Revizor: RTCG zavrijedila pozitivno mišljenje; Camović Veličković: Izvještaj oskudan

Potpredsjednica Savjeta kazala da neće davati legitimitet radu Savjeta glasanjem sve dok se ne razriješi problem sa ponovnim izborom generalnog direktora Borisa Raonića

17140 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Luka Zeković
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.06.2023. 17:14h

Savjet RTCG usvojio je Izvještaj o reviziji za 2022. godinu koji je pozitivan.

Za je glasalo šest članova.

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković kazala je da se neće izjašnjavati dok se ne razriješi situacija sa generalnim direktorom Borisom Raonićem i neće davati legitimitet radu.

Ona je problematizovala na Zoom sjednici Savjeta to što u zapisnike sa prethodnih sjednica nisu unijete njene primjedbe.

Član Savjeta Predrag Marinović rekao je da su tonski zapisi, u svakom slučaju vjerodostojni, jer su zapisnici njihove skraćene verzije.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević rekao je da je na sjednici bilo i nekih riječi koje nisu za zapisnik.

"Ali ako želite, unijećemo ih. Zapisnik možemo uslovno usvojiti, pa dodati. Da su na vrijeme poslate, uvrstili bismo ih", rekao je Drljević.

Usvojena je odluka da se o ove dvije tačke glasa tokom nedelje, na elektronskoj sjednici.

Na usvojenom dnevnom redu nalazi se između ostalog rasprava i izjašnjavanje u vezi sa predlogom izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa raspisivanjem javnog međunarodnog konkursa za izbor jedinstvenog idejnog i vizuelnog rješenja loga, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa davanjem saglasnosti za nabavku vozila za potrebe RTCG, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa Odlukom o imenovanju Komisije za rješavanje stambenih potreba, izmjene Statuta RTCG, rasprava i izjašnjavanje u vezi sa izmjenama programsko-produkcionog plana TVCG za 2023. godinu....

Revizija pozitivna, ali bez primjedbi

Revizor kuće Reviko, Svetomir Aković rekao je da su revidirani konačni finansijski iskazi i prema mišljenju revizorske kuće svi iskazi prikazuju istinito finansijsko stanje Javnog emitera.

"RTCG je po našem mišljenju zavrijedila, bez rezerve, pozitivno mišljenje", rekao je Aković.

Marinović je kazao da je uobičajno da se u izvještajima pored iskaza eventualno daju i preporuke ukoliko su u kontroli uočene procedure ili pravilnici koje treba ispraviti.

"Stekao se utisak da toga dijela nema. Mogu li da zaključim da Vi kao revizor nemate nikakvih sugestija računovodstvu i Savjetu da se nešto koriguje".

Aković je odgovorio da svakako prostora za unapređenje ima, "ali ničeg materijalno značajnog za saopštavanje u materijalu".

Rekao je i da su stvari dosta korigovane u odnosu na prethodnu godinu.

Camović Veličković: Dobili smo prazan dokument

Camović Veličković rekla je da je izvještaj neoubičajan i oskudan, prazan dokument.

"Vi mišljenje niste dali, makar u dokumentu koji je meni dostavljen. Onda se ide u elaboraciju koja ne sadrži neke podatke niti se kaže da je mišljene na poslovanje pozitivno. Samo su nalijepljeni bilansi stanja i uspjeha, nema uporednih stanja i onoga šta je urađeno na osnovu primjedbi koje je uočio eksterni revizor. I revizija koja je urađena za četiri dana, kakva takva, imala je neke primjedbe. Ovaj dokument ne sadrži ništa. Bilanse stanja i uspjeha možemo mi sami da dobijemo na sajtu Uprave", rekla je ona.

Aković: Mišljenje se nalazi u izvještaju

Aković je poručio da bi volio da je Camović Veličković "malo više u materiji, pa bi mogli da razumijete", te da je izvještaj u skladu sa standardima.

"Kažete da nismo iskazali mišljenje, naravno da jesmo i to piše u izvještaju. Nijedan revizor u Crnoj Gori niti na kugli zemaljskoj nema prostora da piše u slobodnoj formi. Propisani su naslovi i šta odjeljci moraju da sadrže... Što se tiče uporednih podataka, opet mislim da niste u pravu. Naš je posao da revidiramo iskaze predate UPC, da iskažemo mišljenje na njih. Rekli ste neprimjeren izraz-da smo peglali sa nekim iz RTCG. Rekao sam da smo tokom revizije, koju smo započeli tokom decembra, sve ono što smo imali kao dilemu sa zadovoljstvom rekli kako bi trebalo uraditi i kako propisuju standardi. U tom dijelu smo sa njima razmjenjivali iskustva, a oni će da knjiže kako oni misle da treba. Za slučaj da nije onako kako treba, daćemo mišljenje sa rezervom, uzdržaćemo se, ili negativno", rekao je Aković.

Murić je saopštila da joj je drago što je izvještaj pozitivan, tražila je da joj se objasni šta je predrevizija i šta se radilo u tom periodu.

Aković je kazao da je uobičajan način revizije rad prije kraja godine, tzv. predrevizija.

"Ona se obavlja u periodu od oktobra do decembra, zavisno od potpisivanja ugovora.. Mi smo odmah po potpisivanju ugovora o reviziji krenuli sa predrevizijom kada smo se upoznavali sa internim procesima, izvještajima, pripremnim radnjama za popis, vršili testiranje određenih bilansa stanja, određene pozicije smo mogli da pogledamo u stanji predrevizije. Vršena je procjena imovine, pa smo obavljali sastanak sa procjeniteljem... Zajedničke sastanke sa Službom finansija, sve u cilju boljeg i transparentijeg vrednovanja imovine", naveo je.

Članica Milica Špajak smatra da su rezultati i mišljenje revizora potvrđuju transparentnost RTCG i predanog rada.

"Ovaj izvještaj i vaše mišljenje daju ohrabrenje za rad i buduće uspjehe Javnog servisa".

Drljević se zahvalio na iscrpnom izvještaju i zahvalio Službi koja je revnosno vodila finansije kuće.

Usvojen je finansijski izvještaj RTCG za 2022, sa šest glasova za. Camović Veličković nije glasala.

Rebalans budžeta zbog plata

Iz Službe finansija je pojašnjeno da je neophodan zbog potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za RTCG, odnosno promjene koeficijenata.

Pojašnjeno je da su novim KU predviđeni viši koeficijenti u odnosu na one koji su ranije važile, pa utuču na budžet na zarade - skoro 1,7 miliona na godišnjem nivou. Naglašeno je da ta cifra ne može biti precizna, s obzirom na sve što predviđaju Opšti i Granski kolektivni ugovori.

Predviđa se da bi po tom osnovu do kraja godine trebalo nešto ispod milion eura, a rebalans je, kako je rečeno, potreban i zbog određenih potreba tehničke službe, ali i sredstva za međunarodni konkurs za novi logo RTCG u iznosu od 35.000.

Predviđa se i da će samo naknade za rad zaposlenih nedjeljom biti potrebno oko 300.000 godišnje.

Najavljeno je da će vjerovatno "sporta biti manje, jer je pitanje hoće li RTCG dobiti prava za Crnu Goru, za šta su minimalne šanse".

Automobili prodati bez znanja Savjeta

Član Savjeta Predrag Marsenić je pitao o kojim vozilima se radi, s obzirom na to da je za njihovu nabavku predviđeno 350.000 eura.

"Planirana je nabavka polovnog autobusa i osam električnih automobila", odgovorili su iz Službe finansija.

Marsenić je pitao za čije se potrebe uzimaju automobili.

"Iako znam da su električni automobili prilično skupi, nešto mi ova cifra... Koje službe to traže", upitao je Marsenić.

Pomoćnik generalnog direktora za tehniku Dejan Vujović je odgovorio da se radi o pet automobila i tri transportera.

Pojasnio je da dobar dio voznog parka nepouzdan i star, pa je odlučeno da se vozni park mijenja i da "kada je to moguće budu električna vozila".

"Modeli su takvi da kad napunimo auto u RTCG, cijelu Crnu Goru možemo obići... Uštede su značajne", kazao je Vujović.

Ne koriste se, kazao je, samo u Podgorici, već su određeni automobili upućeni i u dopisništva.

Kazao je da je od osam starih automobila, RTCG na aukciji prodala sedam.

Transporteri su, naglasio je, važni zbog velikih ekipa i opreme kad imaju duže putovanje.

Marsenić je kazao da prvi put čuje za aukciju.

"RTCG je prodavala automobile bez znanja Savjeta. Mislim da to nije trebalo tako da se radi, a ispravite me ako griješim", kazao je Marsenić.

Odgovoreno mu je da je sve bilo transparentno, objavljeno u medijima, ...

"Ne smije se otuđiti imovina RTCG bez znanja Savjeta", kazao je Marsenić sa čim se i Drljević saglasio.

Camović Veličković: Neprimjeren momenat za ovakav ugovor

Camović Veličković je naglasila da se izuzela od glasanja, ali da će bio dio rasprave. To je odgovorila na

"Pošto je u pitanju 260 i nešto hiljada eura, smatram da kad tužilaštvo nešto radi u vezi sa imenovanjem Raonića, neprimjereno je i neukusno u ovom trenutku teretiti budžet Javnog servisa i potpisivati tolike ugovore", kazala je ona.

Pitala je da li je problematično to što je na tender stigla samo jedna ponuda.

Drljević je tražio od Camović Veličković da se drži dnevnog reda, da "ne pravi performans".

"Znamo ko je saslušavan, ko je i koji poziv dobio... Molim vas da se držimo dnevnog reda", kazao je on.

Camović Veličković je odgovorila da će ga "uvijek podsjećati na to da je počinio krivično djelo na prošloj sjednici".

"Da ja čekam da vi postavite tačku dnevnog reda koja se tako zove, neću. Ja ću da vas podsjećam. Radim na način na koji mislim da treba da radim", poručila je.

Murić je kazala da je potrebna "sudska presuda", da bi neko bio kriv.

Camović Veličković je kazala da "smo vidjeli kako prolaze sudske presude".

Vujović je odgovorio da nije popularno kad se na tenderu pojavi samo jedna ponuda.

"Crna Gora nije toliko atraktivno tržište. Ponuda je finansijski dobra", kazao je Vujović.

Bonus video: