Volonteri i Blace spremni dočekali pripadnike treće dobi

Nikšićki Crveni krst organizovao druženje korisnika Doma za stare i Kluba starijih

8063 pregleda 86 reakcija 4 komentar(a)
Druženje korisnika Doma za stare i Kluba starijih, Foto: Svetlana Mandić
Druženje korisnika Doma za stare i Kluba starijih, Foto: Svetlana Mandić

Prije nekoliko decenija osamdesetdvogodišnja Nikšićanka Jelena Kovačević bila je u Blace, izletište koje je dva kilometra udaljeno od centra grada pod Trebjesom. Sada je ponovo tu, ovoga puta u organizaciji nikšićkog Crvenog krsta (CK), a kao korisnica Doma za stare.

Oduševljena je novim izgledom izletišta, za koji su zaslužni, prije svih, Milo-Joko Radović i Društvo mladih ekologa. Ali, oduševljena je i idejom Crvenog krsta da organizuje druženje korisnika Doma za stare i članova Kluba za starija lica, koji djeluje pri CK-u.

"Ovi izleti nam puno znače, da se malo maknemo u prirodu. Ovdje je prelijepo. Ambijent je divan, a ovo druženje i sva ova briga nama starima znači puno", kaže Jelena dok čeka ručak, jer volonteri Crvenog krsta i NVO "Impuls" iz Nikšića bili su zaduženi za roštilj.

Ana Macanović, sekretarka CK Nikšić, objašnjava da je druženje korisnika Doma za stare i Kluba za starija lica bilo planirano za maj, u sklopu Nedjelje Crvenog krsta, ali da im vremenske prilike nijesu dozvolile da izlet u Blace realizuju. Zato su čekali sunce. A i Blace je bilo spremno za njih, nakon što je Joko Radović popravio sav mobilijar koji su huligani, po ko zna koji put, demolirali.

"Željeli smo da i jedni i drugi promijene ambijent, da se druže, bolje upoznaju, da dan provedu u prirodi, realizuju sportske aktivnosti onoliko koliko oni mogu i koliko je njima zanimljivo. A gdje, ako ne u Blace, jer je riječ o mjestu koje je naše neiskorišteno bogatstvo, a i korisnicima Doma i članovima Kluba nije bio problem da ovdje dođu. Trudimo se da sve prilagodimo njima – i okruženje i društvo, kako bi im uljepšali dan", kaže Macanović.

Miro Gvozdenović, penzionisani profesor mašinstva, porijeklom iz Šavnika, iako ima 90 godina i kako kaže, vezan je za Nikšić, prvi put je u Blace i to zahvaljujući Crvenom krstu, ali i činjenici da je korisnik Doma za stare.

"Radio sam u Sarajevu, kao profesor mašinstva, 27 godina i taj nesrećni rat je učinio da sam otišao i tante i vante i ne znam gdje sam otišao. Šavničanin sam koji gravitiram prema Nikšiću. Moram da priznam da nikako nijesam mogao zapamtiti gdje idemo – Blace. Mislio sam da je to neka 'rupa', ali kada sam došao vidio sam da je to pravi raj", iskren je Gvozdenović.

Nije imao samo riječi hvale za Blace i Crveni krst, već i za Dom za stare i sve zaposlene. Kako je istakao, i Dom je raj za njih koji tamo borave, jer imaju sve što im je potrebno za lijepu starost. Čak i, kako ističe, mnogo više od toga.

"Mislim da nema ljepšeg Doma u Crnoj Gori od našeg. To je neko projektovao za Evropu, a ne za Nikšić. Svi su predivni i trude se da nas angažuju po cijeli dan. Čak i one koji su nepokretni. Organizuju izlete, dovode nam predstave, malo šale i zabave, animiraju nas, a nama je to potrebno, da nijesmo zaboravljeni", kaže Gvozdenović.

Sa pohvalama su saglasni i ostali korisnici Doma i kako rekoše, toplo bi ga preporučili svim starijim osobama.

"Promijenila su se vremena. Nekad je stari čovjek morao umirati u porodici. Danas to više nije moderno. Danas je najljepše da čim čovjek ode u penziju, ode u Dom. Daleko mu je ljepše u Dom nego u porodici. On u porodici smeta, jer to su različite generacije, a u Domu je pravo uživanje. Svi skupa, ista generacija, priča se život. O svakom čovjeku koji je u Domu može se ispričati po jedan roman", kaže vitalni starac koji je i sa 90 godina kadar da uradi makar desetak sklekova, što je i pokazao.

"Od početka sam u Domu i baš je dobro tamo. Posluga je odlična, sobe su fine, komotne, uredne, dvorište samo tako. Društvo je dobro, svi se slažemo, bez ikakvih problema. Sva ova briga znači starima. Znači meni koja sam pokretna, a šta tek znači onima koji su nepokretni. Poručila bih svim starima, imali porodicu ili ne, da dođu u Dom. Ne može porodica da se brine o starima i nepokretnim, a u Domu je prelijepo", poručila je Kovačević.

Posle ručka, uslijedila je šetnja, a bile su tu i karte, šah, domine. Imali su čak i muziku.

Radovan iz NVO „Impus“, inače student psihologije, latio se gusala i zapjevao čuvenu pjesmu "Smrt popa Mila Jovovića".

Briga o starima prioritet

Jedna od primarnih aktivnosti nikšićkog Crvenog krsta je briga o starim licima, kako onima u gradu, tako i na ruralnom području.

Macanović
Macanovićfoto: Svetlana Mandić

"Prioritet naših aktivnosti jeste briga o starijim licima, ne samo u gradskom području, već i na ruralnom. U gradu se sprovodi projekat 'Pomoć u kući' gdje 13 naših geronto domaćica obilaze oko 140 korisnika. Imamo i volontere koji po gradu obilaze starija lica, a u saradnji sa NVO 'Impuls' imamo projekat gdje volonteri obilaze osobe sa demencijom. Trudimo se da obuhvatimo i što veći broj starijih lica na ruralnom području. Još uvijek je u toku projekat obilaska starijih u saradnji sa ljekarima, našim volonterima. To je, pored pomoći koju im ponesemo, i njihova najveća potreba – pregled ljekara", kaže sekretarka nikšićkog Crvenog krsta.

Bonus video: