Evropa i građani Crne Gore najviše glasova dali za Urbanu baštu Podgorica

Urbana bašta na takmičenju koje finansira Evropska unija, bila je jedan od preko 60 finalista, među oko 1.500 prijavljenih. Ujedno, taj projekat, bio je i jedini među finalistima iz Crne Gore

10677 pregleda 56 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Instagram/EU_near
Foto: Instagram/EU_near

Zahvaljujući podršci i glasovima, pored ostalog, i građana iz Crne Gore, Urbana bašta Podgorica dobitnik je nagrade "New European Bauhaus".

Uz 30.000 eura, koliki je novčani iznos nagrade, kako su kazali, obezbijeđena je dalja održivost tog projekta.

Urbana bašta na takmičenju koje finansira Evropska unija, bila je jedan od preko 60 finalista, među oko 1.500 prijavljenih. Ujedno, taj projekat, bio je i jedini među finalistima iz Crne Gore.

Jedan od osnivača NVO „Paradigma”, koja vodi Urbanu baštu, Brit Broon, nedavno je "Vijestima" rekao da baštu posjećuju i stranci i da učestvuju u njenom radu kao volonteri.

"A predviđamo da će se taj broj vremenom povećati. Takođe, kroz takmičenje bismo mogli da dobijemo 30.000 eura, što bi osiguralo rad bašte u narednim godinama", kazao je on nedavno.

Povezani članci

18. Maj 2023.

U gradskoj bašti, uz biljke, djeca rastu u ljude

Zajednička bašta u gradu, u kojoj će biti uzgajano i povrće za socijalno ugrožene, san je koji su u organizaciji “Paradigma” prije oko tri godine počeli da pretvaraju u stvarnost. Bašta se danas nalazi u naselju Tološi. Parcelu na kojoj se nalazi, nakon potpisivanja Memorandum o saradnji 2021. godine, na korišćenje NVO "Paradigma" ustupio je Glavni grad. Izgradnja bašte započela je u februaru 2022, a od maja prošle godine do danas, iz nje je donirano preko 230 gajbi hrane.

Bonus video: