Đurašković pisao direktorici cetinjske Gimnazije: "Nadam se da ste svjesni negativnih posljedica..."

Gradonačelnik Prijestonice i pojedini učenici zatražili rješenje problema oko izbora đaka generacije

4837 pregleda 14 komentar(a)
Gimnazija Cetinje, Foto: JU Gimnazija Cetinje
Gimnazija Cetinje, Foto: JU Gimnazija Cetinje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je otvoreno pismo direktorici Gimnazije Sanji Jelić povodom tvrdnji maturantkinje Marije Jovićević da ju je ona eliminisala iz procesa prijavljivanja za đaka generacije, a povodom te situacije reagovali su i pojedini učenici Gimnazije, koji su i sami bili kandidati za đaka generacije.

Jovićević je ranije kazala “Vijestima” da je sakupila svu neophodnu dokumentaciju i sa direktoricom obavila nekoliko razgovora, ali da ona ne želi da stavi potpis na potvrde o njenim aktivnostima i uspjesima. Istakla je da se zbog problema obratila Ministarstvu prosvjete, ali i Nastavničkom vijeću, đačkom parlamentu, Savjetu roditelja i komisiji koja će razmatrati prijave...

Jelić, međutim, tvrdi da su za nju svi učenici isti, da ne želi svjesno da napravi grešku, kao i da nema zakonsko ovlašćenje da potpisuje potvrde bez dokaza u školskoj evidenciji iz perioda kada nije bila direktorica Gimnazije.

“Nadam se da ste svjesni negativnih posljedica koje su nastale zbog navedenih okolnosti i da, eventualno, nepoštovanje procedura, paušalne konstatacije, lični konflikti i poluinformacije koji se naziru u javnosti posljednjih dana urušavaju ne samo ugled institucije na čijem ste čelu, već i ugled našeg grada. Cijenim da Vas funkcija koju obnašate dodatno obavezuje u tom smislu, tim prije što bi naša najstarija gimnazija trebalo da bude primjer u čuvanju ugleda kako nastavničke profesije i postavljanja standarda u vaspitno-obrazovnom procesu, tako i čuvanja ugleda vjekovne tradicije ove institucije, ličnosti koje je iznjedrila i crnogorske Prijestonice”, poručio je Đurašković.

On je naveo da od direktorice očekuje da će poštujući zakonom propisane norme u najkraćem roku “naći izlaz iz ove nezavidne situacije na opšte zadovoljstvo i da će kolektiv Gimnazije poslati jedinu ispravnu poruku sadašnjoj, ali i svim budućim generacijama njenih đaka”.

Učenici Filip Ćupić i Iva Parača, koji su se, kako su naveli, “kandidovali za ovo priznanje naivno vjerujući da su rad, zalaganje i posvećenost osnovni postulati koji će biti cijenjeni i prepoznati od strane naših profesora”, saopštili su da im sada “ostaje samo konstatacija da nijesmo trebali učestvovati u već pripremljenom i fingiranom izboru”.

“Iako smo mjesecima slušali priče da je već unaprijed izabran đak generacije, vjerovali smo da to nije istina, te da će se profesori držati onog što je u konačnom i njihova obaveza: da ispoštuju svakog učenika i omoguće jednakost prilikom izbora. Sada shvatamo da su i medijska eksponiranja i bezrazložni napad na direktoricu škole Sanju Jelić bili zapravo rezultat unaprijed osmišljenog scenarija kako bi se Komisija “pokrila” i “opravdala” donošenje već davno donijete odluke”.

Oni su zapitali “čemu navođenje brojnih nepravilnosti prilikom predaje dokumentacije od strane predložene učenice, koju ste podržali i učestvovali u sastavljanju dokumentacije koja nije opravdana zasluženim dostignućima, potom brisanje Opomene iz dnevnika, pravdanje brojnih izostanaka”?

Bonus video: