Peković: Problemi kolašinskog Vodovoda gurani pod tepih došli na naplatu

Novoimenovani šef javnog preduzeća naveo da je zatekao lošu unutrašnju organizaciju i sistematizaciju preduzeća, velike gubitke na mreži i neracionalnu potrošnju vode, nestabilne finansije…

16003 pregleda 56 reakcija 13 komentar(a)
Miloš Peković, Foto: Privatna arhiva
Miloš Peković, Foto: Privatna arhiva

Novoimenovani izvršni direktor kolašinskog Vodovoda i kanalizacije Miloš Peković kazao je da je i prije dolaska na funkciju bio svjestan izazova koji predstoje, ali da se nakon imenovanja susreo i sa brojnim unutrašnjim problemima preuzeća.

U intervjuu “Vijestima” naveo je da je zatekao “zastarjelost ili potpuno odsustvo propisa, akata i uredbi koje dovode u pitanje cjelokupno funkcionisanje preduzeća”. Dočekali su ga, kaže, loša unutrašnja organizacija i sistematizacija preduzeća. Objašnjava da su, od oko tridesetak zaposlenih, u tehničkoj službi svega dva fizička radnika i dva vodoinstalatera. Među problemima u preduzeću, koji su “godinama stavljani pod tepih”, kaže direktor, jesu i neusklađeni koeficijenti, obračunske vrijednosti zarada zaposlenih, nestabilne finansije…

Već godinama se kao jedan od najkrupnijih problema, naročito tokom ljeta, u Kolašinu ističe neuredno vodosnabdijevanje prigradskih naselja. Koliko ste i na koji način posvećeni rješavanju tog problema?

Taj problem smo targetirali kao primarni cilj koji moramo postepeno rješavati. Kako bi došli do rješenja nekog problema potrebno je naći uzroke, a zatim i krenuti u rješavanje. Jedan od najznačajnijih problema u funkcionisanju sistema vodosnabdijevanja Kolašina su veliki gubici na mreži i neracionalna potrošnja vode. Takođe, u sistemu gradskog vodovoda ne postoje mjerači protoka instalirani na izvorištu, u distributinoj mreži ne postoji instalirana nikakva oprema ili uređaji koji bi mogli da pruže podatke o relevantnim parametrima, kao što su protok i pritisak po zonama, nivo vode u rezervoaru. Neznatan broj priključaka je opremljen vodomjerima. Iako su problemi nagomilani, krenuli smo u njihovo postepeno rješavanje.

Koje sve projekte podrazumijeva rješavanje tih problema? Dokle se stiglo u njihovoj realizaciji?

Urađen je glavni projekat hidrotehničke infrastrukture na prostoru dijela DUP-ova Smailigaća polje i Centar - dio Ulice Boška Rašovića. Obrađena je i rekontrukcija postojeće vodovodne mreže i izgradnja novih distributivnih i priključnih cjevovoda. Projektom je obuhvaćena i izrada priključaka na gradski vodovod za sve postojeće i planirane objekte na urbanističkim parcelama koje se nalaze duž Ulice Boška Rašovića ili joj gravitiraju. Pomenuo bih glavni projekat hidrotehničke infrastrukture duž Ulice Boška Rašovića i na dijelu Ulice Milivoja Bulatovića, kojim je obrađeno izmještanje postojećeg dovodnog cjevovoda, koji napaja rezervoare u Dulovinama, sa parcela koje se nalaze u privatnom vlasništvu. Projekat podrazumijeva i izgradnju novih distributivnih i priključnih cjevovoda, kao i izradu priključaka na gradski vodovod.

Koji su sve radovi planirani u okviru glavnog projekata interventnih mjera sanacije kvarova i nedostataka na primarnoj vodovodnoj infrastrukturi kolašinskog vodovoda?

Taj projekat podrazumijeva uključivanje u vodovodni sistem takozvanog, novog rezervoara za I (nižu) visinsku zonu. Zatim, sanaciju kvarova iIi zamjena neispravnih zatvarača i fazonskih komada u sedam vodovodnih čvorova. Uključivanjem novog rezervoara u sistem povećaće se zapremina rezervoarskog prostora sa trenutnih 800 na 3.800 kubika. Oba rezervoara funkcionisaće kao akumulacioni. Na taj način, pored povećanja zapremine rezerve vode, omogućiće se bolja i lakša regulacija neravnomjernosti potrošnje u toku dana i održavanje pritiska u distribucionoj mreži. Produžiće se i vrijeme u kojem će potrošači imati vodu i u slučaju prekida dotoka vode sa izvorišta u rezervoar. Sanacijom kvarova i zamjenom neispravnh zatvarača i fazonskih komada u postojećim oknima eliminisaće se dio gubitaka, smanjiti pad pritiska u pojedinim djelovima sistema.

Kako planirate da smanjite neracionalnu potrošnju vode?

Ugradićemo 400 vodomjera na priključcima u namjeri da se u početku smanji, a u narednom periodu i potpuno eliminiše neracionalna potrošnja vode. Planirano je i postavljanje kontrolnih mjernih instrumenata na pojedinim djelovima grada, kako bi se kvalitetnije pratio protok i pritisak vode po zonama. Apelujem na sugrađanke i sugrađane da prijavljuju vidljive kvarove na vodovodnoj mreži kako bi ih naša tehnička služba blagovremeno otklanjala i na taj način smanjili nezanemarljive gubitke u sistemu.

Decenijama Kolašinu nedostaje ekološki prihvatljiv tretman otpadnih voda. Šta je planirano da se ta situacija promijeni?

Izgradanja projekata koje sam pomenuo ne obuhvata samo sistem vodovodne infrastrukturne mreže već je predviđeno i rješavanje problema fekalne i atmosferske kanalizacije. Duž bočne ulice koja spaja ulice Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića, u kojoj nema postojećih instalacija, predviđena je izgradnja novih kolektora fekalne i atmosferske kanalizacije. Projektima je, takođe, obuhvaćena i izrada priključaka na gradsku fekalnu kanalizaciju za sve postojeće i planirane objekte na urbanističkim parcelama koje se nalaze duž tih ulica. Realizacijom ta dva projekta u velikoj mjeri riješiće se problem sakupljanja i odvođenja atmosferskih voda, dok će izgradnja novih kolektora fekalne kanalizacije eliminisati korišćenje septičkih jama.

Šta je do sada urađeno kada je riječ o postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i na izgradnji novih kilometara kanalizacione mreže?

Prošle godine urađen je idejni projekat kada je u pitanju PPOV, a kada je u pitanju projekat kanalizacione mreže urađen je glavni projekat. Projektom je predviđena izgradnja 22 kilometra kanalizacione mreže i PPOV a za 7.000 ES (ekvivalentno broju stanovnika). Nezahvalno je predviđati kada će se krenuti u realizaciju projekta, iz razloga što su tim projektom obuhvaćene i druge opštine na sjeveru, ali se nadam da će realizacija početi naredne godine.

Hoteli se grade, a da nije obezbijeđen vodovod i kanalizacija

Odmah po dolasku na mjesto direktora Vodovoda i kanlizacije susreli ste se i sa velikim brojem kritika mještana, “struke” i ekoloških aktivista na račun projekta snabdijevanja vodom i osnježavanja planinskih centra na Bjelasici. Kakav je Vaš stav oko tog posla koji ste “naslijedili” od prethodnog menadžmenta preduzeća?

Smatram da je taj projekat od samog početka bio skriven od očiju javnosti. Da je bilo više transparentnosti, sada bi bilo manje otpora. On nije samo značajan za grad Kolašin, već je i projekat od državnog interesa. Kako bi se pokušao naći kompromis, na čelu sam radne grupe u koju su uključeni predstavnici Opštine, mještana, Ministarstva ekonomskog razvoja, Direkcije javnih radova, skijališta… Zalagaću se da grad obezbijedi dodatne količine vode u periodu koji je problematičan dugi niz godina. Gradnju hotelskih kompleksa na ski centrima 1450 i 1600 u ovome trenutku je neracionalno zaustaviti, iako smatram da su preskočeni koraci i da je prvo trebalo izgraditi infrastrukturu i vodovodnu i kanalizacionu, pa tek onda početi sa gradnjom hotela. Cjelokupan budući razvoj Kolašina zavisi od projekta osnježavanja ski centara, ali dok sam na poziciji izvršnog direktora baviću se isključivo interesima preduzeća i građana. Neću dozvoliti da realizacija bilo kojeg projekta ugrozi te interese Ili stvori teret na račun potrošača, već pokušati da nađem rješenja da se to ne desi.

Bonus video: