su primorani da učešće finansiraju iz alternativnih sredstava, kazala je u podkastu "Diskriminacija" profesorka Filozofije Jasminka Milošević.

Jedan od voditelja, Danilo Đukanović, naveo je da su on i njegove kolege 2017. godine isključeni iz nagrada za državne takmičare, iako je jedini u generaciji te godine osvojio nagradu na takmičenju svjetskog nivoa.

"Posle kad su reagovali na to što me nisu zvali, uprava Gimnazije Slobodan Škerović mi je poklonila kalendar, hemijsku i notes. Notes je bio koristan, pisao sam recepte kuhinjske za vrijeme studija tu, mislim da ga i dalje imam.“ kazao je Đukanović.

"U 2018-oj godini, gospođa Jasminka Milošević, bila je domaćin ove prestižne manifestacije u opštini Bar. Bez obzira na diskriminaciju i skandalozan nedostatak podrške, takmičenje je sprovedeno uspješno, na uštrb toga što je profesorka Milošević ostala u ličnim dugovima", navodi se u saopštenju CEGAS-a.

Oni apeluju na Ministarstvo prosvete i Ispitni centar da hitno preispita svoju politiku prema filozofiji i prizna njenu važnost kao integralnog dijela obrazovnog programa.

"Pozivamo nadležne institucije da donesu odluke koje će garantovati jednakost prava za sve predmete i pružiti podršku filozofiji kao nezamjenjivoj disciplini", dodali su oni.

Napomenuli su da je apel takođe usmjeren na širu javnost, koja bi, kako kažu, trebala biti svjesna diskriminacije i podržati filozofske nastavnike i učenike koji su ostvarili izuzetne rezultate na međunarodnoj sceni.

"Pozivamo novinare, medije i građane da podrže našu borbu za jednakost i pravdu u obrazovanju", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: